Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Generalnie obecnie w domu nic się nie trzyma :) to już nie te czasy, no chyba, że jakiś smartfon czy telewizor. Druga sprawa, żaden średnio rozgarnięty złodziej nie wchodzi do domu przez drzwi, o wiele prościej wejść przez balkon/taras. Większość włamań o których ja słyszałem odbywa się właśnie przez drzwi balkonowe. Trzecia sprawa to u mnie drzwi na opaskę i rozbrojenie alarmu to dwie różne sprawy. Alarm rozbraja się tradycyjnie na manipulatorze w domu. Dla mnie ta opaska to jest mega wygoda, tak samo jak bezkluczykowy dostęp do auta. Jedyne co bym zmienił to żeby auto też działało na moją opaskę na ręku :)

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

artix1, myślisz, że wszyscy maja takie kody? To prawda, że są ludzie bez wyobraźni ale jak pisał torecan obecnie w domu nie trzyma się niczego cennego.

Choć mi skubnieto kiedyś młotek wiec to pewnie zależy co komu się akurat przyda :(

I tak podstawa to dobrzy sąsiedzi a ja takowych mam i z tego miejsca wszystkich pozdrawiam :)

Skrętki, a właściwie tych kabelków do alarmów, to dałem bardzo dużo, momentami mam odcinki ok. 50-60 metrów. Mi zależało na tym aby czytnik był estetyczny, od producenta który również za kilka lat będzie istniał jeżeli się coś zepsuje albo mi ktoś uszkodzi no i najlepiej wszystko w jednym - klawiatura, czytnik i dzwonek. Klawiatura jest awaryjnie gdyby ktoś zgubił opaskę i nie mógł się dostać do domu. Moje drzwi ryglują się automatycznie po zamknięciu więc jest bardzo wygodnie jak wychodzę z domu, wystarczy tylko popchnąć drzwi i tyle. Natomiast w razie przypadkowego odryglowania, jeżeli nie otworzysz skrzydła pociągając za antabę to mechanizm sam po kilku sekundach (do ustawienia po ilu) zaryglowuje drzwi ponownie. Dla mnie to wszystko było ważne bo pozwala mi to bardzo wygodnie wchodzić i opuszczać dom. Człowiek się rozleniwia od takich systemów jak bezkluczykowy dostęp do samochodu :)

Acha jeszcze jedna ważna sprawa na której mi zależało i na co warto zwrócić uwagę w takich rozwiązaniach, zamek jest że tak powiem "antypaniczny". To znaczy, że nawet po zaryglowaniu automatycznym, jeżeli masz w domu pożar albo jakiś inny problem i nawet jak nie ma prądu to moje drzwi możesz zawsze otworzyć od środka naciskając poprostu klamkę. Jedyny wyjątek to jeżeli dodatkowo po zaryglowaniu automatycznym zamkniesz drzwi dodatkowo przekręcając ręcznie klucz, wtedy mechanizm antypaniczny nie działa. U mnie mam drzwi wpięte w zasilanie awaryjne więc nawet jak nie ma prądu to cały system otwierania opaskami też działa fajnie.

Co to za opaski można jakiś namiar nie nie prosić?

Dokładnie takie coś mam, ja tego nigdy nie zdejmuję, przyzwyczaiłem się i nawet nie czuję tego na ręku. Natomiast żona nosi czasami na ręku, a czasami w kieszeni/torebce jak klucze. Jak ktoś jej skubnie torebkę to myślicie, że wpadnie na to, że można tym dom otworzyć? Moim zdaniem jest to bezpieczeniejsze niż klucze. Dodatkowo u mnie można zaprogramować, że opaski które noszą dzieci działają np. w poniedziałek 13:30 - 14:00, a we wtorek 14:45 - 15:15, w godzinach powrotu dziecka ze szkoły, gorzej jak wróci wcześniej ze szkoły :)

System jest bardzo wygodny i na pewno nie mniej bezpieczny niż tradycyjne klucze. W przypadku zagubienia opaski, poprostu w oprogramowaniu systemu dezaktywujemy ją i tyle.

artix1, myślisz, że wszyscy maja takie kody? :)
Wcięło gdzieś mój cały post, ostatnio jakieś cuda mi się dzieją podczas pisania :) . Też będę motował czytnik z klawiaturą na słupku pomiędzy furtką, a bramą ale na razie od środka. Często się zdarza, że dłubiąc coś przed domem czy w garażu, podjeżdża kurier, kumpel, spisywanie licznika wody itd. i wtedy muszę lecieć do domu po klucz do furtki. Z czytnikiem życie bedzie łatwiejsze. Co do otwierania domu, jestem za ale bez dezaktywacji alarmu, samo otwarcie drzwi, wklepanie kodu w centralkę już manualne tak dla bezpieczeństwa. Co do czujnych sąsiadów to faktycznie spore dobrodziejstwo, ale i tak nie zastąpią dobrego systemu alarmowego, w nocy nie bedą czuwać, chyba że cierpią na chroniczną bezsenność :).

Dokładnie takie coś mam, ja tego nigdy nie zdejmuję, przyzwyczaiłem się i nawet nie czuję tego na ręku. Natomiast żona nosi czasami na ręku, a czasami w kieszeni/torebce jak klucze. Jak ktoś jej skubnie torebkę to myślicie, że wpadnie na to, że można tym dom otworzyć? Moim zdaniem jest to bezpieczeniejsze niż klucze. Dodatkowo u mnie można zaprogramować, że opaski które noszą dzieci działają np. w poniedziałek 13:30 - 14:00, a we wtorek 14:45 - 15:15, w godzinach powrotu dziecka ze szkoły, gorzej jak wróci wcześniej ze szkoły :)

System jest bardzo wygodny i na pewno nie mniej bezpieczny niż tradycyjne klucze. W przypadku zagubienia opaski, poprostu w oprogramowaniu systemu dezaktywujemy ją i tyle.

A na czym to masz zrobione na Satel Integra? Czy jakiś inny system?

Bo ja bym chciał to właśnie na Integrze zrobić.

@fenix2

INTEGRA 128-WRL

@autorus

Ja poprostu opowiadam jak to działa w praktyce w codziennym użytkowaniu, cieszę się, że Ci się podoba, bo jak ja ten system "projektowałem" w głowie to miałem dużo wątpliwości czy w praktyce to się sprawdzi. Z czasem mogę powiedzieć, że wszystko sprawdza się idealnie. Co do samego modelu zamka to ja mam taki sam Winkhaus u siebie :)

A może ktoś mi pomoże w kwestii oświetlenia parkingu. Potrzebuje słupów pod lampy.

http://www.hydraulikasklep.pl/_up_img/p1v4b/_mini/800_800_89fac2071a662736d27d8de0111c773987a7f631aba283357925824464be7f74.jpg

http://www.hydraulikasklep.pl/_up_img/p1v4b/_mini/800_800_04b5dff45906373bc008912e54c050b86d65b5ac1f4ec80b9a7309311f4f9b13.jpg

Wstępnie oszacowałem , że mniej niz 4m brać nie można . Ale ile dokładnie tego nie wiem :(

No niestety w mojej miejscowości jest dość ciemno i muszę sobie jakoś radzić.

z mojego rodzinnego miasta (zanim zostałem Słoikiem to tam mieszkałem) http://www.valmont.com/valmont-poland/pl/oświetlenie/słupy-oświetleniowe

W detalu słupy widziałem w firmie ASAJ. Wprawdzie w centrali w Siedlcach a są też w Jankach: http://www.asaj.pl/contact/17/warszawa-janki.html