Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajne te granity, ja jednak będę obstawał przy "jakiegoś rodzaju drewnie". Te bambusy z LM faktycznie na zdjęciach wyglądają świetnie, podjadę w tygodniu i zobaczę czy je jeszcze maja.

Wiem tez, że Barlinek ma specjalne klipsy do kładzenia swoich desek na ścianę. Fotki pochodzą od firmy maxmat.

http://img4.oferia.pl/5ee1d74aa875bb66452192ead8cda62a_1000_1000_0_1.JPG

http://img1.oferia.pl/db7fa3da64736430851611f61f3f0f25_1000_1000_0_1.JPG

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz fotki?

Dzisiaj postaram się coś cyknąć to podeśle.

Osobiście jak bym wybierał między litą deską, a fornirem wybrał bym deskę. Dlaczego?

Ano dlatego że fornir to tylko cienka warstwa drewna ok 1mm, a dalej jakaś płyta OSB, MDF czy coś innego, a lite drewno to lite drewno. Zawsze można odrestaurować nie martwiąc się że warstwę forniru zedrzemy :) W Niemczech widziałem w jednym ze sklepów ścianę z litego drewna dodatkowo postarzaną. Wyglądało to pięknie.

A jak chcesz aby dodatkowo ściana była zabezpieczona przed brudami i mokrymi ubraniami, kurtkami to jak pisałem panele podłogowe i montaż na ścianę.

Ściereczka i brudu nie ma. :)

Woskowane drewno na ścianie :) Ideał

Radek (f.5) ma kawałek takiej ściany w przedpokoju

Czesć Kasiu sporadycznie wchodzę na forum bo zmieniłem komputerek i poczta mi nie linkuje na forum czyli musze kopiowac cały adres z poczty i wklejac :(.

z deską warstwową na scianie było tak ze

deski warstwowe podłogowe o wymiarach 170 x 19 cm zostały przyklejone do 2cm płyty wiórowej aby zapobiec krzywieniu i odklejeniu od podłoza.

tak czy siak cała sciana wygięła się (cały ten panel) i odspoił / odlepił od tynku (co było do przewodzenia) dobrze ze mam tam klawiaturę od alarmu i przytrzymało panel, bo jak by to walneło na szafę to bym z tydzien siedział w domu z cięzką depresją......

2 tygodnie temu kręciłem to z majstem na normalne wkręty dosc długie a scianę mam z ytonga dlatego czekam az to wszystko znowu się odkształci wyrywając kołki ze sciany :( łebków srub nie widac bo przykleilismy na nie takie okrgbłe imitacje naklejki drewna - komicznie to wygląda.

samo drewno jest pokryte olejowoskiem

To niepokojące co piszesz Radku. Nie pomyślałabym, że tak się zachowa. Mój dom także z Ytonga. Oba, Twój i mój, stoją już dość długo więc o wilgoci i takich tam nie ma co mówić. Nie bardzo rozumiem czemu się odkształciło. Może ta deska zaczęła gwałtownie dosychać?

Tu zaglądają różni mądrzy ludzie, może coś powiedzą na ten temat.

U mnie też mam drewno na ścianie w jednej łazience, ale kontroluje poziom wilgotności miernikiem. Nic złego się nie dzieje, jeżeli drewno zachowało się w ten sposób to dostało wilgoci. Co do wyboru fornir vs prawdziwe drewno to zawsze o każdej porze dnia i nocy wybiorę drewno ze wszystkimi jego mankamentami. Jeżeli obawiasz się wilgoci to bierz kamień, też naturalny ale prostszy w obsłudze :)

autorus, ja na tej ścianie mimo wszystko dałbym jakiś fajny marmur, a drewno daj na podłogę. Ja u siebie nie robiłem ogrzewania podłogowego, ale dałem deski lite dębowe i mam podłogę ciepłą cały rok, marmur wygląda super, ale będzie bardzo zimny, dlatego na ścianę nadaje się idealnie.

Nie na temat ale dziś tvn oczywiście po zapytaniu o zgodę umieścił u siebie mój film z wczoraj. Gostek mi wyjechał na czołówkę na obwodnicy Raszyna. Najważniejsze , że nic się nie stało.

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,pod-prad-na-obwodnice-raszyna-br-jest-problem-z-oznakowaniem,176334.html