Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moze i lepsza rura oplocie, ale my jednak woleliśmy nasz sposób..

autorus ten pion i na dole trójnik i rura drenarska idzie w lewo i prawo.. działać działa, bo rura jest bezpośrednio wpięta do tego pionu właśnie poprzez trójnik

opaska drenarska jest wokół całego domu

tak to wygląda na rysunku

http://img207.imageshack.us/img207/5791/drenaz.jpg

Edytowane przez Kamila i Marcin

lepiej jest kupić rurę w oplocie polipropylenowym wtedy nie trzeba się bawić w owijanie geowłókniną i jest to rozwiązanie pewne.

a co jest niepewnego w rurze owiniętej geowłókniną ? to rozwiąanie jest tańsze i jeśli robi się samemu ma się też pewność poprawnego wykonania - po co więc przepłacać ? do owinięcia przydaje się taśma papierowa, lekko łapiemy rurę co ok 1 m dookoła rury wraz z geowłókniną jeśli mamy spadki przysypujemy ziemią - mamy wtedy gwarancję że geowłóknina jest poprawnie zamontowana i się nie rozwinie

Czyli rozumiem, że macie dookoła całej chałupy taka pętelkę. . Kurcze ładnie to wygląda. A duże macie spadki?

ja u siebie też mam wokół płyty - spadki minimalne 1-2%

fotki z wykonania znajdziesz tutaj >>

jedyne co mogłem zrobić lepiej to puścić rury w żwirku

Edytowane przez R&K

nie tyle drenaż co opaska wysadzeniowa ze styropianu musi być dokładnie zrobiona by woda po styropianie była oddalana o te co najmniej 50 cm od fundamentu a nie płynęła w dół po fundamentach - tam warstwa żwiru i rury drenażowe - całość jesteś wstanie wykonać w dowolnym momencie - ale nie później niż po wymurowaniu kopuł

ale faktycznie pokusiłbym się o następujące rozwiązanie - rury drenażowe co najmniej 200 lub wykonane we własnym zakresie rury z PVC z nawierconymi otworami 100 lub 150 (szybciej będą odprowadzać wodę)

Witam, podglądam od jakiegoś czasu i kibicuję a widziałam że pytałeś u Tomasza o bloczki fundamentowe, poszukaj nawet kilkadziesiąt km od siebie, może się okazać że są tańsze i to mimo dalszego transportu. Ja zamówiłam wczoraj, z 40 km transportem i rozładunkiem wyszło mi taniej o 50 gr na bloczku niż kupowane na miejscu.

Bloczki i inne proponuje mój sposób negocjaci. Dzwonie do hurtowni A i pytam pan mi mówi 3,10 mówię dziękuje i mówię że dzwonie i zapytam gdzie indziej i powiem tamtym za ile macie i czy dadzą taniej mam w Poznaniu troszkę tych hurtowni. tak najłatwiej jest wyczuć za ile mogą oddać najtaniej, Oczywiście tak będę kupował wszystkie inne produkty :)

Ja podobnie negocjowalam, tylko, że ja szłam osobiście. Na strop dostałam wycenę od producenta i lokalnie dali mi lepszą cenę jak pokazałam otrzymaną wcześniej wycenę:)

Warto pytać, a jeśli chodzi o drobnice, to zazwyczaj szukanie w necie:)

Edytowane przez Kamila i Marcin