Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie krzywa 0.5 i poziom 0.

Łazi mi po głowie aby zakupić 200rf i przestać eksperymentować szczególnie ze te eksperymenty dość drogo kosztują.

U mnie konkretnie potrzebowałbym 2sztuk + bazy radiowej w piecu. Tak przynajmniej doczytałem. Niedługo będzie u mnie spec to się dopytam.

Vitotrol_200_RF_2.jpg

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wydaje mi sie osobiscie ze jak zamieszkasz to odpuscisz temat, czyli wszystko się ustabilizuje na zadanej temperaturze.

jeszcze Ty masz rekuperator i w jakims stopniu miesza Ci tę temperaturę, czyli zakładam ze na dole i u góry masz podobną.

w sobotę popaliłem kominkiem siedziałem w domu robiłem pranie takie drobne porządki okna pootwierane i tak dalej po paru godzinach na gorze miałem saunę 27 oC

na dole pizgało bo wychłodziłem.

Wypowiadam się jedynie w tym wątku, więc się pofatygowałem do kotłowni, normalnie by mi się nie chciało. Ja mam kocioł Vitodens 200-W, do tego vitotrol 200 jako sterownik w kuchni, miernik temperatury na zewnatrz budynku (zwany przez viessmanna stacja pogodowa) oraz kontroler viessmanna do sterowania kotłem przez internet. Ustawienia krzywej grzewczej na taką pogodę (jesień wiosna) mam następujące:

v1.jpg

v2.jpg

v3.jpg

v4.jpg

Na temperatury ujemne zmieniam ustawienia krzywej grzewczej. U mnie wszystko chodzi bardzo ładnie, jeżeli chcę szybko nagrzać to podkęcam na godzinę na wyższą temperaturę i moment jest cieplutko, a czasami ustawiam niżej i wtedy grzejniki ledwo ciepłe. Wszystko przewidywalne i pod kontrolą. U mnie brak podłogówki, wszystko na grzejnikach (2 i 3 płytowych, więc jest to również ogrzewanie niskotemperaturowe, ale mogę jak chcę momentalnie podgrzać wieczorem po powrocie z weekendu). Podłogówki nigdy nie miałem, ale domyślam się, że może być ciężej tym sterować i dużo większa bezwładność jest. U mnie jest jeszcze taki myk, że moc grzejników dobierana do wielkości i funkcji pomieszczeń jest, więc w łazienkach mam dużo cieplej niż np. na korytarzu.

Kurcze żałuję ze nie masz podłogówki. Grzejniki to inna bajka i za wiele mi nie pomogą :(

A jak ten vitotrol łączy się z piecem? Radiowo? I następne pytanie, co ze sterownikiem na piecu? Bo podejrzewam, że niektóre rzeczy się w obu powtarzają.

Wypowiadam się jedynie w tym wątku, więc się pofatygowałem do kotłowni, normalnie by mi się nie chciało. Ja mam kocioł Vitodens 200-W, do tego vitotrol 200 jako sterownik w kuchni, miernik temperatury na zewnatrz budynku (zwany przez viessmanna stacja pogodowa) oraz kontroler viessmanna do sterowania kotłem przez internet. Ustawienia krzywej grzewczej na taką pogodę (jesień wiosna) mam następujące:

[ATTACH=CONFIG]334572[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]334576[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]334577[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]334578[/ATTACH]

Na temperatury ujemne zmieniam ustawienia krzywej grzewczej. U mnie wszystko chodzi bardzo ładnie, jeżeli chcę szybko nagrzać to podkęcam na godzinę na wyższą temperaturę i moment jest cieplutko, a czasami ustawiam niżej i wtedy grzejniki ledwo ciepłe. Wszystko przewidywalne i pod kontrolą. U mnie brak podłogówki, wszystko na grzejnikach (2 i 3 płytowych, więc jest to również ogrzewanie niskotemperaturowe, ale mogę jak chcę momentalnie podgrzać wieczorem po powrocie z weekendu). Podłogówki nigdy nie miałem, ale domyślam się, że może być ciężej tym sterować i dużo większa bezwładność jest. U mnie jest jeszcze taki myk, że moc grzejników dobierana do wielkości i funkcji pomieszczeń jest, więc w łazienkach mam dużo cieplej niż np. na korytarzu.

Każdy z elementów wymienionego przeze mnie "systemu" połączony jest do pieca za pomocą skrętki. Ten vitotrol to taka biedniejsza wersja tego co masz na sterowniku w piecu, ale spełnia on jedną dość istotną funkcję, mianowicie mierzy temeraturę w pomieszczeniu. Więc jeżeli na kotle/vitotrolu ustawiam 25 *C, to piec grzeje, aż osiągnie zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Drugim ważnym elementem systemu jest miernik temperatury zewnętrznej. Oba te elementy powodują, że kocioł nie pracuje już na pomiarach temperatury wyjście wody/powrót wody. Dodatkowo działa to tak, ze jak mi spada temp. np. do 23*C i chcę szybko podnieść do 25*C, to ustawiam na vitotrolu np. 29*C i wtedy grzejnik robią się bardzo gorące, a jak mam np. 24,4*C i ustawiam grzanie do 25*C to grzejniki tylko ledwo ciepłe są. Mam duże grzejniki więc układ też fajnie działa na niskich temperaturach ale to najlpiej działa zimą jak są mrozy, teraz w takich okresach przejściowy ja raczej robie tak, że godzinę przed kąpaniem dzieci podkręcamy na 30*C, i rano przed pobudką dzieci też się podkręca i to się sprawdza fajnie. Ważne jest też to co pisałem wcześniej, że bardzo skrupulatnie liczyłem według jednego wzoru moc grzejników, oraz brałem pod uwagę funkcję pomieszczenia, czyli łazienki dostały np. 2 razy tyle co korytarz, czyli powiedzmy sypialnie i kuchnia oraz salon mają 1.0, łazienki 2.0, a korytarz 0.7 Pomiar temperatury vitotrolem mam w kuchni więc temperatury w pomieszczeniach są takie jak planowałem. Wydaje mi się, że pomiędzy nami nie ma aż takiej dużej różnicy, jedynie tylko przy podłogówce pewnie nie możesz szybko nagrzać wieczorem w okresach przejściowych, co dla mnie było dość istotne, no i ja przy grzejnikach mam najprostszą instalację w kotłowni, więc ciężej coś zepsuć hydraulikowi. Co mi teraz pierwsze przychodzi do głowy to możesz zrobić odkamienienie kotła, bo jeżeli nie masz sprzęgła hydraulicznego to masz bardzo duże opory w wężownicy i na dalszych pętlach możesz w ogóle nie mieć cyrkulacji. Edytowane przez torecan

Instalacja ma ok pół roku wiec na ta chwile odkamieniania nie przewiduje. Co innego obieg CWU ale ten nie pracował ani minuty wiec te z odpada :)

Ale te dodatkowe sterowniki , nad nimi muszę się zastanowić,. Choć może w inny sposób dałoby się temperatur w pomieszczeniach wzorcowych przesłać do pieca.

U ciebie bezwładność podłogi to pewnie jakieś 12 godzin, czyli próba sterowania temperaturą w zależności od pory dnia mija się z celem. Sterownik pogodowy bierze pod uwagę tylko temperaturę zewnętrzną i na jej podstawie odpowiednio miesza wodę (grzeje). Krzywa odzwierciedla utratę ciepła przez budynek i musisz ją tak ustawić aby temperatura wewnątrz była w miarę stała bez względu na temperaturę zewnętrzną. Jak robisz zmiany, to na efekty poczekaj przynajmniej 6-8 godzin. Różnice temperatury w każdym pomieszczeniu możesz sobie ustawić na rotametrach w rozdzielaczu.

Tego nie wiem, ale mogę napisać jak my robiliśmy.

Pompa obiegowa w kotle pracuje. Na rozdzielaczu podłogówki zakręcone wszystkie pętle poza jedną. Chodzi sobie to tak 10-15 minut, zakręcam tę pętlę, odkręcając następną. I tak po kolei wszystkie.

Może ktoś sprostuje moją powyższą działalność, jeśli nie była prawidłowa.

Edytowane przez budowlany_laik