autorus 08.10.2015 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Przeszukując net z rana znalażłem na portalu aukcyjnym takie słupy skręcane, wysokość 4m. Cena bardziej niż umiarkowana tj 370zł. szt http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/57/12/94/67/5712946759_5 http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/57/12/94/67/5712946759_4 http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/57/12/94/67/5712946759_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.10.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Gruntowanie farbą, tak kolega Rom-Kon robi testy przyczepność do podłoża:) I tak powinno to wyglądać. Kiedyś pisałem o tym jak mało doceniana jest pierwsza warstwa farby - a ona jet tak naprawdę bardzo istotna. Wczoraj spotkałem się z tapeciarzem (produkuję też grunty i kleje do tapet) który właśnie znęca się nad nowym budynkiem pomalowanym czymś co schodzi ze ściany po przetarciu ręką. Inwestor za karę musiał nabyć grunt za .... 600 zł /10l! Pan tapeciarz ma taki system kar dla tych co mu źle przygotowują ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.10.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 co tam na górze tych słupków chcesz powiesić? jaka tam jest ścianka? chyba bym lampy na takim czymś nie powiesił.. bałbym się że mi po prostu się skrzywi albo urwie.. może się mylę ale jakoś słabo to wygląda.. mam wątpliwości, zwłaszcza przy jakiejś większej powierzchniowo lampie (kula czy coś takiego).. nie masz w okolicy jakiegoś lokalnego "Artixa" co by pospawał z porządnego materiału ? a co do testów RomKona to myślałem że się ręką złapie, z drabiny zeskoczy i się nie urwie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.10.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (...) a co do testów RomKona to myślałem że się ręką złapie, z drabiny zeskoczy i się nie urwie.. Spokojnie, jest jeszcze jeden filmik. Autorus już go widział. Ale nie wszystko na raz. Trzeba budować odpowiednie napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.10.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Spokojnie, jest jeszcze jeden filmik. Autorus już go widział. Ale nie wszystko na raz. Trzeba budować odpowiednie napięcie Robisz to samo tylko nago??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.10.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Robisz to samo tylko nago??? Interesująco się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 :lol2: PS. Man już dostęp do słupów , teraz potrzebne są mi oprawy oświetleniowe na słupy. Jakieś sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.10.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Zastanawiałeś się może nad zewnetrznym oświetleniu ledowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2015 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Myślałem o takim na słup. Ale hm, sam nie wiem. A jak to się po roku rozwali? A koszt prawie 700zł Z drugiej strony dawać sodówkę która co prawda pociągnie z 4 lata ale ile zeżre prądu ? http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/56/73/31/35/5673313508 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 a nie lepiej metalohalogenkową? zależy ile chcesz świecić.. światło piękne, jasno, żarówka albo 150 albo 75W..mam w domu jedną taką i świeci super, na firmie też mamy 8 sztuk i bok budynku 40m oświetlają 4 sztuki..Metalohalogenkowe to takie jak pod marketami na parkingach..białe światło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No i mam dostęp do słupów. W pobliskiej hurtowni mają firmy elmonter. Słup 6m + wysięgnik łukowy 1x1m + postument do kotwiczenia słupa to koszt ok 1kzł w ocynku. Malowany +30% więcej Nie wiem czy nie przesadzam trochę z tą wysokością, bo jeśli słup ma 6 m to wysięgnik podwyższa go o 1m, czyli w sumie mamy wysokość 7 m a to jest wysokość kopuły . Może lepiej dać 4m słup + wysięgnik i będzie 5m wysokości całkowitej. Do tego przydała by się oprawa porządna oprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.10.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 http://polamp.com/oferta_wysokopreznelampysodowe.html70W daje 6580 lmLedy nie świecą jakoś lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2015 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Dzięki za link, ja się przy ledach nie upieram. Mam sodówki w jednym miejscu i nic złego nie można o nich powiedzieć. No oprócz poboru prądu. U mnie oświetlenie będzie się paliło codziennie w zależności od pory roku od 16-18 do 22. Czyli wariant pesymistyczny 6h na dobę. Lampy będą dwie. Zakładając 2x100W *356dni* 6h/doba = 438KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Test wytrzymałości spoinowania płyt G-K a'la Rom-Kon http://forum.muratordom.pl/image/gif;base64,R0lGODlhDwAPALMOAP/qAEVFRQAAAP/OAP/JAP 0AP6dAP/ k//9E///////xzMzM///6//lAAAAAAAAACH5BAEAAA4ALAAAAAAPAA8AAARb0EkZap3YVabOG RcWcAgCnIMRTEEnCCfwpqt2mHEOagoOnz CKnADxoKFyiHHBBCSAdOiCVg8KwPZa7sVrgJZQWI8FhB2msGgw TXTWGqCXP4WBQr4wjDDstQmEQA7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Gruntowanie farbą, tak kolega Rom-Kon robi testy przyczepność do podłoża:) To chcecie powiedzieć, że farby też bywają różne? zgodne z zasadą jaka cena taki towar?? Bo często mi się zdarza, że jak do akrylowania naklejamy na ścianę najtańszą, żółtą taśmę to schodzi razem z kawałkami farby... i zawsze winę siebie, że za mocno ją naklejam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.10.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 To chcecie powiedzieć, że farby też bywają różne? zgodne z zasadą jaka cena taki towar?? Bo często mi się zdarza, że jak do akrylowania naklejamy na ścianę najtańszą, żółtą taśmę to schodzi razem z kawałkami farby... i zawsze winę siebie, że za mocno ją naklejam I tak i nie.... czasem cena nie odzwierciedla jakości. Chociaż w przypadku poniżej to raczej cena musi odzwierciedlać jakość. Nie ma innej opcji! Jeśli chodzi o wykonawstwo to też ta zależność istnieje chociaż też nie zawsze Ale bez żartów. Jak widać można przygotować podłoże tak by farby trzymały się mocno. Ale bywa też tak że po naklejeniu taśmy farba schodzi razem z gipsem!!! Jako że moje korzenie są w remontówce więc różne sytuacje już przeżyłem. Bywało że przy malowaniu wcześniejsza warstwa farby zawijała się na wałku. Jedno malowanie a już trzeba farbę skrobać!!! Dziś przy farbach akrylowych, lateksowych czy jeszcze innych jeśli wszystko jest poprawnie zrobione to nie ma opcji że trzeba coś skrobać. Można malować jedną farbą na drugą, rok po roku i przez wiele lat. Kubatura pomieszczenia się zmniejszy poprzez nanoszenie kolejnych warstw ale nigdy nie będzie trzeba skrobać żadnej farby! ...no ale jeśli ktoś kupi farbę za 12,99zł/10l to niech się nie spodziewa że dostanie coś więcej niż wodę z kredą. A kreda sama bez "kleju" nie będzie się ściany trzymać. Dodam że pewnie wiaderko kosztuje około 3zł/szt a w 10zł to mieści się koszt materiału (kreda+woda), koszta logistyczne (m.in. transport), zysk sklepu i zysk producenta! I to całe 10zł do podziału! Finlandia nie miej skrupułów i naklejaj najszerszą taśmę jaką się da! Zrywaj z farbą i nawet z gipsem z połowy ściany. Jesteś kryty w stu procentach. Nie Twoja wina. A jak Inwestor się wkurzy to może złapie za d*** jednego czy drugiego "fachowca" i może poprzez kieszeń (ich kieszeń) dotrze do zakutych łbów jak mają przygotować podłoże. Jak zaboli (bo zabulą) to może zrozumieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Wracam jeszcze do zaworów automatycznych. Myślę, że ... aby starać się uniknąć awarii, można dodatkowo zastosować czujnik przepływu. Miałby on działać na zasadzie dopełnienia zaworu automatycznego. Jeśli załączymy alarm (nikogo w domu nie ma) to jeśli pojawi się na czujniku przepływ znaczy się ze woda skądś ucieka ( tj zalanie), idzie informacja do systemu i do zaworu automatycznego który się zamyka. A tu znalazłem te czujnik przepływu Tylko min przepływ uruchamiający to 2,5l/min. To chyba za dużo. Chyba, żebym zszedł do 1/2cala to wtedy 1,7l/min. Co Wy na to? http://primadom.eu/environment/cache/images/0_0_productGfx_5d801cbbd8380a29c629d591252b0eff.jpg http://primadom.eu/environment/cache/images/0_0_productGfx_73d8d01b9de0d6553dd45b524088c542.jpg Zastosowanie: kontrola przepływu cieczy, wykrycia zmiany przepływu, ochrony. Działa na zasadzie zwarcia lub przerwania obwodu elektrycznego w momencie przepływu lub ustania medium. Zalety: konstrukcja nyplowa, obustronny gwint zewnętrzny - 3/4', wysoka czułość - 2.5-50 L/MIN. Dane techniczne: Rodzaj czujnika: NO (Normalnie Otwarty) Maksymalne obciążenie styków: 70W Maksymalne napięcie pracy: 230V Maksymalne obciążenie: 1,0A Max rezystancja: 200Mohm Min. rezystancja izolacji: 100Mohm Żywotność: 1 000 000 cykli (5Vdc, 10mA) Minimalna wartość przepływu: 2,5L/min Maksymalna wartość przepływu: 50L/min Ciśnienie pracy: 0,1-0,65MPa Ciśnienie krytyczne: 1,5MPa Tempera pracy: 0-100oC Pozycja pracy: pozioma, pionowa Materiał: Mosiądz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 otwór zrobiony, a wcale łatwe to nie było. Niektórzy nawet we mnie wątpili http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/608.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/609.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 10.10.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) to wodomierz z impulsatorem da chyba 1impuls na litr.. a jak automatyczne podlewanie się włączy jak alarm będzie włączony?to chyba lepiej po prostu odcinać jak alarm włączony, a jak nie to czujki zalania.. Edytowane 10 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.10.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Wracam jeszcze do zaworów automatycznych. Myślę, że ... aby starać się uniknąć awarii, można dodatkowo zastosować czujnik przepływu. Miałby on działać na zasadzie dopełnienia zaworu automatycznego. Jeśli załączymy alarm (nikogo w domu nie ma) to jeśli pojawi się na czujniku przepływ znaczy się ze woda skądś ucieka ( tj zalanie), idzie informacja do systemu i do zaworu automatycznego który się zamyka. A tu znalazłem te czujnik przepływu Tylko min przepływ uruchamiający to 2,5l/min. To chyba za dużo. Chyba, żebym zszedł do 1/2cala to wtedy 1,7l/min. Co Wy na to? http://primadom.eu/environment/cache/images/0_0_productGfx_5d801cbbd8380a29c629d591252b0eff.jpg http://primadom.eu/environment/cache/images/0_0_productGfx_73d8d01b9de0d6553dd45b524088c542.jpg Zastosowanie: kontrola przepływu cieczy, wykrycia zmiany przepływu, ochrony. Działa na zasadzie zwarcia lub przerwania obwodu elektrycznego w momencie przepływu lub ustania medium. Zalety: konstrukcja nyplowa, obustronny gwint zewnętrzny - 3/4', wysoka czułość - 2.5-50 L/MIN. Dane techniczne: Rodzaj czujnika: NO (Normalnie Otwarty) Maksymalne obciążenie styków: 70W Maksymalne napięcie pracy: 230V Maksymalne obciążenie: 1,0A Max rezystancja: 200Mohm Min. rezystancja izolacji: 100Mohm Żywotność: 1 000 000 cykli (5Vdc, 10mA) Minimalna wartość przepływu: 2,5L/min Maksymalna wartość przepływu: 50L/min Ciśnienie pracy: 0,1-0,65MPa Ciśnienie krytyczne: 1,5MPa Tempera pracy: 0-100oC Pozycja pracy: pozioma, pionowa Materiał: Mosiądz W moich dokumentacjach stosują czasami zawory odcinające z czujkami ruchu. Czujka wykrywając ruch otwiera przepływ, a jak ruch danym pomieszczeniu/pomieszczeniach z urządzeniami do poboru wody zanika, po to pewnym opóźnieniu czasowym zawór się zamyka. Oczywiście w przypadku braku prądu podstawowym stanem zaworu jest "zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts