Rom-Kon 19.11.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 A gdzie jest na kołkach te oznaczenie? Oznaczenie jest wybite na tulejce... ale jest to napisane takim kodem że trudno się zorientować o co chodzi. Trzeba po prostu wziąć kołek do ręki i zmierzyć odległość od talerzyka do rozcięcia. Dla pojedynczej płyty to jest 9mm i 12.5mm. 12,5mm to widać na oko ale trzeba kołek pomacać. Średnice też są różne ale do płyt 12.5mm najczęściej jest to Ø8mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.11.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/695.jpg Do zaciśnięcia paru kołków nie opłaca się kupować zaciskarki - naprawdę idzie "zacisnąć" wkrętarką. Oczywiście ja posiadam zaciskarkę ale u mnie chodzi głównie o czas... Dodam jeszcze jak usunąć taki już zaciśnięty kołek. Po wykręceniu śrubki po prostu przewierca się go wiertłem do metalu. Talerzyk odpada a tuleja wpada do zabudowy i tam już zostaje. A otwór można zaszpachlować gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Dziś miałem ciekawą historię. Siedzę sobie w kopule i pracuje aż tu ktoś puka do drzwi. Okazało się, że gostek założył się z kolega o piwo czy tu będzie dom mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 powinieneś przyjmować gości w meloniku albo durszlaku - rozwiałbyś wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 20.11.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Dziś miałem ciekawą historię. Siedzę sobie w kopule i pracuje aż tu ktoś puka do drzwi. Okazało się, że gostek założył się z kolega o piwo czy tu będzie dom mieszkalny I co mu powiedziałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2015 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Pytał się czy to będzie dom mieszkalny wiec potwierdziłem, że tak Kto wygrał te piwo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Dziś bawiłem się plafonami LED, kombinowałem jak je połączyć do standardowych przewodów 3x1,5mm2. http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/696.jpg Zwykłe wago nie zdały egzaminu bo z LED wychodzi linka o średnicy 0,5mm2. Chińczycy oszczędzają na wszystkim. Wiec znalazłem takie wago do linek, i jest ok http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/697.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 jakbys miał coś większeg to są jeszcże na 5 przewodów.. są mocne - wytrzymują duzy prąd - ja mam na nich zrobione wszystkie kable grzejne i dużo ledów - bez problemu przenosi się parę amperów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafla 21.11.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Takie coś znalazłem na tvn24: Cannes we Francji - 1,8 mld złotych Ta należąca do znanego projektanta Pierre’a Cardin, która niedawno została przeznaczona do sprzedaży, ma niecodzienną architekturę. Wygląd budynku dobrze oddaje potoczna nazwa - "bubble house". Rezydencja nad brzegiem morza zdaje się bowiem składać z wielu baniek mydlanych koloru łososiowego. Mieści się w niej 10 pokoi, a poza tym na terenie są 3 baseny, zadbany ogród i amfiteatr mogący pomieścić 500 osób. Edytowane 22 Listopada 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.11.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dziś ukazał się w tv.murator.pl film o kominkach hybrydowych, w których moja żona się zakochała. Także zapewne na taki się zakończy w kopule http://tv.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kominek-hybrydowy-na-pelety-z-doswiadczen-uzytkown,1471/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.11.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dziś ukazał się w tv.murator.pl film o kominkach hybrydowych, w których moja żona się zakochała. Także zapewne na taki się zakończy w kopule http://tv.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kominek-hybrydowy-na-pelety-z-doswiadczen-uzytkown,1471/ http://www.kwl.pl/induo-piec-na-drewno-i-pellet-od-rika.htm Konkurecja dla Iwona Pellets Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 No nie do końca bo to kominek wolnostojący. Wbudowywanych nie robią. A przy najmniej nie maja ich na stronie. Niedługo nastąpi te moment gdy zostaną założone niebieskie drzwi doi domu. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.11.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 No nie do końca bo to kominek wolnostojący. Wbudowywanych nie robią. A przy najmniej nie maja ich na stronie. Niedługo nastąpi te moment gdy zostaną założone niebieskie drzwi doi domu. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. My też ciekawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ale ja bardziej Finlandia pewnie tez jest ciekawy. Wątpię , aby zakładał niebieskie drzwi. No ale tego nie wykluczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.11.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Niebieskie drzwi ma Aniko w tym roku montowane. Fajnie wygląda. Autorus, a pytałeś w Żabiej Woli o te hybrydy. Mnie się taki pomysł na kominek dosyć podoba. W dzień pali się drewnem, a w nocy pellet. Tylko zastanawia mnie popiół. Ten z palenia całodziennego nie spadnie w całości do szuflady popielnika. Będzie go sporo na ruszcie i po bokach paleniska. Powinno się ten popiół usunąć przed ponownym rozpaleniem. Więc chyba trzeba wyłączyć palnik peletowy. No, i gdzie się podziewa ta cudowna automatyka, dzięki której rano tylko dokłada się drewno i ogień sam sie rozpala? Drugi problem - dom masz już wybudowany i ogipsowany, a zasobnik pelletowy potrzebuje sporo miejsca. U Ciebie najlepiej byłoby zainstalować go za ścianą. Masz tam odpowiednie pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Odnośnie pytania nr 2 ta akurat mam idealne miejsce na ten zasobnik. Zrobiłem zbyt duże pomieszczenie na sam kominek i okazało sie ze będzie idealne. Co prawda najprawdopodobniej nie wejdzie ten dodatkowy zasobnik 200kg. Ale nie można mieć wszystkiego. odnośnie pytania nr 1 to masz racje, muszę się dopytać co z tym popiołem z drzewa bo go będzie więcej. Jest jakaś opcja samoczyszczenia ale jak to działa i jak to się sprawdza nie wiem. U mnie kominek ma charakter nastrojowy z możliwością dogrzania w okresach przejściowych. Nie myślałem aby nim grzać jako jedynym źródłem ciepła.Ale pewnie się by nawet dało. Swego czasu kolega Adam_mk wyliczył mi na oko że jedna kopuła potrzebuje ok 4kw. I na prawdę mało się minął z prawdą. Kominek ma moc 10kw. http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/33.jpg http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa&p=6797571&viewfull=1#post6797571 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 I może rzut z góry na przestrzeń kominkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.11.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Może dałoby się wykonać zasobnik na zamówienie - węższy i wyższy. Wtedy musiałbyś zainstalować prosty wyciąg do podniesienia worka pelletu. To zresztą i tak może sie żonie przydać. Ja sama wsypuję 10 po 25 kg, ale też myślimy o zaistalowaniu wyciągu, bo krawędź górna zasobnika jest na wysokości moich ramion. Samoczyszczenie dotyczy wyłącznie palnika pelletowego. Tam jest dmuchawa powietrzna, która usuwa sprzed żarnika popiół przed każdorazowym rozpaleniem pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Pestka, Ty masz już taki kominek na pellet? Bo chyba przegapiłem tą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2015 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Dowiedziałem się, że na specjalne zamówienie nie robią. Ale maja nowy model na 100kg. Wiec trzeba będzie przemyśleć sprawę czy brać ten na 100kg i go przerabiać czy jakoś inaczej to rozwiązać. na 100KG na 200KG Edytowane 24 Listopada 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts