Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolega coulignon złożył mi ciekawą propozycję http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_smile.gif Oczywiście przystałem. Może zapisze się w jako pionier malowania kopuł http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/icon_smile.gif Chodzi o brudzenie się kopuły i farbę, która by temu zaradziła.

" Jest to bardzo specyficzna aplikacja. Myślę nad nią od kiedy kopułę zobaczyłem i dowiedziałem się co pójdzie na piankę. Mam dwa pomysły na rozwiązanie sprawy "brudności" kopuły.

Ale.....

Śmiało mogę powiedzieć że nikt z takim problemem się nie mierzył. Ja tez nie. Propozycja moja jest taka: od południowej strony kopuły znajdujesz 2 miejsca po 1m2 powierzchni. Dostajesz nieodpłatnie dwie próbki farb w kolorze kopuły. Malujesz, czekamy do lata. Jeśli po tym czasie brudu nie będzie a farba nie będzie wykazywała jakiś wad (spękania i odspojenia) to wtedy mogę powiedzieć że jestem w stanie rozwiązać Twój problem. Pasuje? "

Beskidziak, dzięki za adresy. Odpisałam priv. Podałam w centymetrach, bo mi tak podpowiadacz na tablecie wymusił ;) Chcę z tego zrobić stół :wiggle:do salonu. Nie takie zwykłe dechy. Muszą być szerokie, żeby każdą z jednego boku przyciąć i połączyć je ze sobą. Grube, bo są duże i jakieś proporcje muszą być, a potrzeba je też oszliwować, więc trochę zejdzie. Te 3 mb długości ;) mam taki salon, że się zmieści spokojnie taki stół i jeszcze duuuu....żo miejsca zostanie.

Ta hurtownia w Brodach to bardzo interesujące miejsce szczególnie dla Autorusa. Mają świetny wybór fornirów :)

Autorus, jeśli mogę coś doradzić, to z tych fornirów do kamienia najlepiej dopasuje się dąb, orzech, albo palisander, wszystko w jasnych kolorach. Chodzi o nieregularność wzoru i żeby nie był pewtarzalny. Z tego samego powodu uważam, że lepiej wyjdzie jak położysz całą płaszczyznę gładką, bez podziałów przez bonie. Nie mówiąc już, że te bonie trącą myszką i kojarzą się z elewacją, a ty masz nowoczesny, niezwykle interesujący dom.

Na szczęście deski /forniry itd dopiero można dac jak wilgotnośc spadnie. A na budowie jest tak, że jak dzisiaj byłem to wilgotnośc pomimo non stop działającego osuszacza oraz non stop działającej wentylacji wzrosła.

Nic z tego nie rozumiem.

Ale uspokaja się ze to nie jest pierwsza ani ostatnia sprawa na budowie której nie rozumiem.

Musze po prostu przeczekać i tyle. Inaczej zwariuję.

Czary mary, ot co. To może mieć związek z wyższą temperaturą na zewnątrz. Pewnie zaraz ktoś Ci tu wyjaśni o co chodzi.

W każdym razie u nas w nocy już było 7 stopni, czyli ciepło. Może możesz zacząć dom otwierać i wietrzyć po bożemu. Nie ma jak wysuszające właściwości wiatru.

Ta wiosna to już jedną nogę postawiła w Polsce, nad Odrą. A za nią lecą już gęsi i żurawie. Widać, słychać i czuć.

Te nietypowe kształty przyprawiają Cię pewnie o siwe włosy. Podziwiam to, że podjąłeś takie wyzwanie. Z "normalną" budową ma człowiek mnóstwo zmartwień, a tu taki "wynalazek".

Ta podwyższona wilgoć to prawdopodobnie efekt ocieplenia na dworze. To że wilgotność rośnie to cieszy mnie niezmiernie. Ciebie martwi. Cóż nie wszyscy będą zadowoleni. Poczekaj, będzie lepiej, cierpliwości.

Dziś byli panowie od GWAMED czyli barierek z kwasówki, i zastanawialiśmy się jak zrobić podłogę szklaną w kopule.

Szkic wstępny wygląda jak na rysunku

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/56.jpg

Szczegóły mają zostać dopracowane . W tym wariancie ma być tylko 4 kawałki szkła. Czyli praktycznie kawałek będzie miał ponad 1m2.

Odnośnie szkła to gdyby ktoś znał sprzedawcę takiego szkła na podłogi chętnie bym się uśmiechnął po kontakt.

Autorus, w sprawie szkła odpytaj Julianna16. Ona to ostatnio ten temat przerabiała. Ma dwa spore świetliki w podłodze i sporo wiedzy jeśli chodzi o problemy z montowaniem i wyborem szkła. Tym bardziej, że u niej te świetliki sa pod oknami i na dodatek w pokojach dziecinnych (na przestrzał do salonu).

Ona zagląda do swojego wątku najczęściej w końcu tygodnia. Ale na sprawy ważne odpowiada szybciej.