coulignon 21.04.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ekolodzy, dość często, nie sieją paniki bezinteresownie. Jest bardzo ładnie funkcjonujący biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 21.04.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Mnie też się podobają, ale te drewniane ze skrzydłami, co mieliły niegdyś mąkę. Te prądotwórcze... hm. Słychać je w promieniu kilku kilometrów. Podobno nawet 10 km. Im bliżej tym gorzej. Fatalnie ten dźwięk wpływa na samopoczucie. Zwierzęta uciekają, a pszczoły giną, bo zdezorientowane nie mogą trafić do ula. Ludzie miewają migreny. Poza tym one są nieekonomiczne, bo po to by produkować prąd muszą go całkiem sporo zużyć Takie małe pseudo eko oszustwo. No i zupełnie nie wpływają na urodę krajobrazu Mam wrazenie ze wypowiadzasz sie nt. ktorego kompletnie nie znasz. A mieszkam kilka km od 2 poteznych wiatrakow - nic nie slysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 21.04.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 karolek75 -Na szczecie nie wiem czy dźwięk elektrowni wiatrowych jest dokuczliwy czy nie, nie mam żadnej w pobliżu. Ale jeśli chodzi o rozchodzenie się dźwięku, to nie tylko odległość ale i ukształtowanie terenu na wpływ. Dam ci przykład. W Płocku nad Wisłą jest festiwal Audioriver. Jedni znajomi mieszkają jakieś 300-400m od głównej sceny. Drudzy ponad 2km. U tych pierwszych słychać jakieś dudnienie - da się je zignorować. U tych drugich - dźwięk jakby odsłuch wprost ze sceny. Ci pierwsi mieszkają na wysokiej Płockiej skarpie, a festiwal jest nad samym brzegiem Wisły. Ci drudzy mieszkają na drugim brzegu, tam jest płasko dźwięk się niesie po wodzie... na czas festiwalu wyjeżdżają do znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Karolek, to świetnie dla Ciebie, że nic nie słyszysz, ale pamiętaj, że człowiek ma bardzo słaby słuch i jeśli chodzi o wysokie i o niskie tony. Nie wszyscy słyszymy też to samo i tak samo. Zwierzęta nie tylko słyszą lepiej od nas, ale też dużo silniej wyczuwają fale dźwiękowe. Niskie tony są dla nas bardziej odczuwalne niż słyszalne. Jeśli kupujesz lodówkę, która emituje 40 decybeli to to słyszysz, ale Twoje (czy moje) ucho nie zauważy różnicy jeśli ta lodówka będzie mieć poziom hałasu 30, albo 50 decybeli. Precyzja przeciętnego narządu słuchu jest mizerna. Za to infradźwięki odczuwamy, nawet jeśli ich nie słyszymy. Nie wszystko wokól nas jest takie jak nam się wydaje, bo czegoś nie widzimy, czy nie słyszymy, albo nie możemy dotknąć. Być może nie wiem o czym piszę dlatego, że tego nie doświadczyłam osobiście, ale trochę czytałam i mogłam posłuchać choć jedynie z nagrania, być może wzmocnionego. Jest taka strona http://www.oddzialywaniawiatrakow.pl/oddzia%C5%82ywaniawiatrak%C3%B3w,menu,72,79.html poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.04.2015 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Rodzice mieli propozycje postawienia wiatraka na wsi ok 600-800m od zabudowania. Gdyby nie przyszła s-ka pewnie by już powstawał. Dziś na działce sprzątanie. Ledwo żyję. Żona wymyśliła meble ogrodowe z palet. Wiec zostanę cieślą. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/130.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/131.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 21.04.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Rodzice mieli propozycje postawienia wiatraka na wsi ok 600-800m od zabudowania. Gdyby nie przyszła s-ka pewnie by już powstawał. Dziś na działce sprzątanie. Ledwo żyję. Żona wymyśliła meble ogrodowe z palet. Wiec zostanę cieślą. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/130.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/131.jpg Bardzo fajne ekologiczne mebelki, też mam zamiar wykorzystać palety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.04.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Specjalnie pojechałem dzis przejechać się nowym sorento rewelacja jak autobus miekko szeroko wysoko i cicho o mocy nie powiem bo ....nie probowałem na maxa docisnąc sprzęta ale zrobili dobrą robotę. zaskoczył mnie brak skóry na desce rozdzielczej w optimie ona jest tu jest guma skóropodobna http://images66.fotosik.pl/819/0e904755384725a3med.jpg http://images68.fotosik.pl/819/65d3eb824986c649med.jpg http://images69.fotosik.pl/819/fd49fc842975fa27med.jpg ale zdałem sobie sprawe ze mam za mało miejsca w garazu a i na podjezdzie tez niewiele więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.04.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 dzięki za fotki. Nie powiem, ładnie to wygląda. Ale z offroad ma już niestety niewiele wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.04.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 aczkolwiek jest tam przełącznik do spiecia osi działa do 40 km/hbo w standardzie ma na przednią ale to mowie to co sprzedawca powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 To już jak limuzyna z napędem na cztery Autorus, kupiłam niebieskie róże Są okrywowe, rabatowe i pnące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Bardzo fajne ekologiczne mebelki, też mam zamiar wykorzystać palety Mam skrzyniopalety po Romotop`ach może zrobisz szafy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 czym się różni taka linia od innych stojących w Polsce? o ile kojarzę to te co są mają 110kV (chyba) a tam na być 400kV.. to zwykłe pieniactwo na zasadzie "nie bo u mnie nie" ale w sąsieniej gminie już tak czy jakieś uzasadnienie merytoryczne jest? Na pewnym odcinku linia jest PROJEKTOWANA blisko nowo wybudowanych domów a przejście nad E8 praktycznie nad dużym węzłem/ wiaduktem . Ta PROPOZYCJA przebiegu 400 000V jest zaskoczeniem bo dotychczas była planowana przez sąsiednie gminy np Nadarzyn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Fajnie ze daliście radę. U nas tez damy radę. Takie pikniki będą co dwa tygodnie jak dobrze doczytałem. Ludzie nie odpuszczą. Takie pikniki jeśli będą "tak merytoryczne" jak ostatni to niestety będzie z tego dosłownie PIC NIC ... a temat jest dla NAS mieszkańców bardzo ważny . Osobiście jestem zainteresowany aby przebieg tej nowej 400 000V był inny lub wykonany kablem PO ZIEMIĄ . Do waszej kopuły jest 5-6 km natomiast mój magazyn i dom to 500-800 metrów ... no może 1 km . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Z tego co wyczytałem linia jest konieczna ze względu na bezpieczeństwo energetyczne. Czy na takim "Pikniku 400 000 V" omawiana jest jakaś alternatywna trasa, gdzie taka linia ma być wybudowana? Podobno gmina Mszczonów chętnie przyjmie ta inwestycje , propozycja dalszego przebiegu wzdłuż trasy "50" do autostrady A2 i w kierunku Warszawy... Tylko że każdy kolejny 1km = 5 300 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 22.04.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Mam skrzyniopalety po Romotop`ach może zrobisz szafy ? Hehe, dowcipniś Zrobię z tych , które mam jakieś siedziska na taras. Bo to prosta sprawa, Szafy to już wyższa szkoła heblarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2015 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No i się zaczęło malowanie na biało http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/132.jpg a materiału zostało jeszcze dużo http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/133.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 22.04.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 hej autorus doczytałam w innym wątku, że stosowałeś geowłókninę na świeżo wylany strop, podpowiedz proszę ile tego kupić i w jakich wymiarach z góry dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2015 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Odnośnie geowłókniny to faktycznie położyłem ja na strop. W ten sposób rzadziej musiałem podlewać strop bo geowłóknina dobrze trzymała wodę. Jednak strop miałem wylany jak było dość ciepło. Gdyby była tzw zwykła temperatura to bym się zastanowił. Odnośnie wymiarów to kwestia wielkości stropu. Zawsze potem geowłókninę możesz użyć pod wjazd, chodnik albo rabatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Na rabatę nie, bo szkodzi roślinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2015 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 hm szkodzi ale w jaki sposób? U mnie konkretnie jest położone wokół kopuł. Na to później pójdą drobne kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts