Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiec tak. Potrzebuje pomocy jak mam podłączyć przyszły kocioł viesmann 222f.

- założenia:

- w domu sama podłogówka

- w domu dwa niezależne obwody

Rozmawiałem z hydraulikami i są pomysły aby dać sprzęgło żeliwne viessmann, dwa zawory mieszające , na zaworach pogodówka, na piecu pogodówka . Kurcze nie łapię tego.

Straszny Słodziak do zacałowania, morduchnę ma taka słodką, będzie z niego/niej niezły gigant - w oczach ma te takie jak to się nazywało??

To już takie Wasze Kocię będzie??

Fajny dom, fajny kot :yes:

Jestem kot i chodzę własnymi drogami :)

wiem coś o tym

Wiec tak. Potrzebuje pomocy jak mam podłączyć przyszły kocioł viesmann 222f.

- założenia:

- w domu sama podłogówka

- w domu dwa niezależne obwody

Rozmawiałem z hydraulikami i są pomysły aby dać sprzęgło żeliwne viessmann, dwa zawory mieszające , na zaworach pogodówka, na piecu pogodówka . Kurcze nie łapię tego.

Kocioł w takim układzie ma dostarczyć do sprzęgła wodę o okreslonej temp do zasilania obiegów podłogówki. Moim zdaniem sterowanie pogodowe w kotle jest w tym momencie zbędne.

a CWU skąd? wydaje mi się ze optymalne może być dołożenie jakieś 300-500 l bufora z wężownicą do cwu. kocioł powinien się włączać rzadziej, ale za to na dłużej, zwykle pozytywnie wpływa to na ekonomie. dodatkowo, będziesz mógł podłączyć jakieś solary, bądź grzałkę i fotowoltaikę.

Ja bym wykorzystał sterowanie manualne do pieca ( czyli brak jakiegokolwiek sterowania i panelu w salonie ) z ustawieniem zadanej temperatury zasilania dla sprzęgła/bufora (odpowiedniej dla reszty instalacji ) i 2 siłowniki z osobnym sterowaniem pogodowym dla każdego zaworu mieszającego .

Bufor czy sprzęgło ?

Pamiętaj że której opcji byś nie wybrał ( zbiornik + sprzęgło czy bufor 2-funkcyjny ) warto zadbać aby baniak na cwu był z nierdzewki .