Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nic z tego kolego :) Wyliczenia dostałem dopiero wczoraj , wiec to jeszcze nie ten etap.

Dodatkowo dziś dostałem przed kilkoma minutami wyliczenia firmy painkującej dla 10cm.

Różnica jaka podałem jest już nieaktualna, obecnie przekroczyła 20tys

W moim przypadku ocieplenie a konkretnie jego grubość to nie tylko ocieplenie, to konkretne zmiany.

- zmiana wysokości wieńca w świetlikach

- zmiana grubości styropianu w licach okien

- zmiana szerokości styropianu w licach okien

itd itp etc

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różnica, 20k tak, a jaki jest cały koszt? Może by się zastanowić nad zmianą technologii ocieplenia?! Tylko na co?! A może ta firma za bardzo chce cię złoić? Może znajdź taką co sobie reklamę zrobi na forum muratora, wtedy możesz liczyć na niską marżę. Może dorzuci się producent systemu. Twoja chałupa jest na tyle unikalna, że myślę, że jest to możliwe. Zadzwoń do producenta systemu i podpytaj czy nie są zainteresowani, wykonawcy w ogóle na razie nie pytaj.

Technologia jest nie do ruszenia, szukanie optymalnej trwało prawie 1,5 roku, wymyślałem już cuda niewidy. To ocieplenie śniło mi sie w koszmarach, przewaliłem je na każdy sposób. I wyszło ze pianka to jest jedyne sensowne wyjście. Nie najlepszy ale najbezpieczniejszy. Zresztą akurat znajomy z Tarczyna miał takie same dylematy, była burza mózgów, i doszliśmy do tego samego. On będzie miał natrysk prawdopodobnie w czwartek. 10cm grubości.

Dręczy mnie sprawa komina systemowego, na oku mam coś takiego:

komin_brata_uniwersal.jpg

Konkretnie, jak kupuję komin 7m to ta odległość jest gdzie? Od spodu do tego daszka metalowego?

Mnie interesuje czy zamiast tego daszka/końcówki metalowej mogę podpiąć przedłużkę metalową ( 0,5-1m) a na niej zainstalować strażaka?

Uprzedzam pytanie, nie chodzi o oszczędności w zakupie komina, ale wymiary komina + went to 50cmx36cm, ciągnięcie takiej kolubryny prostokątnej na dachu okrągłym może zniszczyć efekt wizualny.

Komin jest potrzebny tylko i wyłącznie do kominka.

Edytowane przez autorus

Komin 50x36 to maleństwo w porównaniu do całości domu. Może dobry pomysł to założenie, jak wyżej pisano komina stalowego, ale wentylacyjny też musi być, czyli musiałyby być 2 kominy?! Zastanawiam się po co chcesz zakładać strażaka. U mnie przy kominie 7,3m palącą gazetę prawie z ręki wyciąga, taki jest ciąg. dobre rozwiązanie to ten daszek nad otworem, ja tego nie mam i deszcze niestety lecą do komina i na dno.

No i dziś się dowiedziałem ze zamknięcie obecnej kopuły powinno się odbyć w poniedziałek :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Żebyście wiedzieli ile ja na taką informację czekałem ......................

Na dodatek zacznie się szalowanie słupa w jadalni. A może mi się to wszystko śni?

Edytowane przez autorus

Mam wstępne wyliczenie ilości cegieł wykorzystanych w projekcie. Byłem dotychczas przekonany , że spokojnie wyjdzie 50tys szt a tu nic z tego.

Całość zamknie się w 42tys szt wliczając w to odpady których jest całkiem sporo. Koszt cegieł na całą inwestycję zamknie się w 46tys zł. :lol2: