autorus 20.01.2015 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Z tego co zauważyłem to takie zjawisko zachodzi gdy na zewnątrz jest dużo wilgoci czyli temp>0. Czyli może być tak ze za dnia mamy dużo wilgoci a w nocy przymrozek. Nie sprawdzałem jeszcze jak reaguje mój rekuperator. Ale wypadałoby coś z tym zrobić. Czy zdemontowanie siatki załatwiłoby sprawę? IMO tak, czerpnia nie zamarznie. Ale ... nic w przyrodzie nie ginie wiec będą inne niepożądane skutki. W moim przypadku aby całkowicie ten efekt zlikwidować zrobię czerpnię w studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.01.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Może wystarczy wlot rozszerzyć i umieścić w ociepleniu -- zamiast teraz rzeźbić do studzienki. Nie ma czerpni w formie stożka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.01.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Filtr jest w reku. To fakt, siatki lepiej nie ruszać. Nie dodałem, że ja za czerpnią mam od razu wstępny filtr, na którym jak piszesz znajduję zawsze hodowlę zwierzęcą Wg mnie, u Ciebie to szadź - co widać na Twoim pierwszym zdjęciu. W pierwszym roku miałem 3 takie zjawiska na czerpni, w tym tylko raz. U mnie jest jeszcze koncepcja wplecenia kabla grzejnego w czerpnię i czasowego jego załączania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.01.2015 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 W moim wypadku czerpnię bym zrobił ze studni kręgowej fi100cm:) Bo akurat taką mam. Kiedyś rozważałem ten problem z kolegą adamem_mk. Ale to oczywiście śpiew przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.01.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 To fakt, siatki lepiej nie ruszać. Nie dodałem, że ja za czerpnią mam od razu wstępny filtr, na którym jak piszesz znajduję zawsze hodowlę zwierzęcą Wg mnie, u Ciebie to szadź - co widać na Twoim pierwszym zdjęciu. W pierwszym roku miałem 3 takie zjawiska na czerpni, w tym tylko raz. U mnie jest jeszcze koncepcja wplecenia kabla grzejnego w czerpnię i czasowego jego załączania. Jakie następstwa może mieć takie czasowe oblodzenie dla rekuperatora? Nie chciałbym aby mi silniki pozdychały. A codzienne sprawdzanie to nie jest dobry sposób na dłuższą metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 20.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Moim zdaniem skoro będziesz miał IB (Nexwell) to lepiej robić podgrzew kratki kablami grzejnymi, wtedy gdy taka sytuacja zajdzie (system będzie wiedział kiedy), oraz dogrzewać grzałką powietrze przed rekuperatorem. Koszty niewielkie, a funkcjonalność duża i pożyteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.01.2015 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dla ułatwienia na pierwszej stronie zrobiłem SPIS TREŚCI Mam nadzieję, że pomoże to łatwiej odnaleźć szukane treści Spis jeszcze nie jest zakończony. Będę go uzupełniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.01.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A codzienne sprawdzanie to nie jest dobry sposób na dłuższą metę. Myślę że to nie jest konieczne. Wyglądasz przez okno i widzisz szadź na drzewach to możesz być niemal pewien że i tam będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.01.2015 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 To prawda ale to się musi odbywać automatycznie. Czujnik w rekuperatorze powinien nas co najmniej o tym powiadomić. Poza tym nadal nie wiem czym grozi zaszronienie czerpni ? Ma ktos takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 To prawda ale to się musi odbywać automatycznie. Czujnik w rekuperatorze powinien nas co najmniej o tym powiadomić. Poza tym nadal nie wiem czym grozi zaszronienie czerpni ? Ma ktos takie informacje? U mnie rekuperator ma ustawiony stały wydatek w m3/h. Jeśli jest przytkana czerpnia, zwiększa zatem obroty by utrzymać zadany wydatek. Ciśnienie wzrasta znacznie - mogę je obserwować na sterowniku, zarówno wylotowe jak i wlotowe. Brzmiało to nieciekawie, skoro zbudził mnie o 2:30 w nocy. Czerpnia była cała w szadzi, zaczopowana w 100%. Gdy ją odetkałem, od razu spadły obroty wentylatora. Na dłuższą metę, pewnie zaszkodziłoby to rekuperatorowi. Może uda Ci się wpleść kabel grzejny. Tylko wg jakiego algorytmu go sterować? Trzeba wiedzieć ile czasu musi pracować by rozpuścić szadź. Nie przewidzisz jednak kiedy się ona pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.01.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 U mnie rekuperator ma ustawiony stały wydatek w m3/h. Jeśli jest przytkana czerpnia, zwiększa zatem obroty by utrzymać zadany wydatek. Ciśnienie wzrasta znacznie - mogę je obserwować na sterowniku, zarówno wylotowe jak i wlotowe. Brzmiało to nieciekawie, skoro zbudził mnie o 2:30 w nocy. Czerpnia była cała w szadzi, zaczopowana w 100%. Gdy ją odetkałem, od razu spadły obroty wentylatora. Na dłuższą metę, pewnie zaszkodziłoby to rekuperatorowi. Może uda Ci się wpleść kabel grzejny. Tylko wg jakiego algorytmu go sterować? Trzeba wiedzieć ile czasu musi pracować by rozpuścić szadź. Nie przewidzisz jednak kiedy się ona pojawi. Powiązałbym z tym ciśnieniem + temperatura na zewnątrz. Jak się czerpnia przytka paprochami np. latem to nie ma sensu grzać, żeby odetkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.01.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Aż strach, że rekuperatory nie są zabezpieczone na wypadek takiej ewentualności. Że nie są zabezpieczone na wypadek przegrzania wentylatora (100% zaczopowanie ujęcia z pewnością je przegrzewa), to już skrajna paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.01.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Zastanawiam się nad kolejnością kolejnych kroków w kotłowni tj najpierw położyć płytki na podłodze czy najpierw ustawić piec? Założenia:piec stojący, waga 140kg, płytki granitowe gr 1cm wilgotność ponad 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 21.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 U mnie zamontował na sucho na podkładce 1,5 cm, potem odkręcił na śrubunkach, zapłytkowałem, jutro d-day,montaż na gotowo, odpalanie kotła i wygrzewanie wylewki:) K.....wa jaki mam poślizg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.01.2015 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Nie przesadzaj ważne że uruchomisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.01.2015 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Skąd wzięliście taką podkładkę? Akurat o wysokości 1,5cm to by mi się przydała. Widziałem jakieś podkłądki viessman ale ceny powyżej 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 22.01.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 ... najpierw położyć płytki na podłodze czy najpierw ustawić piec? ... u nas najpierw płytki były przyklejone tylko w miejscu pieca... postawiony piec... i klejona reszta płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 22.01.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zastanawiam się nad kolejnością kolejnych kroków w kotłowni tj najpierw położyć płytki na podłodze czy najpierw ustawić piec? Żaden kumaty płytkarz Ci teraz płytek nie zrobi. Zbyt mokrą masz wylewkę jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.01.2015 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Z tą wylewką to oczywiście masz rację. Rozmawiałem ze sprzedawcą i oni robią tak, podkładają płytki ale o większej wysokości. Potem jak już płytki są zamocowane w całej kotłowni, rozkręca się piec i przestawia i kończy płytkowanie. To nie mój pomysł, żeby było jasne. Może płytę OSB kupić na wymiar w castoramie? Np, o grubości 1,8 albo 2,2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 22.01.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Z tą wylewką to oczywiście masz rację. Rozmawiałem ze sprzedawcą i oni robią tak, podkładają płytki ale o większej wysokości. Potem jak już płytki są zamocowane w całej kotłowni, rozkręca się piec i przestawia i kończy płytkowanie. To nie mój pomysł, żeby było jasne. Może płytę OSB kupić na wymiar w castoramie? Np, o grubości 1,8 albo 2,2mm Ja widziałam u znajomego, że płytki kładł jak piec był zamontowany i chyba ze trzy sezony już pochodził. Przyniosłam kopułkę Autorusie, dla popasienia ócz cd: http://design-milk.com/dome-home-timothy-oulton/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts