autorus 05.03.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 sprzedawca twierdzi że palenisko jest ich własne, i sterownik też. Wcześniej kupili od kogoś licencję ale teraz maja już wszystko opracowane przez siebie. Mi brakuje w nim elegancko spasowanego szamotu, dopieszczenia szczegółów. No ale żona zachwycona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.03.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 f.5 Pierwsze napraw deflektor w kominku. Czołem jak sie wprowadzę tak zrobię jak mówisz f.5 Kombinowanie z większym rusztem nic nie zmieni . Palić w tym kominku niestety nie potrafisz Święta prawda nie potrafię aczkolwiek aby się troszkę usprawiedliwić to powiem ze nigdy sie tego nie uczyłem więc chyba dlatego nie potrafię f.5 Szkoda że nie kupiłeś znacznie tańszego Romotopa KV 055AN , ciekawsza budowa wewnętrzna paleniska ,zupełnie inny rozkład płomienia w palenisku = lepsza wizja ognia . Kupowałem Spartherma z nasadą wodną pierwotnie miał być wkłąd wodny spartherma ale zabrakło mi paru złotych bo wydałem na szybkie samochody wódkę i dziw....... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.03.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Przesadziłem ? No może. sprzedawca twierdzi że palenisko jest ich własne, i sterownik też. Wcześniej kupili od kogoś licencję ale teraz maja już wszystko opracowane przez siebie. Mi brakuje w nim elegancko spasowanego szamotu, dopieszczenia szczegółów. No ale żona zachwycona. masz dobry kocioł po co tracisz czas na wynalazki do ktorych trzeba cos wrzucac itp itd ? jak bedziesz ............... a bedziesz miał ciepło w domu ograniczysz bądz zapomnisz o paleniu w kominku wiec podejdz do tematu z rozsądkiem i zapomnij o wynalazkach. postawiłbym na wysoki wkład dlaczego ? masz przestrzen w domu antresolę i płaski wkład nie da Ci takiego wyglądu o jakim myslisz (tak mi sie wydaje) (patrz moja sytuacja i to ze nie umiem palić cos mi sie tam jara na srodku wkładu) wkład wąski moim zdaniem bardziej pasuje więcej ognia w nim widać. jak tam spalanie juz Ci sie cos unormowało ? masz juz jakies wartości ile m3 na dzien idzie. co uzyskasz paląc w kominku jakie oszczędnosci a jakie nakłady liczyłes bo ja nie.. Edytowane 5 Marca 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.03.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Czołem jak sie wprowadzę tak zrobię jak mówisz Święta prawda nie potrafię aczkolwiek aby się troszkę usprawiedliwić to powiem ze nigdy sie tego nie uczyłem więc chyba dlatego nie potrafię Kupowałem Spartherma z nasadą wodną pierwotnie miał być wkłąd wodny spartherma ale zabrakło mi paru złotych bo wydałem na szybkie samochody wódkę i dziw....... Pozdrawiam No to pojechałeś po całości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 05.03.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 postawiłbym na wysoki wkład dlaczego ? masz przestrzen w domu antresolę i płaski wkład nie da Ci takiego wyglądu o jakim myslisz (tak mi sie wydaje) (patrz moja sytuacja i to ze nie umiem palić cos mi sie tam jara na srodku wkładu) wkład wąski moim zdaniem bardziej pasuje więcej ognia w nim widać. A mnie zduny gadali, że w wąskim wysokim wizja ognia wcale nie wygląda tak jak na obrazkach Mówią, że raczej widać go w dolnej części, wysoki ogień jest tylko przez chwilę. Nie znam się, ale specjaliści chyba wiedzą z wieloletniej praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.03.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 No to pojechałeś po całości. Pozdrawiam. :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.03.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A mnie zduny gadali, że w wąskim wysokim wizja ognia wcale nie wygląda tak jak na obrazkach Mówią, że raczej widać go w dolnej części, wysoki ogień jest tylko przez chwilę. Nie znam się, ale specjaliści chyba wiedzą z wieloletniej praktyki. to też zalezy chyba od długosci polan ale mogę się mylić. Problem z naszymi specjalistami forumowymi jest taki ze jak zejdzie się więcej niż 1 do wątku to następuje różnica zdań i wówczas ów wątek nie ma juz nic wspólnego z tym czym miał być na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.03.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A mnie zduny gadali, że w wąskim wysokim wizja ognia wcale nie wygląda tak jak na obrazkach Mówią, że raczej widać go w dolnej części, wysoki ogień jest tylko przez chwilę. Nie znam się, ale specjaliści chyba wiedzą z wieloletniej praktyki. No to "zduny" źle gadali... Jeśli nie wierzysz to zapraszam zobacz jak u mnie pali się we wkładzie Romotop z paleniskiem wysokim 68cm Zduny to nazwa miejscowości na przykład za Łowiczem .. Nie każdy sprzedający czy też budujący kominki to ZDUN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.03.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) No to "zduny" źle gadali... Jeśli nie wierzysz to zapraszam zobacz jak u mnie pali się we wkładzie Romotop z paleniskiem wysokim 68cm Zduny to nazwa miejscowości na przykład za Łowiczem .. Nie każdy sprzedający czy też budujący kominki to ZDUN nie mówiłem pozdrawiam ale . 68 to tylko o 18 cm wyższe niż moj wkład czy w takkim wkładzie wkładasz opał na sztorc czy na siebie ? edytuję posta na siebie czyli od góry jak w tym filmie interesującym srednio Panie Dareczku edytuję posta po raz drugi może jakas foteczka lub obraz ruchomy takiego kominka ? Edytowane 5 Marca 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Problem z ładnym widokiem ognia jest ten, najlepiej mieć wysokość paleniska proporcjonalną do szerokości. Radek idź na stronę Batury i poszukaj w galerii wielkiej rudo brunatnej zabudowy z "jamnikiem" na dole. Tam jest masa ognia, ale Batura pali tak eksperymentalnie. Może, bo zdun i sam naprawi jak coś siądzie. Ty nigdy takiego ognia u siebie nie zrobisz. Nie dlatego, że nie umiesz palić. Tylko musiałbyś za dużo drewna włożyć. Sprawdź ile Spartherm zaleca dla Twojego wkładu.Wysoki wkład o jakim mówi Zdun Darek pokaże ogień pięknie. Problem pojawi się gdy wkład będzie niczym szyja żyrafy.Pamiętajmy o proporcjach i będzie dobrze. Vide kominki budowane przez naszych dziadów. Czy ktoś wtedy stawiał jamnikowate lub typu wieża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.03.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) http://www.kominki-batura.pl/nowoczesny20.html to ? Kasiu ale ja paliłem na maxa więc wiem z czym się to wiąze. Udało mi sie wykrzywic prowadnicę trzymającą deflektor zdarzyło mi się włożyć 8 brykietów jednorazowo i palić na całej szerokosci tylko na litośc <> euforia związana z kominkiem mi minęła teraz przyszedł czas na malowanie zakup łózka i upragnionej rogowy z MTI (juz zamówiona notabene) dlatego jak pale to robię to jak pewnie 80 -90 % ludzi czyli wrzuca polana do wkładu i odchodzi od tematu zajmując się następnym. w tej chwili nie mam czasu na naukę palenia a i umysł nie chłonny bo koncówkę mam przeprawy zwanej budową. jestem ciekaw apropos czy Pan Zdun Darek pokazuje klientom jak umiejętnie palic. dodam ze moj kominek postawił zdun polecany przez Spartherma (za drogie te klocki były aby dawac je do ręki ludziom z przypadku) ale fakt faktem ze żadnej nauki mi nie wpajał (moj zdun) a i Spartherm Polska nie dostarczył żadnej publikacji po Polsku bo po Niemiecku cos tam było jakies obrazki. Ale żeby nie było to fachura od pieca a kupowałem viessmanna 343F Autorus pewnie podzieli moją opinie ze tanie to nie jest...też nie ustawił tego urządzenia i nie dał instrukcji więc tak to widocznie musi być. Zresztą jak jak sprzedaję swój produkt też nie uczę klienta jak się z tym obchodzic. jak generowałem marże to poświęcałem mu czas w tej chwili klient doskonale wie czego potrzebuje a przychodzi głównie po cenę. ot co Edytowane 5 Marca 2015 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.03.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Nie Radku, to ten drugi od lewej na stronie głównej. Jak już zamieszkasz, zaprzyjaźnisz sie z kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.03.2015 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jako, że konstrukcja powstanie (mam taką nadzieję) szybciej niż kominek to zabieram się za konstrukcję. Plan poprawiony konstrukcji stalowej wygląda następująco. Doszły dodatkowe ramiona wzmacniające. Jest jeszcze kwestia malowania . http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/64.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Po 4 tygodniach czyli 28 dniach ogrzewania i suszenia zużycie gazu to 416m3 czyli niecałe 15m3/doba http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/65.jpg Osuszanie działa 584h czyli 24dni. W tym czasie pozbyłem się ok 250l wody z samego osuszacza. Liczę, że co najmniej drugie tyle zrobiła wentylacja. Niestety nadal wilgotność utrzymuję się ponad 70%. Temperatura to ok 17stC http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/66.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.03.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Wzrośnie temperatura to spadnie wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2015 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 To prawda. A jest jakaś tabelka która by mi to pokazała? W sumie jestem już niedaleko temperatury docelowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.03.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Ostatnio nie uruchamiam juz osuszacza tylko raz dziennie przy niskich temperaturach intensywnie wietrze i w ciagu kilkunastu minut wilgotnosc spada z 60 % do 45. Temperatura wewnatrz 22o C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 zgodnie z kalkulatorem wilgotności http://www.pro-dry.pl/osuszanie-po-zalaniu/kalkulator-wilgotnosci-bezwzglednej.html przy temp 17stC i wilgotności 73% wychodzi nam wilgotność bezwzględna: 10.556 g/m3Przy kubaturze, 1200m3 daje nam to 12kg wody. A ponieważ zakładam, że zbieram ponad 20l wody dobowo, wnioskuję, że wilgoć wychodzi z murów bo w powietrzu jej aż tyle nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2015 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Dziś odwiedził mnie kolega Czezary z żoną ze strony bezkurzu.pl i rozmawialiśmy na temat OC. Naliczyliśmy w sumie 7 gniazd ssących + 3szt wallyflex + pewnie z dwie szufelki. Jest jakiś nowy system retraflex odpowiednik HaH. No i nad nim myślimy. Ale kolega będzie musiał nieźle pokombinować bo są problemy natury technicznej. http://www.cyclovac.net/images/S3P6p1u0P070N164t0g6j7K2I5b4o6J2.jpg http://www.cyclovac.net/images/S3g4T4w7r0Z0V1v452W4z8I7V3a7P4Q6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.03.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Rozumiem że mówisz o chowanej rurce. Oglądałem to na ostatnich targach w łodzi. Niby fajnie wygląda. Ale znajomy sprzedawca raczej mrugał do mnie okiem przy innych klientach. Miał nawet nie zadowolonych bo nie uprzedził że ta szmatka na wężu może się brudzić i po kilku miesiącach niezbyt estetycznie wygląda. Co do zasady działania to nie zły bajer tyle że do specyficznych rozwiązań. Czy wart dodatkowej kasy? Musisz osądzić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts