piotrp1 29.11.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) A może wszystkie prostopadle dać ? Tak wszystkie przekręć o 90st. Jeżeli to oprawy TCW 216 lub 215 2x36W to będzie ok. Jak byś dosłał mi plik garażu w cad to mogę to przeliczyć i odesłać wyniki. (mail: [email protected]) do tego potrzebna wysokość pomieszczenia h= m ? CAD w wersji max 2008 Edytowane 29 Listopada 2014 przez piotrp1 pytanie o wysokość i wersja CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.11.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Z tymi z przodu może być różnie. Odnośnie CAD w niedziele mogę wysłać plik. No i z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 29.11.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) oł siut - brama robi wrażenie :) sądziłam że będzie biała a drzwi niebieskie drzwi wejściowe do domu będą takie same jak te garażowe? białe z pochwytem?? wg mnie te 6 lamp to za dużo, dałabym tylko 4 nad autami - ja mam też takie, w garażu na 1 autko (ok 30m2) mam dwie na środku, są umieszczone prostopadle do wjazdu, czyli tak jak Ty narysowałeś... ta co jest przy bramie jest zasłaniana jak się bramę podnosi - ale to na moment tylko wjazdu/wyjazdu więc mi nieprzeszkadza... spokojnie te dwie lampy u mnie świecą jak szalone i wystarcza na zwykłe używanie garażu + składzik jakiś Edytowane 29 Listopada 2014 przez lukasz69karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 29.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 6 opraw to całkiem sporo. One dają bardzo rozproszone światło.Oczywiście , że jak pisze Piotr odwróć je o 90 stopni i tak rozmieść aby najmocniej oświetlały przestrzeń pomiędzy samochodami i częściowo już łagodniejszym światłem odbitym od ścian pozostałą część pomieszczenia.W warsztacie, podejrzewam, że one były zwyczajnie brudne.Na 49 m2 mam zamontowane 6 opraw i jest bardzo jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.11.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Dzięki za opinie Myślę że zrobię jednak 6szt , kwestia jak je ustawić. Myślę że ustawienie prostopadłe do bramy może być ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.11.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Widziałem w Makach przy Piłsudskiego takie IGLO tylko wykonane z drewna , coś w typie konstrukcji domu szkieletowego , jest to najwyraźniej reklama sklepu stolarskiego .Wirus kopuł zaczął się rozprzestrzeniać .... Oj Panie Autorus .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 01.12.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wiec tak. Potrzebuje pomocy jak mam podłączyć przyszły kocioł viesmann 222f. - założenia: - w domu sama podłogówka - w domu dwa niezależne obwody Rozmawiałem z hydraulikami i są pomysły aby dać sprzęgło żeliwne viessmann, dwa zawory mieszające , na zaworach pogodówka, na piecu pogodówka . Kurcze nie łapię tego. Nie jestem specem od instalacji grzewczych, ale mam podobny układ. Rozumiem, że viesmann 222f to kocioł kondensacyjny, wiec "pokazuje pazur" przy ogrzewaniu niskotemperaturowym i taka jest podłogówka, więc po co zawory mieszające? Nie komplikuje to i podraża układu? U mnie kocioł kondensacyjny immergazu zasila dwa obwodu podłogówki (drugi obecnie prawie nieużywany bo zasila nieużytkowe - na razie, i kto wie na jak długo - poddasze. Kocioł podłączony jest do DIMa ( dedykowany zestaw sprzęgło + dwie pompy). bez żadnych zaworów mieszających. Odpowiednią temperaturę wypracowuje sam kocioł, jeśli choć jeden obwód potrzebuje grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2014 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dziś sprawdzałem i w kopule była dokładnie taka sama temperatura jak wczoraj czyli 10stC. Pomiary na termometrze rtęciowym. Z ciekawszych spraw odezwał się do mnie kolega Kangaxx i zapowiedział się z montażem rekuperatorów na 8 grudnia. Jak niektórzy pamiętają u mnie będą dwa rekuperatory jangaz 500, po każdym na kopułę. Dodatkowo wyrzutnia będzie w garażu. Przypominam fotkę jednego z kolegów z forum jak to on zrobił. Podejrzewam że u mnie będzie podobnie http://www.timtur.com.pl/budowa/wentylacja/1.jpeg http://www.timtur.com.pl/budowa/wentylacja/2.JPG http://www.timtur.com.pl/budowa/wentylacja/3.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2014 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Nie jestem specem od instalacji grzewczych, ale mam podobny układ. Rozumiem, że viesmann 222f to kocioł kondensacyjny, wiec "pokazuje pazur" przy ogrzewaniu niskotemperaturowym i taka jest podłogówka, więc po co zawory mieszające? Nie komplikuje to i podraża układu? U mnie kocioł kondensacyjny immergazu zasila dwa obwodu podłogówki (drugi obecnie prawie nieużywany bo zasila nieużytkowe - na razie, i kto wie na jak długo - poddasze. Kocioł podłączony jest do DIMa ( dedykowany zestaw sprzęgło + dwie pompy). bez żadnych zaworów mieszających. Odpowiednią temperaturę wypracowuje sam kocioł, jeśli choć jeden obwód potrzebuje grzać. Czyli układ prawie ten sam tylko nie masz mieszaczy. Fotka jest ze strony viessmann do tego właśnie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 01.12.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Właśnie bez mieszaczy - nie widzę potrzeby ich instalowania. Ograniczenie temperatury mam na piecu. Viessman zapewne tez tak ma . U mnie sterownik sterujący głównym obiegiem decyduje o temp grzania, drugi jedynie włącz/wyłącz. Z tego co czytałem, czy bogatszej/nowszej elektronice piecem sterują oba obwody - grzeje do wyższej temperatury. Choć nie wiem czy przy sprzęgle jest sens sterowania temperatury zasilania przez pokojowy sterownik, czy nie lepiej jedynie używać pogodówki... Mieszkam w domu od wakacji, wiec na razie nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dziwna sprawa, przyszedł do mnie rachunek za gaz. Nie mam jeszcze niczego podłączonego a zużycie 100m3. Jutro sprawdzę co się dzieje, może jest jakiś wyciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dziwna sprawa, przyszedł do mnie rachunek za gaz. Nie mam jeszcze niczego podłączonego a zużycie 100m3. Jutro sprawdzę co się dzieje, może jest jakiś wyciek. A sąsiada pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Kolega piotrp1 zrobił mi symulację i dobór oświetlenia za co mu oczywiście bardzo dziękuję http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/457.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/458.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/459.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/460.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/461.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommies 01.12.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Jeśli nie psuje to Twojego poczucia estetyki, to proponuję zamiast opraw hermetycznych zwykłe belki. Z moich doświadczeń wynika, że najładniej rozpraszają światło szczególnie przy białym suficie i brak jest strat spowodowanych oprawą. Z perspektywy czasu okropnie żałuję, że w garażu zamontowałem oprawy rastrowe - duże straty światła i słabe rozpraszanie. Belka zamontowana nad stołem warsztatowym z dwoma jarzeniówkami o różnej temperaturze barwowej jest najlepsza. W nowo budowanym domu na pewno w garażu zastosuje belki, szczególnie, że lubię sobie podłubać przy samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2014 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 A sąsiada pytałeś? HIHI Wiec tak sprawdzałem gazomierz i poboru nie ma. Doczytałem i fv jest na styczeń i od razu na marzec. Tylko po co mi w listopadzie wysyłają fv do zapłaty na luty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.12.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Bo zaplanowali że zużyjesz i już a jak nie to mają od ciebie kredyt na 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 :lol2: . W tym roku montażu kotła nie będzie. Tak wyszło. A w następnym zobaczymy. Moge im jeszcze wyciąć niezły numer i pożegnać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 02.12.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 :lol2: . W tym roku montażu kotła nie będzie. Tak wyszło. A w następnym zobaczymy. Moge im jeszcze wyciąć niezły numer i pożegnać się. W umowie masz, że od czasu przyłączenia masz jak dobrze pamiętam 3 miesiące na rozpoczęcie pobierania gazu. Stąd dostałeś fakturę prognozowaną, sprawdź to powinna być wartość prognozy. Spokojnie możesz mieć i 0 zużycia, ale zapłacić opłaty abonamentowe musisz. Inaczej by Ci nie założyli. Potem będziesz miał nadpłątę, która się rozliczy jak już zaczniesz korzystać. Możesz jeszcze napisać im pismo, że prosisz o przedłużenie tego terminu bo (podaj jakiś powód, ekipy opóźniły harmonogram, cośtam nieszczęśliwego wymyśl) jeden raz Ci powinni odroczyć na pół roku. A mam pytanie o inną rzecz, chcesz wyrzutnię w garażu, ale to będzie też z łazienek, czy tylko z "czystej" kopuły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wyrzut z rekuperatorów będzie z całości. Po jakimś czasie sprawdzę czy mi to pasuje i wtedy w zależności jakie będę miał odczucia mogę zmodyfikować instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 02.12.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wyrzut z rekuperatorów będzie z całości. Po jakimś czasie sprawdzę czy mi to pasuje i wtedy w zależności jakie będę miał odczucia mogę zmodyfikować instalacje. Dzięki, pytałem bo sam się nad tym zastanawiałem (przerabiam WG na WM) , ale patrząc na ilość wilgoci jaka idzie z domu doszedłem do wniosku, że jednak w garażu zostanie WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts