Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

autorus dlatego pisałem Ci żebyś wstawiał osuszacze zamiast przykrywać folią wylewki, ja miałem u siebie dwa osuszacze, chodzące non stop przez kilka miesięcy, ściągał mi każdy z nich po ok. 30 litrów wody na dobę, na początku suszenia nawet i 40 litrów na dobę potrafiły ściągnąć. Ilość wody technologicznej w nowym domu jest ogromna. U mnie na szczęście żadne wykwity na ścianach się nie robiły, ale co się wody nawylewał mój Tata i ja to aż nie chcę tego wspominać. Aby osuszacze pracowały wydajniej to oczywiście trzeba grzać i najlepiej postawić kilka wentylatorów aby wprawić powietrze w ruch. Wydajność osuszaczy jest tym większa im większa temperatura powietrza.

Reku i grzyb to chwilowo mały problem. Wczorajszy niż Lina i jej wiatr zdemolował mi obróbki blacharskie attyk. Taki miły akcent na poczatek roku. Dobrze, że dach nie odfrunąl... Jeszcze...

Higrometry z allegro?

No faktycznie. I super ze Ci z dachem nic się nie stało. Były już wstawiane na forum zdjęcia (niestety nie pamiętam autora) porozbijanych dachów :(

autorus dlatego pisałem Ci żebyś wstawiał osuszacze zamiast przykrywać folią wylewki, ja miałem u siebie dwa osuszacze, chodzące non stop przez kilka miesięcy, ściągał mi każdy z nich po ok. 30 litrów wody na dobę, na początku suszenia nawet i 40 litrów na dobę potrafiły ściągnąć. Ilość wody technologicznej w nowym domu jest ogromna. U mnie na szczęście żadne wykwity na ścianach się nie robiły, ale co się wody nawylewał mój Tata i ja to aż nie chcę tego wspominać. Aby osuszacze pracowały wydajniej to oczywiście trzeba grzać i najlepiej postawić kilka wentylatorów aby wprawić powietrze w ruch. Wydajność osuszaczy jest tym większa im większa temperatura powietrza.

No tak, ale musisz mnie zrozumieć. Jeśli wykonawca wyraźnie mi mówi abym przykrywał folią to nie mogę postąpić inaczej. Byłoby to nie racjonalne.

IMO Teka wie co robi. Posadzka jest mocna i twarda i jestem z niej bardzo zadowolony.

Oczywiście masz rację, że im wyzsza temperatura, tym osuszacz działa lepiej. I w tym jest właśnie problem bo nie mam tej wysokiej temperatury. Ale jak pisałem będę się starał ze wszystkich sił załatwić tą sprawę. Bo jak piszesz ilość wody w nowym budynku jest ogromna. I z tym tez się oczywiście zgadzam. :)

Gdzie umieścić czujnik temperatury zewnętrznej od reku?

Konkretnie chodzi o to czy to dobry pomysł aby wyciągnąć go w murze obok czerpni?

A może wystarczy wbić go w rurę czerpni od strony wewnętrznej budynku? Wtedy Czujnik byłby w rurze ok 0,5m od wyjścia czerpni?

Dziś wizja lokalna na budowie ujawniła że od razu muszę zamontować jeszcze wentylacje kanalizacji, czyli przez dach płaski przejdą dwie rury. Na szczęście Mistrz Jan zadeklarował, że to ogarnie. Ale i tak same kominki muszę załatwić ja.

Siedzę w necie i szukam jak to ugryźć.

Czy jest jakaś wymagana odległość między kominkiem wentylacyjnym a rura spalinową turbo (rura w rurze) ?

Myślałem aby zrobić je stosunkowo blisko, tj 0,5m max.

Gdzie umieścić czujnik temperatury zewnętrznej od reku?

Konkretnie chodzi o to czy to dobry pomysł aby wyciągnąć go w murze obok czerpni?

A może wystarczy wbić go w rurę czerpni od strony wewnętrznej budynku? Wtedy Czujnik byłby w rurze ok 0,5m od wyjścia czerpni?

wrzuc go do czerpni w polowe rury - ciagly ruch powietrza do wewnatrz bedzie pokazywal Ci realna temperature ktora jest na zewnatrz - a sam czujnik nie bedzie narazony na czynniki zewnetrzne - czy to atmosferyczne czy jakies mechaniczne

Niestety Autorus, ale mają racje, takie jest prawo konsumenckie w Polsce, ty możesz żądać wymiany na nowy, a sklep i tak ma prawo w pierwszej kolejności naprawić. Gdyby do 14 dni ci nic nie odpisali bądź nie naprawili, a ty byś żądał wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy, to wtedy z automatu po 14-dniach uznaję się reklamacje za uznaną zgodnie z tym co zażądałeś.

Niestety Autorus, ale mają racje, takie jest prawo konsumenckie w Polsce, ty możesz żądać wymiany na nowy, a sklep i tak ma prawo w pierwszej kolejności naprawić. Gdyby do 14 dni ci nic nie odpisali bądź nie naprawili, a ty byś żądał wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy, to wtedy z automatu po 14-dniach uznaję się reklamacje za uznaną zgodnie z tym co zażądałeś.

Nie mogę się z tobą zgodzić.

Ze strony federacji konsumentów:

Mamy prawo domagać się od sprzedawcy nieodpłatnej naprawy towaru albo wymiany. O wyborze naprawy lub wymiany decyduje konsument, ale sprzedawca nie zawsze musi uznać i zrealizować wybraną np. wymianę towaru. Dopóki jest możliwa wymiana albo naprawa, nie możemy żądać zwrotu pieniędzy za wadliwy towar. Jeżeli wymiana nie jest możliwa, pozostaje nam naprawa. Sprzedawca jednak nie powinien sam zadecydować, że zamiast wymiany towaru na nowy naprawi go bez naszej zgody. Sprzedawca nie będzie musiał wymieniać towaru na nowy tylko wtedy, gdy nie jest to możliwe albo wymaga nadmiernych kosztów i sprzedawca to udowodni. Warto też dodać, że żądanie wymiany może być ograniczone przepisem art. 5 Kodeksu cywilnego, zakazującego nadużywać prawa podmiotowego.

Wynika z tego, że:

1) To kupujący decyduje o formie załatwiania sprawy

2) Sklep może się z tym nie zgodzić jeśli rozwiązanie jest zbyt kosztowne ale ,musi to udowodnić i ma na reakcję 14 dni.

Sklep nic takiego nie przedstawił, w dodatku nie wniósł sprzeciwu.

Wilgotność sprawdzona. Sprawa grzybków się chyba wyjaśniła.

Zdjęcia przedstawiają wilgotnościowy w dwóch kopułach niezależnie. Od strony północnej jest bardziej wilgotno.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/7.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/8.jpg