Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mistrz Jan zamontował kominki.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/16.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/17.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/18.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/19.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/20.jpg

Ciekawe jakiej warstwy śniegu potrzeba aby zakryć ten wylot spalin ?

Czy obecność tych gór obok nie spowoduje efektu zasp i lawin ?

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na te pytania obecnie nie znam odpowiedzi. Czekam na śnieg. :)

Ale jeśli rura zewnętrzna będzie ciepła to automatycznie śnieg się będzie topił. Inna sprawa, że to żaden problem aby wydłużyć tą rurę, o dowolną długość. Obecnie tego nie robię bo nie wiem czy taka konieczność będzie. Jak widziałem najkrótszy odcinek u producenta to 33cm. Założenie trwałoby pewnie z 30sekund.

Przewietrzanie dzisiaj mało dało. Chlorek wapnia także się nie sprawił. Efekt poi dwóch dniach żaden.

Wychodzi, że jedynym sposobem jest zacząć grzać.

Jak pomyślałem nad tym to wydaje mi się oczywiste, ale lepiej się podzielę... Lokalizacja chlorku wapnia (lub innego sposobu obniżenia wilgotności względnej powietrza) jest kluczowa - musi być na wlocie do domu, inaczej będziesz osuszał powietrze wyrzucane z domu i staniesz się odpowiedzialny za globalne osuszenie :)

Jak chcesz przyspieszyć działanie chlorku wapnia to zapewnij mu większą powierzchnię kontaktu z suszonym powietrzem - powinno pomóc.

No, dobra, to skoro Ty Andrzeju podsuwasz te gazety..... Mam nadzieję, że masz też w zanadrzu ekipę sprawnych skrzatów, które te gazety pozwijają w kulki.

:wiggle: A może po prostu tonę ryżu wysypać, bo przecież jest świetny w powstrzymywaniu zawilgacania soli w solniczkach.

Autorus, nie obraź się, ale trochę uśmiechu w tej sytuacji Ci się przyda.

Albo robisz coś sam albo komuś zlecasz samo się nie zrobi , Można pobawić się z psem w rozrywanie gazet , lub zorganizować bitwę na papier i zaprosić przedszkole :cool:

To był tylko przykład a rozwiązanie każdy musi dostosować pod siebie, podczas budowy czasem człowiek zapomina o najprostszych rzeczach i idzie kupować....

Jest to wlot do wentylacji. Zamarzł. Wylot to bym zrozumiał ale wlot? Czemu?

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/22.jpg

Pokrył się szadzią? Czy te "lepsze" zakupiłeś po to by uniknąć zatkania szadzią? Nie pomoże :) Mam właśnie taką. Jedyna rada, która i tak w 100% nie pomoże - usunąć tę drobną siatkę z czerpni. Mam usuniętą, ale i tak zjawisko miało miejsce pod koniec ub. roku. Szadź w nocy zaczopowała wejście powietrza wentylacyjnego. Musiałem się ubrać i o 2:30 przeczyścić czerpnię. Obudził mnie bowiem zwiększony wydatek wentylatora nawiewnego.

Czy aby zabezpieczyć się przed takim efektem zasadnym będzie przepchnięcie ze 20-30m rury czerpiącej pod ziemią i pozostawienie całkiem otwartego wlotu zanim dotrze do siatki "filtrującej"? Czy ten przypadek oszronienia nie wystąpił przypadkiem poprzez zwiększony wydatek na potrzeby osuszania domu przez Autorusa i nie powinien wystąpić w "normalnych" warunkach użytkowych?

Wiec tak jeden reku był na 50% a drugi na 75%. Poza tym to nie ma nic do osuszania bo to czerpnia. Ogólnie dziwna sprawa.

Koledzy z drugiego forum proponowali mi(zresztą słusznie) aby ta rurę wepchnąć do środka tak aby była ocieplona. I to jest do zrobienia jak najbardziej.

Odnośnie likwidacji siatki to mam mieszane uczucia choć wiem ze powinno to pomóc.

Ostatnio mimo tych siatek w reku znalazłem kilka komarów. Co by się wiec stało gdyby tych siatek nie było?

Edytowane przez autorus

Wiec tak jeden reku był na 50% a drugi na 75%. Poza tym to nie ma nic do osuszania bo to czerpnia.

Jaki procent jest wymagany na cele bytowe w zimie? Dążę do tego, że jeśli potrzeba domownikom 25%, to normalnie by ten efekt nie zaszedł. Że było wilgotno i około zera, był zwiększony przepływ (bo suszenie) to i przymarzło.

Odnośnie likwidacji siatki to mam mieszane uczucia choć wiem ze powinno to pomóc.

Ostatnio mimo tych siatek w reku znalazłem kilka komarów. Co by się wiec stało gdyby tych siatek nie było?

To przed samym rekuperatorem nie ma już filtra?

Ja zakładam ze standardowo reku będzie chodziło na 25% tak jak piszesz. Ale IMO to ma małe znaczenie dla tego procesu który zaszedł. Może jeśli czerpnia by była ocieplona wyglądałoby to inaczej. Dla tego mam zamiar wepchnąć rurę w mur. A po zewnętrznej na murze jest 10cm styropianu. Może to sprawę załatwi :)

Filtr jest w reku.

Kolego "autorus" też mi przymarzła czerpnia i to ta którą chcesz kupić. Po prostu były ku temu sprzyjające warunki. Czy schowanie tego w mur coś da tego nie wiem, bo i tak zaciągane jest powietrze dość wilgotne i zetknięcie z zimnym metalem spowoduje oblodzenie. Moim zdaniem tylko podgrzewanie wlotu pomoże. W tamtą zimę takiego efektu nie miałem, a w tym już dwa razy. Druga sprawa to taka że sterownik rekuperatora zwiększa wydajność zamiast zasygnalizować brak przepływu, ale niestety fabryczne sterowniki to byle co.