Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, a propos trzymania drewna przy kominku, zrezygnowałam, gdy zostałam uświadomiona, że uśpione zimnem pajączki po przeniesieniu do ciepłej chałupy się budzą i wypełzają objąć nowe włości w posiadanie. Będzie jednak leżakować na tarasie.

Podobno drewno obok kominka najbardziej się sprawdza estetycznie na reklamowych fotkach…:rolleyes:

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukałem kratek kominkowych i znalazłem okrągłe. A ten kształt jest jakby to powiedzieć preferowany przeze mnie.

Szkoda że nie ma żaluzji, wtedy mógłbym je powstawiać jeszcze w pokojach a tak nie wiadomo.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/49.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/50.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/51.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/52.jpg

Robiłem wczoraj film z podnoszenia szyby w kominku i jej mechanizmu prowadnic znaczy się --- dolegania szyby do wkładu i jego szczelnosci,

ale jak przyblizyłem telefon czyli moje narzędzie rejestrowania obrazu ruchomego do kominka a zaznacze ze kominek był na chodzie to telefon sie wyłączał od temperatury i restardował a czacha mi zadymiła.

więc dzis postaram sie zrobic to samo na wyłączonym kominku obraz bedzie pewnie ciemniejszy :( lub

zrobię inny sprzętem

pozdrawiam

Ściana z forniru ? bedzie kosztowała z milion złotych robiłem fornir tekowy na scianie 3mx2,30 chce szybko o tym zapomniec.

ilosc załączeń masz w ogolnych czyli naciskasz srodkowy i dolny jednoczesnie lub w informacjach te 3 kreski na dole

Edytowane przez f.5

Ja bym zrobiła deskowanie, a nie fornir. Ale całość ładnie wygląda. Blok kominka może ciut wysunąć ze ściany, od drewna zaczynając. Lepiej się spasuje.

Autorus, chcesz inspiracje do rozwiązań drewna na ścianie?

Jak patrzę na tę wizualkę, to jest za dużo faktur:

drewno

kamień łupany

kafle ukośnie na podłodze

Wyprawiłabym tę kominkową ścianę tynkiem strukturalnym. To by uspokoiło układ, bo tak jak w projekcie, to jest przedobrzone.

Edytowane przez pestka56

Też myślę ze to są jakieś deski. Musze się dopytać dokładnie . Ciekawe skąd wziąć takie szerokie deski. :) Swego czasu o jakichs elewacyjnych deskach czytałem.

Sami widzicie, gdzie się nie obejrzę to zawsze pod górkę :p

F.5 ten twój kominek wyspa jest super. Bardzo mi się podobają takie klimaty.

To się nazywa boazeria.

Moj wujek stolarz robił taką za poł litra wodki.

oczywiscie z sosny czy z czegos co było pod ręką 30 lat temu.

był dobrym stolarzem i wiele wódki wypił dlatego zmarł na wątrobę.

te rzeczy u ciotki są do tej pory i nawet dosc ładnie wyglądają.

Podjedz do sklepow z drogimi parkietami pooglądaj deski elewacyjne :) robią wrazenie.

ja sobie wymysliłem jedną rzecz na scianę w ganku.

zostały mi z podłogi deski i moj stolarz od schodów zrobił taką sciankę

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/9Pazdziernika2014?noredirect=1#6106069353059084418

pomalowal to olejowoskiem jest ok

Tak pasiasto będzie brzydkie :bash: Deski muszą być na styk, jak dobrze spasowana podłoga. Można użyć desek typu barlinecka. Wkleję jutro trochę fotek z przykładami rozwiązań.

O, właśnie jak Radek zrobił :)

Edytowane przez pestka56

Czym palisz, Radku? Ile na jedną porcję wkładasz?

Nieźle już osmaliło szamot.

Palisz po środku, a bokami brudzi. Taka uroda wkładów jamników ; (

Czy dobrze widzę, że ciut rozwarstwiła się obudowa na krawędzi po lewej od paleniska? Pokaż to zdunom, coś podpowiedzą.

Pokażesz ogień :popcorn:

Rozpalam proszę ja Ciebie 2 brykietami + brykiet ołówek

potem dokładam zazwyczaj 2 szczapy buku takie jak na filmie.

buk mam juz ze 2 sezony w drewutni

to co widac w kominku to efekt wczorajszego krótkiego palenia

chciałem nakręcic film ale temperatura zle działała na telefon i sie wylączał.

paliłem wczoraj z godzinę moze dwie, bo wiecej nie miałem czasu siedziec na budowie i efekt taki ze sie sadza nie wypaliła.

ale i tak jak palę ostro to sadza wypala się tylko centralnie bo bokach zawsze jest czarna.(czarno)

ogolnie jest tak ze muszę palic na dolocie otwartym na maxa aby sadza sie wypalala to chyba normalne

ale

jak palę na maxa 2 polanami to w krótkim czasie mam 25 oC czyli przegrzewam dom więc jak zamieszkam napewno tak nie będę palił bo mija sie to z celem.

zle się czuje przy takich temperaturach to normalne zjawisko chyba :)

a co do szyby to muszę sie przyznac ze czysciłem ją 2 x w tym sezonie a to dlatego ze mało teraz siedzę na budowie.

dzis mam malarza wskoczę wieczorem o 22 na godzinę na budowę i wsio.

Edytowane przez f.5

I już wszystko wiem. To fornir na mdf. Kosztowo nie tak strasznie. Trochę ponad 100zł/m2.

Płyta Fornirowana MDF w okleinie Amazonique

Wymiary: 2700 x 1830 mm

Grubość: 18 mm

Płyta fornirowana - powstaje poprzez połączenie płyty MDF (surowej) i forniru - czyli cienkich pasków naturalnego drewna. Płyta fornirowana jest w meblarstwie punktem pośrednim pomiędzy płytą laminowaną, a drewnem litym. Meble robione z płyty fornirowanej są skierowane do klientów chcących połączyć naturalne piękno drewna z trwałością i elastycznością płyty MDF .

Pamiętajmy, że naturalne drewno (szczególnie to źle sezonowane lub niewłaściwie konserwowane) ma tendencję do rozsychania się i kurczenia. Płyta fornirowana jest wolna od ryzyka powstawania szpar i szczelin.

3.jpg