Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sumie to chodzi mi o to , żeby posadzka w garażu nie była ocieplona tj bez styro. Chodzi o to aby grunt pod garażem oddawał ciepło do pomieszczenia. Przy takich założeniach w zasadzie można by było zrobić zwykłą wylewkę. Musze to przemyśleć.

Nie dawaj żadnego ocieplenia pod garaż.

W zeszłym roku właśnie kułem posadzkę na styropianie po 3 latach. Dobrze jest zrobić jakiś odpływ wody śniegowej. Ja osobiście to zaniedbałem i całkowicie olałem sprawę garażu w czasie budowy i po trzech latach wyszła pleśń na ścianach i suficie. Teraz jest zwykła wylewka betonowa na piachu i folii plus odpływ do kratki takiej szyny, oraz lekki spadek posadzki w stronę tej kratko-szyny. I najważniejsze, wentylacja z wyciągiem wilgotnego powietrza.

Nigdy nie miałem takiego pomysłu :) Wiec na pewno nie dam. Ale i tak dzięki za radę :)

Na ta chwilę chciałbym dac tam kostkę brukową . Ale to inwestycja nie na dzień dzisiejszy, na pewno przyszły rok. Wiec jeszcze wiele się może zmienić.

Ale ocieplenia od spodu na pewno nie będzie.

PS. oglądałem fotki z twojego domku. Robią wrażenie. :yes:

Twój dom to odlot zupełny.

W sprawie garażu, powiem Ci, że dzisiaj nie dawałbym styropianu nawet na ściany z zewnątrz, tylko zwykły tynk. Ale takie kwiatki wychodzą po czasie. Jedynie dał bym styropian od wewnątrz garaży na ścianę, która bezpośrednio przylega do części mieszkalnej całego budynku.

Widzę, że jesteś na etapie ogrzewania.

Powiem Ci, przemyśl jeszcze puki czas, sterowanie OP. Pogodynka plus rotametry i sterowanie cepa sprawdzą się w domu 120m2. Przy 400m2 to horror. Przerabiałem ten temat przez 2 sezony. Dużo z portfela uciekło. Te termostaty i siłowniki w cale tyle nie kosztują, jak co niektórzy wypisują.

U mnie realnie w ciągu roku rachunki za ogrzewanie spadły o jakieś 30-40%.

Pierwsze 2 lata 6-7 tyś zł rocznie. teraz kolejne 2 lata ze sterowaniem NCO 3,5-4 tyś zł rocznie. Moim zdaniem warto się nad tym pochylić.

A jak wygląda koszt takich siłowników jeśli można spytać?

Mam wyciągnięte wiązki pod takie siłowniki ale na 24v jak pamiętam. Jednak zostawiam to sobie jako sprawe awaryjną. U mnie będą 2 niezależne obiegi grzewcze. Tj dom i firma. Ale mam bardzo dużą akumulacje Podłoga 20cm betonu, ściany 24cm cegły. Nie wyobrażam sobie sterowania molochem o takiej bezwładności.

Siłowniki w zależności od marki 49-79zł szt. na pętlę. Centralka 150-300 zł. Termostaty pokojowe z czujnikami i tu jest wielki wybór, bo mogą być programowalne godzinowo, dziennie i tygodniowo, albo tylko utrzymanie stałej temperatury o histerezę bez programowania i bajerów 39-180zł szt. Wszystko oczywiście brutto. U mnie jest zestaw Prandelli i Auroton, bo 2 lata temu nic lepszego nie znalazłem, całość zamknęła się w 1600 zł brutto, nie licząc kabli. Dzisiaj zamknął bym się w 1000 zł brutto, bo ceny spadają i jest większy wybór producentów. Edytowane przez zyzolek

Dziś miałem ciekawą przygodę na budowie. Odwiedził mnie kolega Selki z forum. Stoimy na parkingu i coś zaczyna miauczeć. Pod samochodem stoi mały kotek. Kotek z rana wszedł pod samochód na płytę ochraniającą silnik i tam sobie siedział. Przejechał tak 50km. Nazwę go szczęściarz.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/365.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/366.jpg

Powrót do domu z działki

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/367.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/368.jpg

A tak w ogóle, to co Ty robisz na TYM forum. Twój dziennik nie jest dziennikiem, bo nic nie budujesz. Nic własnego też nie remontujesz.

Nie buduje, nie remontuje - ale krytykuje.

Jeśli ktoś robi coś inaczej niż większość to zaraz zlatuje się grupa mądralińskich do krytyki - 95% z nich to tacy co nie budują, mieszkają kątem u mamusi w bloku a ich rozrywką jest krytyka.

Dom Autorusa jest obłędny.

Nobel za pomysłowość i za odwagę.

Hehe Parę lat temu, a było to akurat w walentynki, gdy posiadałem jeszcze zacnego Opla Astrę I (pierwsze moje auto) dziki kot z lasu uciekając przed psem podwórkowym żóny, by chronić swoje życie zapakował się do mojej komory silnika. Pies dostał dzikiego szału, podrapał mi nadkola pazurami próbując się dostać do mięsa z kota, a zanim się odziałem i wyszedłem, zastałem psa z (oderwaną wcześniej) przednią tablicą rejestracyjną stojącego na masce. Do tej pory nie wiem po cholerę była mu ta tablica rejestracyjna żeby wejść na maskę -- ale ten pies ogólnie miał dziwne ciągoty, lubił na przykład z lasu przynosić jeże i jego ulubionym zajęciem było ich noszenie, co robił skomląc uporczywie gdy igły kuły go w mordę. :D Wracając do kota -- też się zaplątał w jakieś przewody pod maską, a z nerwów zaczął je gryźć. Zanim "spacyfikowałem" psa to zdążył parę sztuk ponadgryzać. Potem z godzinę walczyłem żeby go wyciągnąć spod maski, bo gryzł i drapał jak szalony i nawet grube rękawiczki budowlane nie dawały ochrony przed tym dzikusem... Zwierzaki fajna rzecz. :p

weź go do domu, Nam się przypałętał półroczny kot. Został. Chyba domowy bo śpi tylko w łóżkach i wie że z dwuletnim dzieckiem nie należy negocjować tylko trzeba spier.....ć:lol2:

Dostała imię Krystyna. W piętek do sterylizacji. Swoją droga ciekawostka: nasza gmina (żabia wola) po podpisaniu "umowy adopcyjnej" na kota który się przypałętał, sponsoruje zabieg.

Bo gmina Żabia Wola jest już nieźle "przetrenowana" przez obrońców psów i kotów.....

Na zabiegi są jednak limity finansowe , nowy rok to dobrze..grudzień niekoniecznie ..

Swego czasu z naszej firmy ,oprócz kominków i kafli ," wyekspediowaliśmy " spora ilość kotków rasy Norweski Leśny odmiana lokalna.. domieszka PrzytulaK Żabiowolski

Edytowane przez Zdun Darek B

O, to nie ja jedna mam wizyty okolicznych futrzaków. Mam swoje 2 na stałe i co rok, dwa lata włamuje mi się jakiś dzikus do domu. Trzeba przyznać, że wiedzą dranie jak podejść człowieka. A i z domowymi potrafią się zaprzyjaźnić. Można książkę napisać :)

Dobrze tym żabiowolskim :)

Autorus, myjką to kicie zamordujesz. Psikaj go wodą ze spryskiwacza do kwiatków. Wystarczy. No chyba że lubi wodę.

Spryskiwacz do kwiatów nie da rady. On siedzi pod silnikiem, nie widać go. Myjka to faktycznie przesada, ale podleje go wodą ze zwykłego szlaucha.

Konkretnie to są 2szt. Ten drugi bardziej strachliwy , jak trąbnę to ucieka w popłochu. Ale podróżnik nie reaguje. :p

Firma Anatak która u mnie tynkuje zakończy pracę 25 października . Tak zostało dzisiaj wspólnie uzgodnione.

Czyli już od 27 października układamy podłogówke :lol2: . Jutro zamawiam rozdzielacze i jeszcze trzeba dokupić trochę rury bo jest za mało. :wiggle:

Spryskiwacz do kwiatów nie da rady. On siedzi pod silnikiem, nie widać go. Myjka to faktycznie przesada, ale podleje go wodą ze zwykłego szlaucha.

Konkretnie to są 2szt. Ten drugi bardziej strachliwy , jak trąbnę to ucieka w popłochu. Ale podróżnik nie reaguje. :p

Możesz jeździć rowerem...