Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Odważny pomysł. Co Pana skłoniło do tego, żeby wybudować dom jak z bajki. Od razu skojarzył mi się z bajką Smerfy, albo jest podobny zajazd Chata Skrzata. Z zewnątrz bardzo podobny.

Gratuluje samozaparcia. Budowana domu = dużo nerwów, szczególnie nie banalnego. Widzę, że budowa trwa już długo. Jednak niektórym się chce. Pozdrawiam

ps. Jaki Pan przewiduje całkowity koszt inwestycji?

autorus nie przesadzaj z pielęgnacją wylewki, bo wydłuży Ci to jej wysychanie o jakieś 30%, ja w ogóle nie pielęgnowałem i nic się złego nie działo, a wylewki były robione w środku lata przy temperaturach +30*C, ale fakt, że miałem prawidłowo zrobiony rozstaw dylatacji przeciwskurczowych

Ja miałem robione tradycyjne mokre wylewki, także najgorsza możliwa konfiguracja razem z pogodą. Wszystko zależy kiedy chcesz się wprowadzić, ja też miejscami miałem ok. 8-10cm wylewki, ale zależało mi żeby to schło w miarę szybko, więc nie przykrywałem niczym i dość szybko wstawiłem osuszacze. Podłoga jest obecnie położona na tym lite deski dębowe, także nie było zmiłuj i trzeba było suszyć mocno, jak kładziesz kamień/ceramikę to nie jest tak źle.

Zawsze myślałem o takich wylewkach jak ty masz :) Ale te co robi TEKA są naprawdę mocne. No i od razu mają dużo mniej wody.

Poza tym chłopaki na prawdę wiedzą co robią. Spokojnie mogę ich polecić. Jakby ktoś chciał sprawdzić równość to też zapraszam :)

www.posadzkiplock-teka.pl

A to kawałek próbny , TeKA pewnie napisze dokładniej.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/440.jpeg

Dziś rozłożyłem tylko folie i wróciłem do domu. Trochę jednak te wyjazdy o 4 rano dały mi i jestem zmęczony. Co nie zmieniło faktu , że dzisiaj pomimo że nie musiałem i tak znów się obudziłem o 4 rano.

A dla brygady TEKI to standardowa godzina. Kurcze, ciężka maja ta robotę.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/443.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/444.jpg

Dzięki za miłe słowa.

Dziś już wstałem normalnie o 6.00.

Znalazłem ciekawe płytki w Liroyu , akurat jest obniżka do końca miesiąca. Koszt 66zł/m2 granit gr 1cm 60x30cm ale nie zwykły szary tylko nakrapiany. Wyliczyłem ze potrzeby mam na 100m2. Znam ceny granitów i wiem ze poniżej 100zł/m2 nie chodzą. No zobaczymy.

Dzięki za miłe słowa.

Dziś już wstałem normalnie o 6.00.

Znalazłem ciekawe płytki w Liroyu , akurat jest obniżka do końca miesiąca. Koszt 66zł/m2 granit gr 1cm 60x30cm ale nie zwykły szary tylko nakrapiany. Wyliczyłem ze potrzeby mam na 100m2. Znam ceny granitów i wiem ze poniżej 100zł/m2 nie chodzą. No zobaczymy.

Uważaj na ten granit, bo o chińskim można znaleźć ciekawe kwiatki. Może weź jedną płytkę i potestuj w domowym zaciszu, brudź ją czym popadnie, potem myj wodą... Nie wiem , czy to akurat chiński, ale cena by na to wskazywała ( w necie najtaniej 60x60 znalazłam po 80 zeta). Mogą z czasem wyjść plamy od zawartości żelaza w kamieniu... Wiem, bo się interesowałam, ale chyba mi przeszło.

Kejt ma rację. Jest też niebezpieczeństwo pękania z powodu skaz kamienia.

Natomiast są w sklepach kamieniarskich środki, którymi można zabezpieczyć kamien przed brudzeniem, czy też wykwitami-plamami. Tylko, że to może się okazać cenowo skórka za wyprawkę :(

Autorus u Ciebie małe płytki nie będą fajnie wyglądać. Powinieneś celować w takie co najmniej 60 x 60, albo jeszcze większe. To się ciężko kładzie, ale efekt obłędny.

Są małe firmy, które handlują takimi kamieniami i tam można negocjować ceny. Czasem też pozbywają się czegoś, bo klient zamówił i nie odebrał. Wtedy dają znakomite ceny. Musisz urządzić prawdziwe polowanie.

Forumowi Paweł i demon D. mają całe slaby położone w domu. Wygląda to wspaniale w takich dużych przestrzeniach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210399-stodo%C5%82a-Paw%C5%82a-i-demona