autorus 19.10.2015 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Dokładnie krzywa 0.5 i poziom 0. Łazi mi po głowie aby zakupić 200rf i przestać eksperymentować szczególnie ze te eksperymenty dość drogo kosztują. U mnie konkretnie potrzebowałbym 2sztuk + bazy radiowej w piecu. Tak przynajmniej doczytałem. Niedługo będzie u mnie spec to się dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.10.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 wydaje mi sie osobiscie ze jak zamieszkasz to odpuscisz temat, czyli wszystko się ustabilizuje na zadanej temperaturze.jeszcze Ty masz rekuperator i w jakims stopniu miesza Ci tę temperaturę, czyli zakładam ze na dole i u góry masz podobną. w sobotę popaliłem kominkiem siedziałem w domu robiłem pranie takie drobne porządki okna pootwierane i tak dalej po paru godzinach na gorze miałem saunę 27 oCna dole pizgało bo wychłodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 19.10.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Wypowiadam się jedynie w tym wątku, więc się pofatygowałem do kotłowni, normalnie by mi się nie chciało. Ja mam kocioł Vitodens 200-W, do tego vitotrol 200 jako sterownik w kuchni, miernik temperatury na zewnatrz budynku (zwany przez viessmanna stacja pogodowa) oraz kontroler viessmanna do sterowania kotłem przez internet. Ustawienia krzywej grzewczej na taką pogodę (jesień wiosna) mam następujące: Na temperatury ujemne zmieniam ustawienia krzywej grzewczej. U mnie wszystko chodzi bardzo ładnie, jeżeli chcę szybko nagrzać to podkęcam na godzinę na wyższą temperaturę i moment jest cieplutko, a czasami ustawiam niżej i wtedy grzejniki ledwo ciepłe. Wszystko przewidywalne i pod kontrolą. U mnie brak podłogówki, wszystko na grzejnikach (2 i 3 płytowych, więc jest to również ogrzewanie niskotemperaturowe, ale mogę jak chcę momentalnie podgrzać wieczorem po powrocie z weekendu). Podłogówki nigdy nie miałem, ale domyślam się, że może być ciężej tym sterować i dużo większa bezwładność jest. U mnie jest jeszcze taki myk, że moc grzejników dobierana do wielkości i funkcji pomieszczeń jest, więc w łazienkach mam dużo cieplej niż np. na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2015 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Vadiol walczy z łazienką http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/616.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/617.jpg Jest już mozaika pod prysznic http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/618.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/619.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2015 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Kurcze żałuję ze nie masz podłogówki. Grzejniki to inna bajka i za wiele mi nie pomogą A jak ten vitotrol łączy się z piecem? Radiowo? I następne pytanie, co ze sterownikiem na piecu? Bo podejrzewam, że niektóre rzeczy się w obu powtarzają. Wypowiadam się jedynie w tym wątku, więc się pofatygowałem do kotłowni, normalnie by mi się nie chciało. Ja mam kocioł Vitodens 200-W, do tego vitotrol 200 jako sterownik w kuchni, miernik temperatury na zewnatrz budynku (zwany przez viessmanna stacja pogodowa) oraz kontroler viessmanna do sterowania kotłem przez internet. Ustawienia krzywej grzewczej na taką pogodę (jesień wiosna) mam następujące: [ATTACH=CONFIG]334572[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334576[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334577[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334578[/ATTACH] Na temperatury ujemne zmieniam ustawienia krzywej grzewczej. U mnie wszystko chodzi bardzo ładnie, jeżeli chcę szybko nagrzać to podkęcam na godzinę na wyższą temperaturę i moment jest cieplutko, a czasami ustawiam niżej i wtedy grzejniki ledwo ciepłe. Wszystko przewidywalne i pod kontrolą. U mnie brak podłogówki, wszystko na grzejnikach (2 i 3 płytowych, więc jest to również ogrzewanie niskotemperaturowe, ale mogę jak chcę momentalnie podgrzać wieczorem po powrocie z weekendu). Podłogówki nigdy nie miałem, ale domyślam się, że może być ciężej tym sterować i dużo większa bezwładność jest. U mnie jest jeszcze taki myk, że moc grzejników dobierana do wielkości i funkcji pomieszczeń jest, więc w łazienkach mam dużo cieplej niż np. na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syl Wan 21.10.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Takie cuś znalazłem.https://www.google.pl/search?q=Bolwoning&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzMOPoP7TyAIVIZtyCh35MA3M#tbm=isch&tbs=rimg%3ACde-La3jDEGpIjii4yR1O19h1kPZS9b9mrB2bRwvywiIKAesy8-KV2dmdsOCJ6yXqhTPhtqni2jNeo_19f42Aj7CW9yoSCaLjJHU7X2HWESg36mF1ZYebKhIJQ9lL1v2asHYRX87RlEJMUygqEgltHC_1LCIgoBxH2cqk4keTfTCoSCazLz4pXZ2Z2ETDlWFQ7_1u7kKhIJw4InrJeqFM8RMOVYVDv-7uQqEgmG2qeLaM16jxHwzZoxYWJD-SoSCf1_1jYCPsJb3EXJTOn-Op926&q=Bolwoning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Świetne wkleje kilka fotek http://medias.photodeck.com/b170ce5d-21e4-40c9-8c48-28abb58bbca3/79781_xgaplus.jpg http://photos.wikimapia.org/p/00/03/94/00/64_big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.10.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Matko, Ile farby by poszło...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2015 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Spokojnie jeszcze u mnie sporo pójdzie Jak Rom-Kon wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 21.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Każdy z elementów wymienionego przeze mnie "systemu" połączony jest do pieca za pomocą skrętki. Ten vitotrol to taka biedniejsza wersja tego co masz na sterowniku w piecu, ale spełnia on jedną dość istotną funkcję, mianowicie mierzy temeraturę w pomieszczeniu. Więc jeżeli na kotle/vitotrolu ustawiam 25 *C, to piec grzeje, aż osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Drugim ważnym elementem systemu jest miernik temperatury zewnętrznej. Oba te elementy powodują, że kocioł nie pracuje już na pomiarach temperatury wyjście wody/powrót wody. Dodatkowo działa to tak, ze jak mi spada temp. np. do 23*C i chcę szybko podnieść do 25*C, to ustawiam na vitotrolu np. 29*C i wtedy grzejnik robią się bardzo gorące, a jak mam np. 24,4*C i ustawiam grzanie do 25*C to grzejniki tylko ledwo ciepłe są. Mam duże grzejniki więc układ też fajnie działa na niskich temperaturach ale to najlpiej działa zimą jak są mrozy, teraz w takich okresach przejściowy ja raczej robie tak, że godzinę przed kąpaniem dzieci podkręcamy na 30*C, i rano przed pobudką dzieci też się podkręca i to się sprawdza fajnie. Ważne jest też to co pisałem wcześniej, że bardzo skrupulatnie liczyłem według jednego wzoru moc grzejników, oraz brałem pod uwagę funkcję pomieszczenia, czyli łazienki dostały np. 2 razy tyle co korytarz, czyli powiedzmy sypialnie i kuchnia oraz salon mają 1.0, łazienki 2.0, a korytarz 0.7 Pomiar temperatury vitotrolem mam w kuchni więc temperatury w pomieszczeniach są takie jak planowałem. Wydaje mi się, że pomiędzy nami nie ma aż takiej dużej różnicy, jedynie tylko przy podłogówce pewnie nie możesz szybko nagrzać wieczorem w okresach przejściowych, co dla mnie było dość istotne, no i ja przy grzejnikach mam najprostszą instalację w kotłowni, więc ciężej coś zepsuć hydraulikowi. Co mi teraz pierwsze przychodzi do głowy to możesz zrobić odkamienienie kotła, bo jeżeli nie masz sprzęgła hydraulicznego to masz bardzo duże opory w wężownicy i na dalszych pętlach możesz w ogóle nie mieć cyrkulacji. Edytowane 21 Października 2015 przez torecan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2015 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dzięki za opis U mnie jest sprzęgło, ale pogadam z instalatorem jak mnie odwiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 21.10.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 To jak masz sprzęgło to kocioł możesz odkamienić na zasadzie formalności raczej, chociaż hydraulikiem ani instalatorem kotłów nie jestem i mogę się mylić Po tym jak u mnie odkamieniono kocioł to cała instalacja zaczęła działać jeszcze lepiej, ale ja nie mam sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.10.2015 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Instalacja ma ok pół roku wiec na ta chwile odkamieniania nie przewiduje. Co innego obieg CWU ale ten nie pracował ani minuty wiec te z odpada Ale te dodatkowe sterowniki , nad nimi muszę się zastanowić,. Choć może w inny sposób dałoby się temperatur w pomieszczeniach wzorcowych przesłać do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 22.10.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 U ciebie bezwładność podłogi to pewnie jakieś 12 godzin, czyli próba sterowania temperaturą w zależności od pory dnia mija się z celem. Sterownik pogodowy bierze pod uwagę tylko temperaturę zewnętrzną i na jej podstawie odpowiednio miesza wodę (grzeje). Krzywa odzwierciedla utratę ciepła przez budynek i musisz ją tak ustawić aby temperatura wewnątrz była w miarę stała bez względu na temperaturę zewnętrzną. Jak robisz zmiany, to na efekty poczekaj przynajmniej 6-8 godzin. Różnice temperatury w każdym pomieszczeniu możesz sobie ustawić na rotametrach w rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.10.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 autorus, ja po wprowadzeniu zabrałem się od razu za odpowietrzenie podłogówki. Nie wiem czy masz już to za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.10.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 autorus, ja po wprowadzeniu zabrałem się od razu za odpowietrzenie podłogówki. Nie wiem czy masz już to za sobą? JAki jest najlepszy spsob na odpowietrzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.10.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Tego nie wiem, ale mogę napisać jak my robiliśmy. Pompa obiegowa w kotle pracuje. Na rozdzielaczu podłogówki zakręcone wszystkie pętle poza jedną. Chodzi sobie to tak 10-15 minut, zakręcam tę pętlę, odkręcając następną. I tak po kolei wszystkie. Może ktoś sprostuje moją powyższą działalność, jeśli nie była prawidłowa. Edytowane 22 Października 2015 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.10.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 To przez co sie odpowietrzalo ? Masz automatyczny odpowietrznik ? Autorus, sorry za maly offtopic, ale moze tobie sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.10.2015 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 U mnie przy nalewaniu wody się od razu odpowietrzała. Sporo tej wody wtedy poszło. Ale tez jest oczywiście automatyczny odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.10.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 To przez co sie odpowietrzalo ? Masz automatyczny odpowietrznik ? Autorus, sorry za maly offtopic, ale moze tobie sie przyda Na rozdzielaczu jest automatyczny odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts