pooh1968 31.10.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Wolę napisać jeszcze raz bo mam w tej kwestii więcej przemyśleń. Myślałem nad pompą p-w. Ale najmocniejsza ma 16kw, koszt ok 40tys. A u mnie zapotrzebowanie będzie ok 13-14 blisko granicy, a kupować dwie pompy to juz koszty astronomiczne wychodzą. Odnośnie pomp gruntowych to jest ciekawy pomysł ale jak się ma określony teren. U mnie jest go mało. I słabej jakości jak do pompy. Odwierty pionowe mnie nie interesują bo to kosztowne a poza tym nie do naprawienia gdy się jakiś odwiert uszkodzi. Tzn do naprawienia ale jako kolejny odwiert i kolejny wydatek. Reasumując: - gaz miałem przy drodze blisko wiec go założyłem. Ale nie twierdzę, że za jakiś czas czegoś nie zmienię jeśli będzie to miało ekonomiczny sens. Witaj Autorus. Znamy się z forów AV:) Pewnie już po zawodach i masz wszystko poustalane. Ale szkoda, że nie zastanowiłeś się jednak nad pompą ciepła gruntową. W pompach ciepła nie powinno być zapasu mocy (pracują wtedy nieefektywnie i mają skróconą żywotność). Taki piękny dom aż się prosił o takie ogrzewanie. Koszt odwiertów w chwili obecnej jest porównywalny z kolektorami poziomymi. 350 m2 ma w domu moja koleżanka - i jest oki, a koszty ogrzewania śmiesznie małe (dom nowy dobrze izolowany). Zaletą takiego ogrzewanie jest całkowita bezobsługowość - nie interesuje Cię włączanie/wyłączanie, ustalanie temperatur. Jakbyś się jednak chciał zdecydować - to mogę Ci dać namiar na firmę z okolic Krakowa, która jest sprawdzona - założyła pompy ciepła mojej wspomnianej koleżance (8 lat temu na podkarpaciu była to pierwsza taka inwestycja i wszyscy się z niej śmiali i odradzali - po 8 latach już jej się koszty zwróciły i każdy jej bliski znajomy - łącznie ze mną się decyduje na taką formę ogrzewania. Ja dopiero się buduję i pompę instaluję w przyszłym roku). Koszt całości ogrzewania - pompa, odwierty, podłogówka - wyniesie mnie około 63 do 75 tysięcy). Pozdrawiam pooh1968:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.10.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Folia alu przy podlogowce i odbijanie promieni podczerwonych to opowiesci z krypty - do tego jest potrzebna jeszcze pustka powietrzna. Alu za to jest zdecydowanie lepsza paroizolacja niz budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.10.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Autorus, po ile te barierki za metr bieżący? Z czego są wykonane?Ja potrzebuję około 75 metrów i właśnie takie jak Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.10.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Pozdrawiam kolegę Tak jak pisałeś, u mnie już za późno. W nastepnym tygodniu zakładają mi licznik gazu. Ale.... podłogówka jest tak zaprojektowana, że za jakiś czas mogę spokojnie założyć PC. Także nigdy nie mówię nigdy. Witaj Autorus. Znamy się z forów AV:) Pewnie już po zawodach i masz wszystko poustalane. Ale szkoda, że nie zastanowiłeś się jednak nad pompą ciepła gruntową. W pompach ciepła nie powinno być zapasu mocy (pracują wtedy nieefektywnie i mają skróconą żywotność). Taki piękny dom aż się prosił o takie ogrzewanie. Koszt odwiertów w chwili obecnej jest porównywalny z kolektorami poziomymi. 350 m2 ma w domu moja koleżanka - i jest oki, a koszty ogrzewania śmiesznie małe (dom nowy dobrze izolowany). Zaletą takiego ogrzewanie jest całkowita bezobsługowość - nie interesuje Cię włączanie/wyłączanie, ustalanie temperatur. Jakbyś się jednak chciał zdecydować - to mogę Ci dać namiar na firmę z okolic Krakowa, która jest sprawdzona - założyła pompy ciepła mojej wspomnianej koleżance (8 lat temu na podkarpaciu była to pierwsza taka inwestycja i wszyscy się z niej śmiali i odradzali - po 8 latach już jej się koszty zwróciły i każdy jej bliski znajomy - łącznie ze mną się decyduje na taką formę ogrzewania. Ja dopiero się buduję i pompę instaluję w przyszłym roku). Koszt całości ogrzewania - pompa, odwierty, podłogówka - wyniesie mnie około 63 do 75 tysięcy). Pozdrawiam pooh1968:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Barierki ładne ale do takiego orginalnego domu mogłyby być bardziej odlotowe .A tak na marginesie ..czy się dzieciaki nie przecisną dołem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.10.2014 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ale... ona jest nie skończona Poczekajcie chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.11.2014 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Siatka pod podłogówkę zamówiona. Zaczynamy w poniedziałek od obsadzenia skrzynek rozdzielaczy. http://www.abud.pl/pol_pl_Siatka-podtynkowa-CAPAROL-CAPATECT-650-165g-m2--1250_4.jpg Dane techniczne siatki z włokna szklanego Capatect 650: - Rodzaj splotu: Gazejski - Długość: ≥ 50 m - Szerokośc: 110 cm ± 1% - Wymiary oczek w świetle: 4 x 4 mm ± 5% - Gramatura, grubość: ≥ 165 g/m2 ± 5%- Zużycie ok. 1,1 m2/m2- Kolor: pomarańczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.11.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 I do tego bedziesz pexa trytkami przyczepial ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.11.2014 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 jeszcze będą szyny kołkowane. Dopiero potem wciskany pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 zgubiłem sie - to jakie zadanie będzie miała ta siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2014 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wcale ci się nie dziwię. Tez się ciągle zastanawiam. Ogólnie ma wyłagodzić nierówności posadzki aby zminimalizować uszkodzenie rur. Jako siatka będzie też miała funkcję wzmacniającą posadzkę od spodu. Znajoma firma używała siatki na posadzkę wykończone przed położeniem płytek. Tez ciekawy patent aby zminimalizować pęknięcia powierzchniowe. Będę musiał to przemyśleć i skonsultować razem z glazurnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.11.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ok. Gdybyś zapragnął pobawić się wylewką samopoziomującą (ze zdjęcia które zamieściłeś myślę że wystarczy wylać i ściągnąć pacą na zero po garbach nierówności) to daj znać. Mogę Ci wysłać nieodpłatną próbkę - wylejesz sobie 1 m2 i zobaczysz czy nie jest to ten efekt o który chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.11.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Do kolekcji okrągłych domów http://www.archdaily.com/454505/house-i-hiroyuki-shinozaki-architects/?ad_medium=widget&ad_name=selected-buildings&ad_content=454505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki za inspirację. Na Ciebie zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.11.2014 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dziś zaczęła sie podłogówka. 2 rozdzielacze zupełnie zmieniły miejsca w stosunku do projektu. Jest ciekawie. Cały czas słysze w głowie młoty i szlifierki. http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/401.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/402.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/403.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2014 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dziś już wszystkie rozdzielacze zostały zamontowane. Potem rozkładałem styropian na piankę. Piętro kopuły domowej zrobione, ale rozkładanie to mordęga. Jutro powtórka Nie zrobiłem fotek bo czasu nie było. Jestem zrąbany jak koń po westernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Barierki zakończone. http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/404.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/405.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/406.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.11.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Do kolekcji okrągłych domów http://www.archdaily.com/454505/house-i-hiroyuki-shinozaki-architects/?ad_medium=widget&ad_name=selected-buildings&ad_content=454505 Takie żebra podtrzymujące kopułę widuje często kościołach ... no może trochę inne. Autorus zlecił budowanie czystej w formie półkuli , cegła do cegły ... fajnie to wygląda podczas wykonywania . Ściany wewnętrzne to "wypadek przy pracy" zapewne spowodowany ilością mieszkańców większą od 1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Przyrząd do zapinania klipsów do podłogówki. http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/408.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.11.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 No, fakt żebrowania stosowano w dużych budowlach jako sposób przeniesienia ciężaru kopuły. Autorus nie ma aż takich pokaźnych kopuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts