torecan 10.02.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 autorus proponuje Ci zainwestować w kastrę 100L do tego osuszacza, biorąc pod uwagę moje doświadczenia to powinieneś mieć po dwa osuszacze na każdą kopułę, ale lepszy rydz niż nic dodatkowo polecam przy jednym osuszaczu przemieszczać go co kilkanaście godzin pomiędzy pomieszczeniami i zakupić kilka większych wentylatorów aby wprawić powietrze w ruch pomiędzy pomieszczeniami. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć wydajność osuszacza to temperatura pomieszczeń powinna wynosić minimum 22 *C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Mam kastrę 60l, wczoraj wylałem z 45l wody. Ale hydraulik zaproponował aby wodę wlewać bezpośrednio do kanalizacji. Kanalizacja jest wyciągnięta za dom rurą ale nie zakończona. Woda wiec będzie wsiąkała w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Osuszacz działa 17 godzin. W tym czasie w zbiorniku zgromadził ok 9l wody. A potem się wyłączył. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/36.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/37.jpg A tutaj sposób chlorkiem wapnia http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/38.jpg I przegląd temperatur oraz wilgotności w kopułach. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/39.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/40.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 11.02.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 czyli chlorek działa ale raczej słabo.. przyda się do odśnieżania podjazdu co do wpinania w kanalizację to może i to sposób ale skoro codziennie możesz wylać to ja bym jednak zostawił w zbiorniku - będziesz widział ile wyleciało wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Chlorek działa wiec Twój pomysł był dobry. Oczywiście nie nadaje się na główny osuszacz ale jako pomocniczy jest idealny. W końcu jest bezpłatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Mam dziwne objawy rekuperatora. Dziś odłączyłem od reku rurę wyrzutni. I wylała się z niej woda, ponad litr. W rurze bezpośrednio wchodzącej do reku ok 0,5m namiękło i czuć że jest ciężka od wody i można wyżymać. Wiem, że na dworze jest wilgotno ale chyba to trochę jednak przesada. Edytowane 11 Lutego 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 11.02.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) No to jak przy takiej temperaturze pomieszczeń (13 *C) wylałeś 45 litrów wody (zakładam, że po jednej dobie suszenia) to jak podniesiesz temperaturę, to ta kastra 60 litrów będzie za mała. Ja zaczynałem od jednego osuszacza i też na początku wylewałem około 50 litrów na dobę, ale potem podniosłem temperaturę do 27 *C, dodałem kolejny osuszacz i każdy z nich potrafił mi prawie 100 litrów wody "wyprodukować" na początku suszenia. Potem dodałem wentylatory i przez kilka miesięcy każdy osuszacz produkował około 30-50 litrów na dobę. No ale zero wykwitów na ścianach, wszędzie lite drewno (drzwi, schody, podłogi) i pomimo, że dość szybko zamieszkaliśmy (start budowy połowa kwietnia 2013, zamieszkanie w wykończonym na gotowo domu sierpień 2014, kubatura i metraż podobna jak u Ciebie) nic się złego nie dzieje W osuszacze naprawdę warto zainwestować, chyba, że kompletnie nie zależy Ci na czasie, dodatkowym argumentem za osuszaczami jest ryzyko zagrzybienia budynku. U Ciebie jest ono mniejsze bo masz budynek z cegły, u mnie gazobeton który chłonie wodę jak gąbka, więc dodatkowo bałem się, że potem będę miał grzyba w domu. Edytowane 11 Lutego 2015 przez torecan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 no nieźle. Jaki czas tak suszyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 12.02.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Autorus mysle ze na poczatku wychodzilo okolo8-10lwody na m2 posadzki .U Ciebie jest troszke inaczej niz u osób ktore maja wylewki na piasku 0-2mm.Beton na kruszywie jest bardzo zageszczony,mniej porowaty czyli mniej chlonie wode i wolniej ja oddaje tym bardziej ze kruszywo bylo grube 2-16mm i zdarzaly sie miejsca gdzie bylo grubo 12-16cm nawet.Plyta ta bedzie dlugo trzymala temperature za to.pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Pozdrawiam kolegę TEKA robił jak pewnie niektórzy wiedzą posadzkę u mnie i z czystym sumieniem mogę go polecić. Posadzka SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 12.02.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Pozdrawiam kolegę TEKA robił jak pewnie niektórzy wiedzą posadzkę u mnie i z czystym sumieniem mogę go polecić. Posadzka SUPER jeszcze raz dzieki.zycze szybkiego wysychania posadzki i zapraszam innych wpadniemy bo roboty w poblizu mamy sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.02.2015 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 12.02.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 No u mnie trzeba brać poprawkę na to, że miałem tradycyjne mokre tynki i wylewki, kręcone w betoniarce Także wody więcej niż u Ciebie. Jeżeli chodzi o czas suszenia, to osuszacze uruchomione zostały w listopadzie 2013 i chodziły do momentu przeprowadzki, czyli dość długo, pod koniec produkowały znacznie mniej wody. Pamiętaj, że na wydajność suszenia ma wpływ temperatura panująca w pomieszczeniach oraz ruch powietrza. Wstaw wentylatory i ustaw je tak aby przepychały powietrze pomiędzy pomieszczeniami, powietrze tuż nad wylewką ma o wiele większą wilgotność niż te wyżej. Warto również kupić odkurzacz przemysłowy i porządnie odkurzyć wylewki, to również znacznie przyspieszy proces suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Odnośnie przepychania powietrza to pracują 2xreku o wydajności po 500m3.h. Kolega saturnv wstawił link do ustawiania krzywej grzania. Do tej pory jedynym sposobem sterowania jaki znałem i w miarę rozumiałem była pogodówka z czujnikiem temperatury wewnątrz. A tu sie okazuje że bardziej ekonomiczne jest ustawianie za pomocą krzywej grzania. I zaczyna się jazda. http://www.slideshare.net/eko-blog/k...acji-grzewczej dodatkowo można sterować parametrami serwisowymi kotła. Będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2015 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Dziś sprawdzałem parametry i po 6 dniach poszło 157m3 gazu. Wcześniej po 4 dniach poszło 100m3 gazu wiec zapotrzebowanie spada. Wilgotność spadła poniżej 80%. Wentylacja włączona na 90% i cały czas działa osuszacz. Temperatura wewnątrz ok 15stC, dziś zmodyfikowałem krzywą grzania do tej jaką ma kolega f.5 czyli nachylenie krzywej 0,4 i poziom krzywej -1. Dalej piec przegrzewa bo ustaliłem mu temperaturę na 13stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 13.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mam ten sam kocioł co Ty, ale wszystko na grzejnikach, zero podłogówki, muszę coś o tym poczytać, może też coś pogrzebie w ustawieniach. Do tej pory piec uruchomiony i zapomniałem, że go mam, nic nie zmieniałem tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2015 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ta opcja z zapomnieniem o piecu bardzo mi się podoba Tutaj koledzy dyskutują o modyfikacjach softu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151455-Klub-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-kot%C5%82a-Vitodens&p=6774554#post6774554 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 13.02.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 kiedy w końcu bedą wnętrza , nie mogę się doczekać tych aranżacji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.02.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Też nie mogę się doczekać. Wekeend czas zacząć . Plan jest prosty. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/41.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.02.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 hahaha... i jak zwykle plan pójdzie w pi....... nie wiem już od ilu weekendów mam podobny plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts