finlandia 29.11.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Proszę bardzo. Podcianając na szerokości mogłem tylko skubnąć odrobinkę by nam drzwi weszły, ale jak już "jechałem" to tak, byś mógł spokojnie wyprowadzić glify bez dodatkowego podkuwania przy drzwiach (mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 29.11.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Efekt super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.11.2015 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Cały Finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 29.11.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Mnie się drzwi bardzo podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2015 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 W czwartek Finlandia kończy zakładanie drzwi. Jest jeszcze problem z obrobieniem tych drzwi, gdyż są one zlicowane ze ścianami. Jeśli damy gips idealnie do ościeżnicy to jak mówił mi Rom-kon , po pewnym czasie nastąpi tam pęknięcie. Drewno jednak pracuje. Dla tego zastanawiam się, czy nie zrobić przestrzeni dylatacyjnej między ścianę a ościeżnicę. A w końcowym efekcie wypełnić ją silikonem który jest elastyczny? No i jak to zrobić? http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/703.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Cienko to widzę bez jakiejś maskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.12.2015 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dokładnie, zależy mi aby szukać innych rozwiązań niż maskownica. Ta będzie ostateczną ostatecznością. Taka przerwa dylatacyjna musi mieć kilka mm, żeby móc w nią wprowadzić silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 autorus przy takim osadzaniu drzwi prze de wszystkim zadbał bym najpierw o wyrównanie i obrobienie ościeży. Teraz będzie z tym ciężko ale jest to możliwe. Wtedy nawet to wypełnienie nie rzucało by się tak w oczy. Mogło by nawet być w innym kolorze. Powstało by coś w rodzaju obwódki 2-3mm na około drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.12.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dokładnie, zależy mi aby szukać innych rozwiązań niż maskownica. Ta będzie ostateczną ostatecznością. Taka przerwa dylatacyjna musi mieć kilka mm, żeby móc w nią wprowadzić silikon. A jakbyś wykorzystał do zamaskowania jak najwęższe listwy dylatacyjne do paneli podłogowych ? Byłaby ramka, ale delikatna i prawie zlicowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 01.12.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Też się dziwiłem dlaczego gliwy nieobrobione, tynkarze poszli trochę na łatwiznę, u mnie wszystko było idealnie obrobione i wyprowadzone przed osadzeniem drzwi. Teraz to nawet nie będzie jak narożników tam zamontować, a do takich drzwi powinno być idealnie równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dokładnie, zależy mi aby szukać innych rozwiązań niż maskownica. Ta będzie ostateczną ostatecznością. Taka przerwa dylatacyjna musi mieć kilka mm, żeby móc w nią wprowadzić silikon. Uwielbiam takie prace zespołowe: a może by tak zaadoptować listwę tynkarską stosowaną przy oknach? Co na to Rom-Kom? Też się dziwiłem dlaczego gliwy nieobrobione, tynkarze poszli trochę na łatwiznę, u mnie wszystko było idealnie obrobione i wyprowadzone przed osadzeniem drzwi. Teraz to nawet nie będzie jak narożników tam zamontować, a do takich drzwi powinno być idealnie równo. Obróbki glifów i narożniki przy drzwiach wewnętrznych ? W 90% przypadków to zbędna robota. Te tynki są ok (z jednym małym wyjątkiem potwierdzającym regułę). Nie wiem czy mogę zdradzić - te drzwi to kompromis między wieloma czynnikami. Pewnie gdyby realizowały się szybko (a nie 3 miesiące) to można byłoby lepiej to wszystko dogrywać. Dla obrobienia glifów trzeba byłoby je najpierw rozkuć a potem tynkować (czyli to etap który nastąpił jakieś pół roku wcześniej, a kto tak wcześnie wie, jakie będzie miał drzwi?) Oczywiście - stolarz zrobi na wymiar, ale to zawsze kosztem światła przejścia, a wtedy może to nie spełniać norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxxVIPxxx 02.12.2015 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 A nie można by do ościeżnicy nakleić taśmę poślizgową, a na tynk fizelina ? Potem tylko akryl... tak jak w zabudowach GK na połączeniu ściana/sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2015 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Tu juz Rom kon musiałby się wypowiedzieć. fizeliny u nas dostatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2015 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Jeli chodzi o listwę dylatacyjna to znalazłem korkową. Wstepny pomysł był taki ze daje ja między ościeżnicę a ścianę. Potem obrabiam ścianę. Na koniec wyciągam listwe i w jej miejsce wtryskuje silikon. Tylko najcieńsza listwa dylatacyjna korkowa ma 5mmgrubości a to dośc sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2015 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Albo dać taki kątownik plastikowy, grubość ścianki 2mm. Kątownik założyć na ościeżnicę. Ścianę wykończyć a potem kątownik wyciągnąć. W szczelinę dać silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.12.2015 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Zakupiłem w necie powercube, od razu syn znalazł do nich leprze zastosowanie, karabin szturmowy http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/718.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/719.JPG http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/720.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.12.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Albo dać taki kątownik plastikowy, grubość ścianki 2mm. Kątownik założyć na ościeżnicę. Ścianę wykończyć a potem kątownik wyciągnąć. W szczelinę dać silikon. [ATTACH=CONFIG]339338[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]339339[/ATTACH] Zamiast kątowników można zastosować "płaskowniki" - dostępne m.in. w sklepach Komfort. Ale by to zadziałało to trzeba nakleić na ościeżnicę - taka opaska tyle że o minimalnej grubości. Ale zobaczymy jak to ugryźć. Może nawet opcja z taśmą dylatacyjną np. korkową też będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 02.12.2015 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Tak się zastanawiam jeszcze, bo ja mam okna drewniane i tynkarze obrobili wszystko po wstawieniu okien i nic nie pęka, a minęło już ponad półtora roku od zamieszkania. Tylko mi tam wstawili takie specjalne cieniutkie listewki/narożniki. Wygląda to mniej więcej takhttp://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kotlownia/IMG_0037.jpgTo nie moje zdjęcie i okno, ale wklejam poglądowo. Myślę, że przy białych drzwiach i białej ścianie to wogóle nie będzie tego widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platini 03.12.2015 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Albo dać taki kątownik plastikowy, grubość ścianki 2mm. Kątownik założyć na ościeżnicę. Ścianę wykończyć a potem kątownik wyciągnąć. W szczelinę dać silikon. [ATTACH=CONFIG]339338[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]339339[/ATTACH] Mozna tez zastosowac taka listwe zakonczeniowa: http://www.bellaplast.com.pl/profile-do-systemow-ocieple/listwy-zakoczeniowe-pcv-z-siatk.html lub podparapetowa: http://www.bellaplast.com.pl/profile-do-systemow-ocieple/listwa-podparapetowa-pcv-z-siatk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.12.2015 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tak się zastanawiam jeszcze, bo ja mam okna drewniane i tynkarze obrobili wszystko po wstawieniu okien i nic nie pęka, a minęło już ponad półtora roku od zamieszkania. Tylko mi tam wstawili takie specjalne cieniutkie listewki/narożniki. Wygląda to mniej więcej tak http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kotlownia/IMG_0037.jpg To nie moje zdjęcie i okno, ale wklejam poglądowo. Myślę, że przy białych drzwiach i białej ścianie to wogóle nie będzie tego widać. Faktycznie ledwo go widać, a gdyby drzwi były białe to musiałbyś zrobić powierzenie bo nikt by nie wiedział o co Ci chodzi Ale to jest chyba kątownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts