Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co zauważyłem to takie zjawisko zachodzi gdy na zewnątrz jest dużo wilgoci czyli temp>0.

Czyli może być tak ze za dnia mamy dużo wilgoci a w nocy przymrozek.

Nie sprawdzałem jeszcze jak reaguje mój rekuperator. Ale wypadałoby coś z tym zrobić. Czy zdemontowanie siatki załatwiłoby sprawę?

IMO tak, czerpnia nie zamarznie. Ale ... nic w przyrodzie nie ginie wiec będą inne niepożądane skutki.

W moim przypadku aby całkowicie ten efekt zlikwidować zrobię czerpnię w studni.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Filtr jest w reku.

To fakt, siatki lepiej nie ruszać. Nie dodałem, że ja za czerpnią mam od razu wstępny filtr, na którym jak piszesz znajduję zawsze hodowlę zwierzęcą :)

Wg mnie, u Ciebie to szadź - co widać na Twoim pierwszym zdjęciu. W pierwszym roku miałem 3 takie zjawiska na czerpni, w tym tylko raz.

U mnie jest jeszcze koncepcja wplecenia kabla grzejnego w czerpnię i czasowego jego załączania.

To fakt, siatki lepiej nie ruszać. Nie dodałem, że ja za czerpnią mam od razu wstępny filtr, na którym jak piszesz znajduję zawsze hodowlę zwierzęcą :)

Wg mnie, u Ciebie to szadź - co widać na Twoim pierwszym zdjęciu. W pierwszym roku miałem 3 takie zjawiska na czerpni, w tym tylko raz.

U mnie jest jeszcze koncepcja wplecenia kabla grzejnego w czerpnię i czasowego jego załączania.

Jakie następstwa może mieć takie czasowe oblodzenie dla rekuperatora? Nie chciałbym aby mi silniki pozdychały.

A codzienne sprawdzanie to nie jest dobry sposób na dłuższą metę.

To prawda ale to się musi odbywać automatycznie. Czujnik w rekuperatorze powinien nas co najmniej o tym powiadomić.

Poza tym nadal nie wiem czym grozi zaszronienie czerpni ? Ma ktos takie informacje?

U mnie rekuperator ma ustawiony stały wydatek w m3/h. Jeśli jest przytkana czerpnia, zwiększa zatem obroty by utrzymać zadany wydatek. Ciśnienie wzrasta znacznie - mogę je obserwować na sterowniku, zarówno wylotowe jak i wlotowe.

Brzmiało to nieciekawie, skoro zbudził mnie o 2:30 w nocy. Czerpnia była cała w szadzi, zaczopowana w 100%. Gdy ją odetkałem, od razu spadły obroty wentylatora.

Na dłuższą metę, pewnie zaszkodziłoby to rekuperatorowi.

Może uda Ci się wpleść kabel grzejny. Tylko wg jakiego algorytmu go sterować? Trzeba wiedzieć ile czasu musi pracować by rozpuścić szadź. Nie przewidzisz jednak kiedy się ona pojawi.

U mnie rekuperator ma ustawiony stały wydatek w m3/h. Jeśli jest przytkana czerpnia, zwiększa zatem obroty by utrzymać zadany wydatek. Ciśnienie wzrasta znacznie - mogę je obserwować na sterowniku, zarówno wylotowe jak i wlotowe.

Brzmiało to nieciekawie, skoro zbudził mnie o 2:30 w nocy. Czerpnia była cała w szadzi, zaczopowana w 100%. Gdy ją odetkałem, od razu spadły obroty wentylatora.

Na dłuższą metę, pewnie zaszkodziłoby to rekuperatorowi.

Może uda Ci się wpleść kabel grzejny. Tylko wg jakiego algorytmu go sterować? Trzeba wiedzieć ile czasu musi pracować by rozpuścić szadź. Nie przewidzisz jednak kiedy się ona pojawi.

Powiązałbym z tym ciśnieniem + temperatura na zewnątrz. Jak się czerpnia przytka paprochami np. latem to nie ma sensu grzać, żeby odetkać.

Z tą wylewką to oczywiście masz rację.

Rozmawiałem ze sprzedawcą i oni robią tak, podkładają płytki ale o większej wysokości. Potem jak już płytki są zamocowane w całej kotłowni, rozkręca się piec i przestawia i kończy płytkowanie. To nie mój pomysł, żeby było jasne.

Może płytę OSB kupić na wymiar w castoramie? Np, o grubości 1,8 albo 2,2mm

Z tą wylewką to oczywiście masz rację.

Rozmawiałem ze sprzedawcą i oni robią tak, podkładają płytki ale o większej wysokości. Potem jak już płytki są zamocowane w całej kotłowni, rozkręca się piec i przestawia i kończy płytkowanie. To nie mój pomysł, żeby było jasne.

Może płytę OSB kupić na wymiar w castoramie? Np, o grubości 1,8 albo 2,2mm

Ja widziałam u znajomego, że płytki kładł jak piec był zamontowany i chyba ze trzy sezony już pochodził.

Przyniosłam kopułkę Autorusie, dla popasienia ócz ;)

Timothy-Oulton-Dome-Home-1.jpg

cd: http://design-milk.com/dome-home-timothy-oulton/