Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co zrozumiałem z poprzednich wpisów to podłogówka już działa. Czy masz ustawiony program wygrzewania? Bo coś niska temperatura w domu. Ja mam ustawiony program, że codziennie podnosi mi o 2 stopnie temperaturę i teraz nie da się w domu wytrzymać bo mam ponad 30 stopni. Na wyjściu z pompy 40 stopni, a wygrzewam do 50 stopni to u mnie będzie tropik. Na dole mam 40 % wilgotności a na górze ponad 80 ale po pół godzinie wietrzenia się znacznie zmniejsza.

U mnie też posadzki robił Teka ale na szczęście na razie nic nie pękło i oby tak zostało. W tym duzym pomieszczeniu masz dylatacje zrobione?

JA w związku z tym że nie mam ciśnienia na szybkie wprowadzanie się, wygrzewałem posadzkę w niskich temperaturach. Max temperatura ustalona była na 15st. Ale w długim okresie.

Myślę, że w tym pomieszczeniu za mało było dylatacji. Co prawda w podobnym po drugiej stronie nie ma żadnych pęknięć. Jak pisałem jest to jedyne pomieszczenie w całym domu w którym są takie akcje.

Stawiam ze pęknięcia to normalna sprawa.

Posadzka sie sama dylatuje w naturalny sposób.

Jezeli szczelina nie będzie się powiększała a nie będzie, jeżeli nie będzie różnic w wysokosciach bo styropian siądzie a nie będzie to bym się nie martwił tematem.

zawsze mozesz posadzkę zeszyc (zszyć) - u mnie był taki zabieg bo miałem roznicę w wysokosciach tak jak by wypchnęło częsc wylewki w wykuszu.

U mnie sytuacja była tak, że nie miałem styropianu. Posadzka poszła bezpośrednio na "chudziak" który u mnie był robiony z betony C20.

No właśnie, a co to jest to zszywanie? Pierwszy raz słyszę. Nie wiem nawet czy będzie mi potrzebne ale wiedzieć przecież nie zaszkodzi.

I jeszcze jeden temat.

masz swieżą gładką nową wylewkę.

Szanuj ją czyli nie dopusc aby ekipy ją brudziły na przykład tynkiem.

przed klejeniem deski parkieciach musiał czyscic wylewkę i ją szlifowac po pozostałosciach po porzednich ekipach.

nie chcesz wiedziec co to znaczy i ile z tym syfu związane więc warto uczulić wykonawców niech uważają

U mnie sytuacja była tak, że nie miałem styropianu. Posadzka poszła bezpośrednio na "chudziak" który u mnie był robiony z betony C20.

No właśnie, a co to jest to zszywanie? Pierwszy raz słyszę. Nie wiem nawet czy będzie mi potrzebne ale wiedzieć przecież nie zaszkodzi.

to chyba nie tylko o wilgoć chodzi, ale o zapodanie odpowiednio wysokiej temperatury zasilania, żeby wylewka pracowała i żeby wszystkie pęknięcia wyszły przed wykończeniem.

Mój gosciu od parkietu też coś takiego mówił, że chodzi o naprężenia i odkształcenia płyty.

Walcze w podobny sposób z wilgotnoscią u mnie, z ciekawości patrzyles może na sprawność reku w takich warunkach, bo u mnie dziwnie to wygląda.

Zrobiłem fotkę białej ściany. Jedna część jest pod daszkiem i tam nie spływa żadna woda , druga standardowa, poddana deszczowi itd. Ewidentnie widać , że ściana pod daszkiem jest czysta.

Jak będzie cieplej wezmę się i przemyje karcherem części kopuły najbardziej wybrudzone. Ciekawi mnie jak się zachowa powłoka malarska. Perspektywa corocznego szorowania domu nie jest zbyt moją wymarzoną, szczególnie ze jeden raz to będzie za mało.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/84.jpg

węgiel jest wszędzie ;). wymieniałeś już filtry w rekuperatorze? :D

No nie :) Ale tez ostatnio nie chodził. Ale... jednak dziś go włączyłem. Nie do końca miało sens zupełne go wyłączanie.

Pytanie, czy teraz puścić już na ustawieniach letnich nie uwzględniających odzysku?