Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam kocioł na pellet i stąd wiem co nieco.

Zasobnik można zlecić do zespawania na wzór tego fabrycznego. Albo zdecydować się na podwyższenie o tyle ile potrzeba. Z tych rysunków widzę, że jest identycznie zrobiony jak nasz. Pobieranie pelletu z zasobnika też jest tak samo rozwiązane.

Pellet w zasobniku zsypuje się do dolnej części spirali w okrągłej rurze. Stąd spiralą wędruje do góry i jest zsypywany do paleniska. Na górze tej rury znajduje się silnik kręcący spiralą, sterowany elektronicznie. Podaje do palnika jednorazowo około 1/2 kubeczka (taki plastikowy jak do kawy z automatu) pelletów. To jest ilość do rozpalenia. Pellet jest o dziwo dość trudno zapalny. Żarnik musi pracować kilka minut, a czasem gdy kocioł jest wystudony bardzo, nawet powtórzyć rozpalanie. W sumie mój kocioł ma na to max 9 min. czasu. Po rozpaleniu wszystko już działa samodzielnie. Ja tylko ustawiam jaką chcę mieć temperaturę w wybranym pomieszczeniu. Po rozpaleniu do palnika jest podawana minimalna ilość peletów – kilka patyczków czasem zaledwie.

Rura, w której jest spirala podająca do paleniska pellet i rura przez którą zsypuje się pellet już bezpośrednio do ślimakowego podajnika przy palniku, są w naszym urządzeniu z łatwo topliwego materiału. To dodatkowy zawór bezpieczeństwa. Ma chronić przed zapaleniem się pelletów w zasobniku w razie, gdyby z jakiegoś powodu nastąpił w palenisku wybuch. Taki wybuch może się zdarzyć np. jeśli używa się słabej jakości pelletów, albo szlag trafi sterowanie i do palnika zostanie zsypane za dużo pelletów. Kpcioł wtedy moę wystrzelić jak armata. Dosłownie :) Mogliśmy sprawdzić jak to wygląda, bo byliśmy niecierpliwi i na początku kupiliśmy pellet w markecie. Pufnięcie poszło na szczęście w komin i uszkodziło uszczelnienie na wejściu rury dymowej do komina.

Autorus, wszystko fajnie z tą hybrydą w sumie, ale zastanawiałeś się jakiej wielkości chcesz mieć widok ognia w salonie, a jak duże palenisko oni oferują?

Ty masz tam niezłą przstrzeń, a tak na oko to szyba w ich kominku ma jakieś 50 x 40 cm.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajny ten kominek hybrydowy. Ale jak dla mnie po dłuższym zastanawieniu nie spełni swojej roli - dekoracyjnie-okazyjnej.

Pelet nie pali się spektakularnie - tak jak Pestka mówiła - poleci garstka raz na poł godziny, zrobi pssssyt i tyle. Zeby kominek był kominkiem trzeba standardowo dokladać drewna, nakopcić, zrobić syf z popiołu przy czyszczeniu

To jest dobra opcja do małych domków - nie trzeba robić kotłowni, nie trzeba budować drugiego komina do pieca.

No chyba, że masz takie rachunki za gaz, że się chcesz przerzucić na pelet :D Masz tam w okolicach kominka zrobione jakieś przyłącze do centralnego ogrzewania? Przez samo promieniowanie nie dogrzejesz jakoś super domu.

Ponieważ to kominek hybrydowy to możemy tam palić także drewnem. I to IMO jest ten efekt dekoracyjno-okazjonalny.

Ale masz racje, samo spalanie pelletu do atrakcyjnych wizualnie nie należy.

fajny ten kominek hybrydowy. Ale jak dla mnie po dłuższym zastanawieniu nie spełni swojej roli - dekoracyjnie-okazyjnej.

Pelet nie pali się spektakularnie - tak jak Pestka mówiła - poleci garstka raz na poł godziny, zrobi pssssyt i tyle. Zeby kominek był kominkiem trzeba standardowo dokladać drewna, nakopcić, zrobić syf z popiołu przy czyszczeniu

To jest dobra opcja do małych domków - nie trzeba robić kotłowni, nie trzeba budować drugiego komina do pieca.

No chyba, że masz takie rachunki za gaz, że się chcesz przerzucić na pelet :D Masz tam w okolicach kominka zrobione jakieś przyłącze do centralnego ogrzewania? Przez samo promieniowanie nie dogrzejesz jakoś super domu.

Dzięki za informację, sporo się dowiedziałem.

Co do wielkości drzwiczek to szału nie ma ale też nie jest tragedia. 650x500mm. Znośnie.

Ja mam kocioł na pellet i stąd wiem co nieco.

Zasobnik można zlecić do zespawania na wzór tego fabrycznego. Albo zdecydować się na podwyższenie o tyle ile potrzeba. Z tych rysunków widzę, że jest identycznie zrobiony jak nasz. Pobieranie pelletu z zasobnika też jest tak samo rozwiązane.

Pellet w zasobniku zsypuje się do dolnej części spirali w okrągłej rurze. Stąd spiralą wędruje do góry i jest zsypywany do paleniska. Na górze tej rury znajduje się silnik kręcący spiralą, sterowany elektronicznie. Podaje do palnika jednorazowo około 1/2 kubeczka (taki plastikowy jak do kawy z automatu) pelletów. To jest ilość do rozpalenia. Pellet jest o dziwo dość trudno zapalny. Żarnik musi pracować kilka minut, a czasem gdy kocioł jest wystudony bardzo, nawet powtórzyć rozpalanie. W sumie mój kocioł ma na to max 9 min. czasu. Po rozpaleniu wszystko już działa samodzielnie. Ja tylko ustawiam jaką chcę mieć temperaturę w wybranym pomieszczeniu. Po rozpaleniu do palnika jest podawana minimalna ilość peletów – kilka patyczków czasem zaledwie.

Rura, w której jest spirala podająca do paleniska pellet i rura przez którą zsypuje się pellet już bezpośrednio do ślimakowego podajnika przy palniku, są w naszym urządzeniu z łatwo topliwego materiału. To dodatkowy zawór bezpieczeństwa. Ma chronić przed zapaleniem się pelletów w zasobniku w razie, gdyby z jakiegoś powodu nastąpił w palenisku wybuch. Taki wybuch może się zdarzyć np. jeśli używa się słabej jakości pelletów, albo szlag trafi sterowanie i do palnika zostanie zsypane za dużo pelletów. Kpcioł wtedy moę wystrzelić jak armata. Dosłownie :) Mogliśmy sprawdzić jak to wygląda, bo byliśmy niecierpliwi i na początku kupiliśmy pellet w markecie. Pufnięcie poszło na szczęście w komin i uszkodziło uszczelnienie na wejściu rury dymowej do komina.

Autorus, wszystko fajnie z tą hybrydą w sumie, ale zastanawiałeś się jakiej wielkości chcesz mieć widok ognia w salonie, a jak duże palenisko oni oferują?

Ty masz tam niezłą przstrzeń, a tak na oko to szyba w ich kominku ma jakieś 50 x 40 cm.

65x50 to szerokość i wysokość frontu. Od tego trzeba odjąć po min 5 cm z każdej strony i uzyskujesz wielkość drzwiczek, a szyba jest jeszcze mniejsza

Mam jeszcze pytanie, które trzeba zadać producentowi. W jaki sposób dokładać drewno, gdy pali się pellet. Zduni mówią, że nie należy otwierać drzwi kominka, póki drewno się pali. Mają rację z kilku powodów, a jeden jest taki, że nie ma siły, żeby nie zadymiło wtedy przy otwarciu drzwiczek. To trochę jakby powstawał ciąg wsteczny.

No i zaczynamy zakładać drzwi. Finlandia dotarł o 8 rano :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/698.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/699.jpg

I kabelki, zaraz będę sprawdza ł co do czego i po co.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/700.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/701.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/702.jpg

Dziś kolega mnie namówił na ściągacz izolacji. Normalnie jak za 58zł jest to genialne urządzenie. Przynajmniej dla takiego amatora jak ja. Do tej pory walczyłem z nożykiem, i to rożnie to wychodziło. Paluchy tez różnie z tej zabawy wychodziły ;)

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/714.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/715.jpg

Stan na dziś :)

Dobrze że napisałeś "na dziś". Bo mamy przy nich jeszcze chwilę pracy nad drobiazgami (np. folie).

Jak możesz podeślij mi numer telefonu do Finlandii.

Chyba Autorus przemyślał sprawę i nie podał? bo u mnie kiepsko z odmawianiem a jakbym tak rzucał robotę przy każdej ważniejszej okazji, to byłoby jak u Emilki:

montowanie drzwi to kilka dni roboty... u mnie stolarz siedział 5 dni i dłubał :)

Dziś mieliśmy taką dłubaninę że już zapomnieliśmy o przygodach u Autorusa - ważne że kolejny tydzień zakończony sukcesem:) Znowu trafili mi się dobrzy Inwestorzy:)

Jak nie podałem, na forum przecież od razu napisałem ze Fin się nie wyrobi :)

Dodatkowo Fin musiał powiększyć otwór dla CAL bo jakoś się nie dogadaliśmy i w końcu ja myślałem ze otwór jest ok, a on że ja to zrobię.

Ale jak rozkuwał nadproże ytonga to zobaczyłem w końcu jak to jest zbrojone w środku.

Edytowane przez autorus

Jakie dziwne? Mi tam one pasują jak w żadnym innym miejscu! Brązowe czy szare - te by mi się gryzły z resztą:)

Ps. Ja wiem dlaczego się nie dogadaliśmy. Ktoś wtedy stał z boku i tylko mówił: "nie ma problemu: ;) ;p