imrahil 23.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A ja mam pytanie odnośnie włączania reku na typ etapie. Mam tynki i wylewki i myślałem nad podłączeniem reku ale mi odradzają, bo jeszcze będą brudne prace / gładź ,malowanie itp/ i kanały się zabrudzą. Co Wy na to? teraz włącz, przy gładzeniu wyłącz. przy malowaniu może być włączony. generalnie jak leci pył to lepiej wyłączyć. kanały i tak się zabrudzą, ale mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Myślę dokładnie jak kolega. Można włączc gdy są przerwy w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 24.02.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Ale ja w tej chwili to mam kanały w ogóle zaślepione i nic się nie brudzi. A jak podłączę reku to muszę anemostaty zamontować i będzie dostęp powietrza i pyłu do układu. A może jakieś czepki , kapturki zakładać na czas brudnych robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Myślę że wystarczy kawałek folii włożyć w kanał. Ale uczulam przed przesadą. Rury nawiewne i tak nawiedzają wiec nic tam się nie dostanie. Rury wywiewne wyrzucają brudne powietrze wiec dla nich to normalna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Dziś byłem u kolegi zduna sąsiada kominki-Bielawski i oglądałem model 55AN. System szyby podnoszonej działa bardzo fajnie, ogólnie jestem mile zaskoczony. W kwietniu ma być nowa elektronika do tych wkładów i wtedy będę podejmował decyzję co do zakupu i montażu. http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/07c/07c7ea90ce67611591303319f8c5efdf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.02.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 wieczorem sprobuje jesli chcesz zrobic filimik jak szyba dochodzi do ramy metalowej bo wkład ma byc szczelny. wiele nie stracę bo oskary juz rozdane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 :lol2: ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) kontynuując temat kominkowy dotarło do mnie że zupełnie nie jestem przygotowany. Ba nawet nie wiem gdzie by miało leżeć drewno do palenia. Co prawda portal wcześniej sobie już ustaliłem: Ale widzę, że jest sporo innych ciekawych opcji ze stali: [ATTACH=CONFIG]305999[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]306000[/ATTACH] Edytowane 24 Lutego 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.02.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Byłeś w Żabiej Woli widzę fotkę Romotopa W sprawie obudów zajrzyj do mnie na Inspiracje kominkowe za jakąś godzinę. Stalowa rama obudowy to nie w kij dmuchał. Warto, żeby była nie byle jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.02.2015 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 chyba każdy już wie a jak nie to powinien wiedzieć ze na Pestkę i jej inspiracje zawsze można liczyć Przykuło szczególnie moja uwagę: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=306053&d=1424813862 Widać ze lubię formy proste. .W sumie mogłoby być wykonane także z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Mogłoby, ale jak zrobisz metal, to może coś takiego z boczku powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Na fotce pokazana jest komora na kominek. Komora sąsiaduje z 4 pomieszczeniami. Do tych pomieszczeń będę chciał się przebić z kratkami aby dystrybuować ciepło z kominka. Jak to zrobić aby było dobrze?Miałem koncepcję aby zniszczyć te ścianki (silka 24cm) i tam dać nowe cienkie ścianki aby grzać całymi ściankami. Ale to bardzo dużo roboty i efekt niepewny. http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/33.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Szkoda, że nie pomyślałeś wcześniej o możliwości postawienia kominka z akumulacją. Masz idealny układ do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.02.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) A spróbuj jak masz czas oczywiscie podejsc do tego w sposób nie na pałę czyli sprawdzic/wyliczyc jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło i dobrac wkład / obudowę tak aby paląc nie jakoś szczególnie mocno i długo energii wystarczyło na jakis okreslony czas.Wiadomo ze producenci podają swoje moce w okresleniu do ilosci spalonego paliwa/drzewa ale kto pali tak jak podaje producent czyli aby szamoty były białe aby sadza sie wypaliła z szamotu ?W moim wypadku jest tak ze jak daje ognia i palę mocno to po godzinie nie mogę wysiedziec 25 oC dom 200m2 ytong 30cm ocieplenie sciany tylko 12 cm dach lepiej ocieplony ale ta energia szybko niknie bo mam dosc spro mostków termicznych w parapetach , progi przy oknach.i dodatkowo 2 płyty balkonowe ktore przewodzą zimno do wnętrza budynku reasumując. palic wolniej mniejszymi dawkami paliwa/drewna ale dłuzej w czasie czyli chyba mniejszy wkład ale obudowa ktora oddaje ciepło a nie zatrzymuje jak moja obudowa.w tej chwili optowałbym za obudową w cegły, jakąs moze akumulacyjną bo widzę ze kominek szybko staje sie chłodny po zakonczeniu palenia. nie koniecznie kosmicznie drogi wkład ale radosc ze jak palisz to widzisz stojący licznik z gazu i przyjemne promieniowanie z okolicy wkładu ale nie podmuch gorąca jak z mojej metrowej szyby. bywało ze nie potrafiłem podejsc do drzwi kominka mimo zastosowania podwójnej szyby za nie małe pieniądze.czyli piękny widok ognia i jasno w pomieszczeniu , nagły przyrost temperatury ogolne pogorszenie samopoczucia przezemnie lub palenie małym polanem lub brykietem 0 widoku ognia i niewykorzystanie wkładu czyli szyby metrowej ogolnie słabawy efekt za dosc spore pieniądze. tematy do rozważenia dla Ciebie - pamietam o filmie ale nie dałem wczoraj rady Edytowane 25 Lutego 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) U kolegi Bielawskiego widziałem pierścienie akumulacyjne po 38kg każdy do tego wkładu. Odnośnie składowania drewna to znalazłem IMO odpowiednie miejsce. Zaznaczone jest na niebiesko. Jeśli wyburzę cześć tej przestrzeni to wewnątrz mam jeszcze głębokość ponad 50cm. Kwestia dobrania odpowiedniego kształtu. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/48.jpg Edytowane 25 Lutego 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Mówisz o takich nasadzanych na rurę dymową? Ja w Żabiej Woli widziałam coś takiego jak ten poniżej i to autentycznie grzało, ale też miały te zawijasy kilka metrów długości. To chyba Brunner To oferta od Bohusza Poniżej to krążki akumulacyjne Sparthermu. Obawiam się, że to raczej ersatz. Ile takie 50-60 cm wysokości może odebrać ciepła z wkładu, a niestety bardzo są drogie Godzic ma w ofercie piecyki kumulacyjne betonowe, lub z ubijaną gliną. Jak to działa możesz zobaczyć na wykresach i w tabelach pokazujący godzinowy rozkład poboru ciepła i jego oddawania. Fajnie byłoby jakby coś tu na fm o tym opowiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 to w Żabiej Woli są pierścienie MAMMOTH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Widziałeś w działaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Na palecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Chodziło mi o „w działaniu” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts