Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrzę na plany oświetlenia i oczom nie wierzę. Klasyczne świetlówy w takim garażu?! Toć to zwykła profanacja! :D. Kanciaki w kopułach? Jak tak można?!:D W moim skromnym 28m2garażu zamontowałem na razie dwie lampy LED typu UFO. Po właczeniu tylko jednej jest już wystarczajaco jasno ,a docelowo ma być 6 właczanych sekcjami po dwie. Na 14 stronie mojego DB jest fotka tych lamp i oświetlenie garażu tylko jedna sztuką. Już jest nieźle jak na 12W i 850lm. Lampy z Jula kupuje w promocji, co jakiś czas są po ok 90 zet/szt. http://www.jula.pl/catalog/elektryka-i-oswietlenie/oprawy/oswietlenie-wewnetrzne/oprawy-sufitowe/plafon-led-423250/ UFO równomiernie rozprasza światło na wszystkie strony czego nie potrafią klasyczne oprawy :)

Popieram LEDy. U nas też zdają egzamin w garażu na 2 samochody. Mamy tylko 2 lampy podobnej mocy jak Artix, jedna ciepła, a druga zimna. Nawet jeśli się zapomni wyłączyć, to prądu nie połykają jak inne.

Zobaczymy. , zmiana to nie problem. W moim wypadku mocowanie będzie do płyty OSB.

A tak wygląda źródło grzania łapek w kopule domowej. Co prawda nie jest ono konieczne, bo temperatura jest ponad 10stC, ale miałem niewykorzystaną butlę gazową wiec podłączyłem.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/462.jpg

Wiem, to tak chwilowo. Zresztą właśnie się gaz skończył i jest przymusowa przerwa.

Wentylacja będzie robiona od poniedziałku. Kolega kangaxx będzie kontynuował prace. No bo jak niektórzy wiedzą rury praktycznie zostały porozkładane.

Został montaż rekuperatorów, czerpnie wyrzutnie, mocowanie rur do skrzynek rozprężnych i odpalenie instalacji :)

Do końca tygodnia powinno się udać obsadzić parapety.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/463.jpg

W sumie jest ich 17szt jak dobrze pamiętam i na piętrze są łączone. Bo wszystkie maja ten sam wymiar tzn 92x30cm.

W związku z pochyleniem kopuły na piętrach, głębokość parapetów zwiększyła się do ponad 40cm.

temperatura w kopule utrzymuję sie na ok 10stC.

UWAŻAJ !

PARATETY = mosty zimna !

Wchodzą w ścianę i kamienne znakomicie transmitują ziu-ziu do pomieszczeń.

To takie rozprosznie zimna w domu.

Izolacla termiczna w fazie budowy stany surowego lub lepiej eliminuj efektowne kamienne (marmur / granit) progi pod okienne.

Ja się w to nabralem i muszę teraz kłaść koce izolujące na okres zimowy.

Kamienne parapety omijają ok. połowy warstwy izolującej przepływ ciepła !!!

Kolega Janunio nie doczytał, że w kopule są zastosowane "cieple parapety" (energooszczedne bloki podparapetowe) które własnie bardzo, ale to bardzo uniemozliwiają popelnienie błędów przy montażu parapetów. Także w błędach montażu Januniu doszukuj się problemów.

Autorus,

mam nadzieje ze wkrotce sie tu odezwiesz...

Zobaczymy. , zmiana to nie problem. W moim wypadku mocowanie będzie do płyty OSB.

A tak wygląda źródło grzania łapek w kopule domowej. Co prawda nie jest ono konieczne, bo temperatura jest ponad 10stC, ale miałem niewykorzystaną butlę gazową wiec podłączyłem.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/462.jpg

a jak posadzki schna bo widze ze piec odpalony bezposrednio na betonie a to niezbyt dobrze:D-to ku przestrodze dla innych:)