Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostatni mój pomysł to rura np karbowana o średnicy 300mm, i tak w koło domu. TZN rurę przecinamy na pół, w nią wrzucamy rurę drenarską żółtą i przysypujemy żwirem.

Jedna z komplikacji to takie rury 300mm wcale nie są tanie a na dodatek trzeba ją jakoś wygiąć do okola domu :) i ten drugi powód kładzie cały pomysł.

A o rurze giętej takiego rozmiaru nie słyszałem :(

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po co tak sobie komplikujesz życie? Przecież ta Twoja kopuła będzie miała jakąś elewację, która pewnie będzie miała średnicę większą niż fundamenty czyli utworzy kapinos. Jak zaraz przy ścianie fundamentowej wysypiesz żwir pod którym będzie drenaż - nawet 100mm to woda zostanie odprowadzona od budynku. Według mnie to nie musi być coś szczelnego bo grunt wokół domu ma prawo być mokry od zabezpieczenia się przed taką wilgocią jest izolacja fundamentów.

Do tej pory ustaliłem następujące rzeczy:

-po wybudowaniu fundamentu będzie on smarowany czarnym mazidłem z dwóch stron

- na to pójdzie styropian grubość 10cm astrotherm zielony

- na to pójdzie prawdopodobnie siatka i klej

- i na to pójdzie folia kubełkowa o wysokości 1,5h

Z całego asortymentu nie mam jedynie czarnego mazidła i siatki i kleju na styro.

jeśli chodzi o typowy drenaż to mam z nim kłopot. Z jednej strony nie jestem w stanie przy fundamencie włożyć rurki drenazowej, po prostu jest za mało miejsca.

Oczywiście jak bym się uparł to bym wcisnął ale mi chodzi o to aby zrobić coś porządnie na nie żeby zrobić bo tak. Dla tego myslę intensywnie o odwodnieniu taki m jak podał kolega foczki. U mnie woda będzie spływała z dachu w każda stronę. Żwir przy samym budynku dodatkowo by sie ładnie prezentował i nie powodował odbijania się deszczu na elewację a to mniej roboty z czyszczeniem "scian"

Z tą rurą to takie kombinowanie i chyba nie najszczęśliwsze, zdaje sobie sprawę. Ale samo włożenie tam foli nawet grubej moim zdaniem nie załatwia sprawy bo folia jak to folia zostanie uszkodzona, podziurawiona i będzie bigos. Bigos ale nie tragedia bo najwyżej wymienię folię. Szukam jakiegoś materiału który by mi załatwił sprawę :)

I to takie moje przemyślenie przed 8.00 w niedzielę. Wczoraj byłem na działce i postaram się wrzucic fotki, zaszalowane są już dwa pełne koła :)

Edytowane przez autorus

i trzeba się znów brać do budowy:

http://www.timtur.com.pl/budowa/fundamenty/34.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/fundamenty/35.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/fundamenty/36.jpg

W optymistycznym wariancie zalewanie fundamentów może się zacząć pod koniec tygodnia.

jeśli chodzi o typowy drenaż to mam z nim kłopot. Z jednej strony nie jestem w stanie przy fundamencie włożyć rurki drenazowej, po prostu jest za mało miejsca.

Chodzi o to, że masz tak mało miejsca w wykopie czy co? Bo nie wiem jak to moze zabraknąć miejsca. Jak za mały wykop to trzeba łopatą poszerzyć i już. Jak się tak tej wody boisz to pod drenaż przywież gliny, na pewno nie popęka i nie przepuści wody ;-)

A tak przy okazji opisz pierwsze reakcje sąsiadów i budowlańców - muszą być niezmiernie ciekawe

będę musiał o tym jednak poważnie pomyśleć. Bo w sumie wszystko jest odkryte, wystarczy tylko wypoziomować . A ile tego żwiru trzeba sypać? Bo w głowie mam jakieś niewyobrażalne ilości i w perspektywie masę kasy do wydania :(

Po obwodzie mam hm ponad 100mb. Chciałem podzielić drenaż na dwie części, żeby pobierało z dwóch stron budynku i odprowadzało do studni. . Czytałem tez ze spadki w drenażu sa bardzo małe 3 promile jak pamiętam, a do tej pory myslałem ze 3% :)

Powiem co mam:

- geowłókninę

- rury żółte drenażowe 200mb.

reszta do dokupienia.

pisałem u siebie w DB o tym - ja odprowadzenie wody z rynien robiłem u siebie z 2 tygodnie temu - normalnie jakas masakra - a było to zrobić odrazu przy płycie fundamentowej jak było wszystko na wierzchu - człowiekowi się wydawało ... a po co kasę teraz wydawać kiedyś się zrobi .... guzik prawda - ani taniej ani szybciej !

Szukam osoby /firmy która mi rozłoży system centralnego odkurzacza. Firma z która na ten temat rozmawiałem i miałem już wycenę obecnie zrezygnowała z usług i wzięła się tylko za sprzedaż. Wstępny plan rozkładu mam.

http://www.insat.com.pl/UserFiles/File/BEAM/schemat.gif

Większość firm sprzedających odkurzacze robi instalacje. Zlecenie instalacji tej samej firmie od której kupujesz odkurzacz daje ten plus, że nie dzielisz odpowiedzialności. Nie będą Tobie potem mówili, że coś tam nie gra bo instalacja jest źle zrobiona. Za całość orurkowania nie powinieneś zapłacić więcej niż 1000-1500zł.

Za całość orurkowania nie powinieneś zapłacić więcej niż 1000-1500zł.
No chyba że wybierzesz rozwiązanie z Hide a Hose, to wtedy kilka stówek więcej za instalację i więcej też przy zakupie jednostki centralnej. Ja co prawda nie używam jeszcze tego systemu ale po zapoznaniu się z nim nie widzę przysłowiowego bata jeśli chodzi o komfort używania.

Na razie mam zrobioną instalację przez firmę zajmującą się sprzedażą jak i montażem a znajdują się w okolicach Grójca. Tu tel. do właściciela 601781801 możesz powołać się na kontakt od klienta z Bogatek.

Natomiast w tym miejscu kilka słów odnośnie Hide a Hose.

Daj to hydraulikowi - doliczy do usługi 500 za położenie dodatkowych rurek i po kłopocie (100 zł/punkt). Dodatkowo hydraulik przewidzi krzyżowanie się wszystkich rur. Myśmy się kiedyś nakombinowali z omijaniem rurek odkurzacza przy ogrzewaniu podłogowym - bo nikt tego nie przewidział a miejsca na skrzyżowania nie było, ani możliwości przesunięcia bo materiału brak.

Jeśli robisz system odkurzacza z HaH to w żadnym wypadku nie bierz do tego hydraulika bo potem możesz mieć problemy z gwarancją na poprawne działanie HaH.

Jak nie chcesz dokładać sobie problemów, to rury od odkurzacza powinny być układane bezpośrednio na chudziaku dopiero potem bierz się za hydraulikę.