Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tynk bedzie lepszy od listewki. A jak już bedziesz mieć kawałek pionowej ścianki - takiej kolankowej na wysokość listwy to wtedy listew możesz zamocować tak samo jak do normalnej ściany. Nie kombinuj bo rzeczywiście stworzysz problem ktorego wcześniej nie było ;) Edytowane przez Rom-Kon
Ale byk! ...tak to jest pisać na tablecie.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sumie całkiem dokładnie trzymam się projektu, chociaż z tym lustrem to będą zmiany bo ma wysokość 120cm. To dokładnie tyle ile od podłogi do końca półki. Czyli oświetlenie lustra byłoby na wysokości ponad 240cm. Trzeba będzie zmienić na 70-80cm.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/44.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/36.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/37.jpg

A gdyby za tę listwę przypodłogową dać odpowiednio pocięty styropian ?

Byłoby elastyczne wystarczająco i listwa równocześnie byłaby wystarczająco sztywna.

Styropian z płyt grubości 10 cm kroiłbym na długie trójkąty. Te ostatnie kroiłbym na kawałki po 5 - 10 cm i przyklejał tak aby wyrobić łuk .

Trochę na zasadzie burzy mózgów, ale powinno się nadać.

A gdyby za tę listwę przypodłogową dać odpowiednio pocięty styropian ?

Byłoby elastyczne wystarczająco i listwa równocześnie byłaby wystarczająco sztywna.

Styropian z płyt grubości 10 cm kroiłbym na długie trójkąty. Te ostatnie kroiłbym na kawałki po 5 - 10 cm i przyklejał tak aby wyrobić łuk .

Trochę na zasadzie burzy mózgów, ale powinno się nadać.

Jest to pomysł. Jak będę bliżej realizacji wezmę to pod uwagę :) W końcu ze styropianu kroiłem łuki okienne w dość dużej ilości. Nóż termiczny jest. :)

Dokładnie, ja myślałem, że takie newralgiczne rzeczy mają porobione projekty wykonawcze. Jeżeli nie to ja bym się na taką wyprawę jak budowa tak innowacyjnego domu niezdecydował. Budowa sama w sobie jest żmudnym i trudnym przedsięwzięciem i jeżeli dodatkowo Ty rozwiązujesz na etapie realizacji tak trywialne z punktu widzenia inwestora problemy jak montaż listew to ja Ci gratuluję samozaparcia.

Powiem tak, konsultacje trwały kilka miesięcy. Ale nie przypominam sobie aby takie coś jak listwy przypodłogowe na piętrze kiedykolwiek wypłynęły.

Było po prostu wiele innych bardziej zajmujących problemów i dylematów. Ale gdyby nawet wypłynęły to nie sądzę , że dyskusja odbiegała by od tego co My tu teraz robimy.

torecan - faktycznie nie wiem jak to robię ale mam samozaparcie, bo takich rzeczy jak te listwy jest milion. Mniejsze , większe, nie zawarte w projekcie.

Edytowane przez autorus

Jest to pomysł. Jak będę bliżej realizacji wezmę to pod uwagę :) W końcu ze styropianu kroiłem łuki okienne w dość dużej ilości. Nóż termiczny jest. :)

...za dużo roboty. Zwykły styropian raczej się nie nada. Prędzej xps. Mój pomysł na tynk chyba lepszy ;)

autorus a projektant kopuł nie przewidział takich oczywistych rzeczy jak montaż listew przypodłogowych?

...tak jak nie przewidział sposobu wieszania obrazów na ścianie - kopule ;)

Z mojego doświadczenia wynika ze projekty indywidualne są bardzo niedopracowane pod względem szczegółów. Pół biedy jak to tylko szczegóły bo gorzej jak jest błąd i np. komin wychodzi w drzwiach na piętrze! To akurat sam widziałem! ...o słupach od więźby już nawet nie wspominam. ;)

...tak jak nie przewidział sposobu wieszania obrazów na ścianie - kopule ;)

A ja właśnie przewidziałam u siebie :lol2: ZERO obrazów :lol2:

A co do tej listwy przypodłogowej - to nie ma co demonizować autorus coś wymyśli - wszak przecież taki dom wymyślił to co głupie listwy go pokonają??

Ja też miałem projekt indywidualny, ale wszelkie niekonwencjonalne rozwiązania były na etapie projektowania wymyślone (włączając w to projekty branżowe jeżeli zawierały nietypowe rozwiązania) i żadnych niespodzianek na etapie realizacji nie było. Przy takim podejściu, że pewne rzeczy dogada się czy wymyśli na etapie realizacji to taka inwestycja może się ciągnąć długo i delikatnie mówiąc dość mocno zmęczyć inwestora. No to w takim razie autorus gratuluje jeszcze raz odwagi i samozaparcia, że wszedłeś w ogóle w taki temat.

Rom-Kon ja się aż tak nie znam, bo ja tylko jeden dom wybudowałem, ale swój projekt wczytałem sobie do autocada i obejrzałem go i zadawałem dużo pytań, a takie rzeczy jak komin wchodzący w drzwi na piętrze to widać gołym okiem, nawet jak się człowiek na projektowaniu kompletnie nie zna. Z całym szacunkiem do ekipy realizującej inwestycję, mimo wszystko w takiej sytuacji najpierw zacząłbym od sprawdzenia i przemierzenia pewnych rzeczy na budowie.

co do listew widziałam takie rozwiązanie na żywo, wygladało świetnie, ale ja lubię taki styl, nie każdemu się podoba no i odpada przy kotach w domu ;)

http://www.onomono.pl/sites/default/files/product_photos/linear2.jpg

mam pytanie co do zmagania się z wilgocią po pracach "mokrych", dostałam cynk,że podobno stosowałeś jakieś worki 25kg chłonące wilgoć

co to było i jaki koszt?