Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę bardzo. Podcianając na szerokości mogłem tylko skubnąć odrobinkę by nam drzwi weszły, ale jak już "jechałem" to tak, byś mógł spokojnie wyprowadzić glify bez dodatkowego podkuwania przy drzwiach (mam nadzieję) :)

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W czwartek Finlandia kończy zakładanie drzwi.

Jest jeszcze problem z obrobieniem tych drzwi, gdyż są one zlicowane ze ścianami. Jeśli damy gips idealnie do ościeżnicy to jak mówił mi Rom-kon , po pewnym czasie nastąpi tam pęknięcie. Drewno jednak pracuje.

Dla tego zastanawiam się, czy nie zrobić przestrzeni dylatacyjnej między ścianę a ościeżnicę. A w końcowym efekcie wypełnić ją silikonem który jest elastyczny? No i jak to zrobić?

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/703.jpg

autorus przy takim osadzaniu drzwi prze de wszystkim zadbał bym najpierw o wyrównanie i obrobienie ościeży. Teraz będzie z tym ciężko ale jest to możliwe. Wtedy nawet to wypełnienie nie rzucało by się tak w oczy. Mogło by nawet być w innym kolorze. Powstało by coś w rodzaju obwódki 2-3mm na około drzwi.

Dokładnie, zależy mi aby szukać innych rozwiązań niż maskownica. Ta będzie ostateczną ostatecznością.

Taka przerwa dylatacyjna musi mieć kilka mm, żeby móc w nią wprowadzić silikon.

A jakbyś wykorzystał do zamaskowania jak najwęższe listwy dylatacyjne do paneli podłogowych ? Byłaby ramka, ale delikatna i prawie zlicowana...

Dokładnie, zależy mi aby szukać innych rozwiązań niż maskownica. Ta będzie ostateczną ostatecznością.

Taka przerwa dylatacyjna musi mieć kilka mm, żeby móc w nią wprowadzić silikon.

Uwielbiam takie prace zespołowe:

a może by tak zaadoptować listwę tynkarską stosowaną przy oknach? Co na to Rom-Kom?

Też się dziwiłem dlaczego gliwy nieobrobione, tynkarze poszli trochę na łatwiznę, u mnie wszystko było idealnie obrobione i wyprowadzone przed osadzeniem drzwi. Teraz to nawet nie będzie jak narożników tam zamontować, a do takich drzwi powinno być idealnie równo.

Obróbki glifów i narożniki przy drzwiach wewnętrznych ? W 90% przypadków to zbędna robota. Te tynki są ok (z jednym małym wyjątkiem potwierdzającym regułę). Nie wiem czy mogę zdradzić - te drzwi to kompromis między wieloma czynnikami. Pewnie gdyby realizowały się szybko (a nie 3 miesiące) to można byłoby lepiej to wszystko dogrywać. Dla obrobienia glifów trzeba byłoby je najpierw rozkuć a potem tynkować (czyli to etap który nastąpił jakieś pół roku wcześniej, a kto tak wcześnie wie, jakie będzie miał drzwi?) Oczywiście - stolarz zrobi na wymiar, ale to zawsze kosztem światła przejścia, a wtedy może to nie spełniać norm.

Jeli chodzi o listwę dylatacyjna to znalazłem korkową. Wstepny pomysł był taki ze daje ja między ościeżnicę a ścianę. Potem obrabiam ścianę. Na koniec wyciągam listwe i w jej miejsce wtryskuje silikon. Tylko najcieńsza listwa dylatacyjna korkowa ma 5mmgrubości a to dośc sporo.

korek.jpg

Albo dać taki kątownik plastikowy, grubość ścianki 2mm. Kątownik założyć na ościeżnicę. Ścianę wykończyć a potem kątownik wyciągnąć. W szczelinę dać silikon.

[ATTACH=CONFIG]339338[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339339[/ATTACH]

Zamiast kątowników można zastosować "płaskowniki" - dostępne m.in. w sklepach Komfort. Ale by to zadziałało to trzeba nakleić na ościeżnicę - taka opaska tyle że o minimalnej grubości. Ale zobaczymy jak to ugryźć. Może nawet opcja z taśmą dylatacyjną np. korkową też będzie dobra.

Tak się zastanawiam jeszcze, bo ja mam okna drewniane i tynkarze obrobili wszystko po wstawieniu okien i nic nie pęka, a minęło już ponad półtora roku od zamieszkania. Tylko mi tam wstawili takie specjalne cieniutkie listewki/narożniki. Wygląda to mniej więcej tak

http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kotlownia/IMG_0037.jpg

To nie moje zdjęcie i okno, ale wklejam poglądowo. Myślę, że przy białych drzwiach i białej ścianie to wogóle nie będzie tego widać.

Albo dać taki kątownik plastikowy, grubość ścianki 2mm. Kątownik założyć na ościeżnicę. Ścianę wykończyć a potem kątownik wyciągnąć. W szczelinę dać silikon.

[ATTACH=CONFIG]339338[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339339[/ATTACH]

Mozna tez zastosowac taka listwe zakonczeniowa:

http://www.bellaplast.com.pl/profile-do-systemow-ocieple/listwy-zakoczeniowe-pcv-z-siatk.html

lub podparapetowa:

http://www.bellaplast.com.pl/profile-do-systemow-ocieple/listwa-podparapetowa-pcv-z-siatk.html

Tak się zastanawiam jeszcze, bo ja mam okna drewniane i tynkarze obrobili wszystko po wstawieniu okien i nic nie pęka, a minęło już ponad półtora roku od zamieszkania. Tylko mi tam wstawili takie specjalne cieniutkie listewki/narożniki. Wygląda to mniej więcej tak

http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kotlownia/IMG_0037.jpg

To nie moje zdjęcie i okno, ale wklejam poglądowo. Myślę, że przy białych drzwiach i białej ścianie to wogóle nie będzie tego widać.

Faktycznie ledwo go widać, a gdyby drzwi były białe to musiałbyś zrobić powierzenie bo nikt by nie wiedział o co Ci chodzi :) Ale to jest chyba kątownik.