Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę , że lubisz pogrzebać w sprzęcie. Mam takiego kolegę, czasami mi też coś zmodernizuje. Ale ogólnie nie wchodzę zmianę oprogramowania, andka tez mam stokowego.

Dziś spadł w końcu śnieg, po południu postaram się wstawić fotki a'la kopuła zimą i takie tam.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak podłączyłem ten zewnętrzny? oddzielnym kablem czy może pracuje jako wzmacniacz sygnału tylko?

Podłączyłem skrętką outdoorową żelowaną i wpiętą do switcha w domu. W ogóle UniFi pracują jako jeden AP, na przykład jakbyś miał w domu rozmieszczone 10 sztuk to one pracują tak jakby w takim roamingu. Sprzęt przeskakuje między apekami tam gdzie jest lepszy zasięg. Dla sprzętu w domu one są pod jednym SSID. Chociaż można stworzyć 4 różne SSID jak potrzebujesz. UniFi umie też vlany co dla mnie było bardzo ważne.

A czy przeskakiwanie pomiędzy jest płynne i szybkie?

Zewnętrzny umieściłeś na budynku czy pociągnąłeś ziemią do jakiegoś punktu?

Mam repeator tp-link, konkretnie 2szt. I powiem ze co prawda zasięg mi się zwiększył, ale przeskakiwanie jest kiepske, na czas przełączania tracę zasięgi i takie tam.

Mam repeator tp-link, konkretnie 2szt. I powiem ze co prawda zasięg mi się zwiększył, ale przeskakiwanie jest kiepske, na czas przełączania tracę zasięgi i takie tam.

Trudno ocenić czy jest płynnie i szybko mając tylko jeden UniFi w domu i jeden w ogrodzie. UniFi Outdoor wisi w ogrodzie na altance a skrętka ziemna w polietylenie(PE) i żelowana pociągnięta w ziemi.

UniFi można ze sobą spinać też poprzez WiFi, czyli wystarczy, że dany UniFi ma kontakt z innym apekiem UniFi i można je spiąć ze sobą radiowo a do samego UniFi tylko doprowadzić prąd via PoE.

Te moje działają jako jedna sieć, i przeskakiwanie pomiędzy punktami jest w ogóle nieodczuwalne. Pisząc o 3 sztukach myślałem o takiej konfiguracji, że działają jako jedna sieć, każda inna to raczej lipa. Chodząc po domu, jedyne co widzę to zawsze max zasięg, zero przełączeń czy zrywania.

to eksperyment w pokojach dziecięcych. tam podloga ma małe znaczenie, zastanawiam się w ogóle czy dzieci wiedzą że w pokojach jest jakaś podloga? ;)

Paczki wyglądają na podobne do cerrrad setim hondy jak pisałeś wcześniej. Płytki "ciepłe" w odbiorze. Też mamy je na podlogowce u dzieci i naszej sypialni. Nie mają szlifowanych krawędzi ale wogole to nie szpeci wg nas.

No, właśnie, Torecan, o to chodzi, żeby wzór nie był powtarzalny. Tanie płytki są identyczne wszystkie. Czasem producent robi 5, czy 10 wzoró i miesza je w każdej paczce. Jak to się ułoży na podłodze, wychodzi makatka ;) ani trochę nie przypominająca desek drewnianych. Najdroższe płytki mają powtarzalność wzoru co conajmniej 50. Wtedy jużnawet na sporej powierzchni udaje się ułożyć je tak, że nie zauważa się rytmu wzoru.