Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mam pytanie odnośnie włączania reku na typ etapie. Mam tynki i wylewki i myślałem nad podłączeniem reku ale mi odradzają, bo jeszcze będą brudne prace / gładź ,malowanie itp/ i kanały się zabrudzą. Co Wy na to?

teraz włącz, przy gładzeniu wyłącz. przy malowaniu może być włączony. generalnie jak leci pył to lepiej wyłączyć. kanały i tak się zabrudzą, ale mniej.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś byłem u kolegi zduna sąsiada kominki-Bielawski i oglądałem model 55AN. System szyby podnoszonej działa bardzo fajnie, ogólnie jestem mile zaskoczony. W kwietniu ma być nowa elektronika do tych wkładów i wtedy będę podejmował decyzję co do zakupu i montażu.

http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/07c/07c7ea90ce67611591303319f8c5efdf.jpg

kontynuując temat kominkowy dotarło do mnie że zupełnie nie jestem przygotowany. Ba nawet nie wiem gdzie by miało leżeć drewno do palenia.

Co prawda portal wcześniej sobie już ustaliłem:

axel_l.jpg

Ale widzę, że jest sporo innych ciekawych opcji ze stali:

[ATTACH=CONFIG]305999[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]306000[/ATTACH]

Edytowane przez autorus

Byłeś w Żabiej Woli :) widzę fotkę Romotopa :)

W sprawie obudów zajrzyj do mnie na Inspiracje kominkowe za jakąś godzinę. Stalowa rama obudowy to nie w kij dmuchał. Warto, żeby była nie byle jaka :)

chyba każdy już wie a jak nie to powinien wiedzieć ze na Pestkę i jej inspiracje zawsze można liczyć :)

Przykuło szczególnie moja uwagę:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=306053&d=1424813862

Widać ze lubię formy proste. .W sumie mogłoby być wykonane także z kamienia.

Na fotce pokazana jest komora na kominek. Komora sąsiaduje z 4 pomieszczeniami. Do tych pomieszczeń będę chciał się przebić z kratkami aby dystrybuować ciepło z kominka. Jak to zrobić aby było dobrze?

Miałem koncepcję aby zniszczyć te ścianki (silka 24cm) i tam dać nowe cienkie ścianki aby grzać całymi ściankami. Ale to bardzo dużo roboty i efekt niepewny.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/33.jpg

A spróbuj jak masz czas oczywiscie podejsc do tego w sposób nie na pałę czyli sprawdzic/wyliczyc jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło i dobrac wkład / obudowę tak aby paląc nie jakoś szczególnie mocno i długo energii wystarczyło na jakis okreslony czas.

Wiadomo ze producenci podają swoje moce w okresleniu do ilosci spalonego paliwa/drzewa ale kto pali tak jak podaje producent czyli aby szamoty były białe aby sadza sie wypaliła z szamotu ?

W moim wypadku jest tak ze jak daje ognia i palę mocno to po godzinie nie mogę wysiedziec 25 oC dom 200m2 ytong 30cm ocieplenie sciany tylko 12 cm dach lepiej ocieplony ale ta energia szybko niknie bo mam dosc spro mostków termicznych w parapetach , progi przy oknach.i dodatkowo 2 płyty balkonowe ktore przewodzą zimno do wnętrza budynku

reasumując.

palic wolniej mniejszymi dawkami paliwa/drewna ale dłuzej w czasie czyli chyba mniejszy wkład ale obudowa ktora oddaje ciepło a nie zatrzymuje jak moja obudowa.

w tej chwili optowałbym za obudową w cegły, jakąs moze akumulacyjną bo widzę ze kominek szybko staje sie chłodny po zakonczeniu palenia.

nie koniecznie kosmicznie drogi wkład ale radosc ze jak palisz to widzisz stojący licznik z gazu i przyjemne promieniowanie z okolicy wkładu ale nie podmuch gorąca jak z mojej metrowej szyby.

bywało ze nie potrafiłem podejsc do drzwi kominka mimo zastosowania podwójnej szyby za nie małe pieniądze.

czyli piękny widok ognia i jasno w pomieszczeniu , nagły przyrost temperatury ogolne pogorszenie samopoczucia przezemnie

lub palenie małym polanem lub brykietem 0 widoku ognia i niewykorzystanie wkładu czyli szyby metrowej

ogolnie słabawy efekt za dosc spore pieniądze.

tematy do rozważenia dla Ciebie - pamietam o filmie ale nie dałem wczoraj rady

Edytowane przez f.5

U kolegi Bielawskiego widziałem pierścienie akumulacyjne po 38kg każdy do tego wkładu.

Odnośnie składowania drewna to znalazłem IMO odpowiednie miejsce. Zaznaczone jest na niebiesko. Jeśli wyburzę cześć tej przestrzeni to wewnątrz mam jeszcze głębokość ponad 50cm. Kwestia dobrania odpowiedniego kształtu.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/48.jpg

Edytowane przez autorus

Mówisz o takich nasadzanych na rurę dymową?

Ja w Żabiej Woli widziałam coś takiego jak ten poniżej i to autentycznie grzało, ale też miały te zawijasy kilka metrów długości.

To chyba Brunnerstufa-ad-ipocausto_O3.jpg

To oferta od BohuszaBohusz-moduly-kanaly-akumulacyjne.jpg

Poniżej to krążki akumulacyjne Sparthermu. Obawiam się, że to raczej ersatz. Ile takie 50-60 cm wysokości może odebrać ciepła z wkładu, a niestety bardzo są drogie

krazki akumulacyjne Helix_Spartherm.jpg

Godzic ma w ofercie piecyki kumulacyjne betonowe, lub z ubijaną gliną. Jak to działa możesz zobaczyć na wykresach i w tabelach pokazujący godzinowy rozkład poboru ciepła i jego oddawania. Fajnie byłoby jakby coś tu na fm o tym opowiedzieli :)Piecyk akumulacyjny Brunner KSO 25.jpgPiecyk akumulacyjny Brunner KSO 25r.jpg