Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Deski mają 2,2m i 18cm szerokości. Grubość 1,4cm. I tu jest ewentualny problem gdyby kłaść takie deski na podłogę bo jak to połączyć z płytkami? Płytki zazwyczaj mają 0,8 albo 1cm grubości :(

Ja różnicy w wysokościach nie strawiłbym, więc na etapie wylewania wylewek robiłem różnice w wysokościach pomiędzy pomieszczeniami. Teraz pozostaje Ci zeszlifowanie wylewki pod drewno.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Torecan już napisał. My wiedzieliśmy od razu, że podłogi z płytek będą stykać się z deskami na legarach. Różnica wysokości została uwzględniona. Był też margines bezpieczeństwa w postaci możliwość zastosowania cieńszych lub grubszych legarków.

Ale w dolnej łazience mam 1cm grubości trawertyn i klejone na styk z nim deski bambusowe 0,7cm grubości. Tu robiliśmy wyrównanie po położeniu trawertynu.

Ani się waż zastosować tych obrzydliwych listew metalowych !!!!! Jako wypełnienie styku deska-płytki stosuje się płynny korek w kolorze desek. Kupisz w Leroy Merlin - leży na regale obok klejów do desek podłogowych. Takie dziwne kiełbaski w plastiku :)

Od razu o tym kleju do desek na podłogówce :) Z tego jest dostępne w LM tylko Sikabond jest dobry na podłogówkę.

Witam,właśnie się zarejestrowałam na forum,bo nie odpuszczę okazji zobaczenia w realu człowieka, jak Ty o takiej ułańskiej fantazji i odwadze.Gratuluje budowy!Czy wiesz już o której godzinie będziesz miał wystąpienie w klubie? Jeśli chodzi o podłogę,glazurnicy właśnie robią mi łazienki i proślli o deskę jaka będzie klejona na podłogę i tak kleją płytki,aby zlicować.Pytali jakie chcę łączenie i wybrałam listwy aluminiowe,od góry widać jakieś 1-2 mm.Wybrałam deskę 16 mm,ale rozważam jeszcze 15 mm,mam nadzieje,że ten 1 mm nie będzie mi przeszkadzał.A na poddaszu będą panele korkowe o gr.1cm + podkład 2 mm i gres jest przyklejony na wysokość 12 mm,ale chyba mi się zwiększy wysokość podkładu i niewiem jak to będzie wyglądać ;)

Gotowe korki w paskach też znajdziesz na tej samej półce.

O użytkowanie zapytaj Anitka89, Barbara74, Julianna16 i zdaje się, że f.5 (Radek) też tak ma. Długo rozważali i zdecydowali, że żadne paskudne listwy.

Anitka miała za radą fachmana położoną listwę i wyrzuciła ją.

Też posiadam korek na łączeniu deski-płytki i wygląda to przyzwoicie. Oczywiście widać, gdzie kończy się jedno, pośredniczy korek i zaczyna się reszta.

Pewnie, że widać, ale nie jest to obca materiałowo i wystająca ponad poziom podłogi listwa :)

Zgadzam się z pestka56, jakakolwiek listwa to najgorsza opcja, u mnie też wszystko łączone na korek, można przejechać palcem po powierzchniach i jest idealnie równo. Jak pojechaliśmy z dziećmi (starszy miał wtedy 18 miesięcy) do dziadków, to o listewki zaczepiał i się wywracał :)

Ja bym teraz niwelował różnice poziomów, tak aby osiągnąć wszędzie jeden poziom bez żadnych listew.