Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za info :)

Ogólnie to projekt podlewania już mam zrobiony, ale do tej pory chciałem brać wodę ze studni. No ale okazało się, że to nie takie proste.

Wiec aby się nie kopać z koniem i nie wymyślać Ameryki znowu, podpiąłem bezpośrednio do wodociągów.

Moi ogrodnicy robili nawet testy na rurce 20mm i nawet wyszło ale może faktycznie dopóki jest taka możliwość przeprowadzić większą rurkę.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyjść, wyszło. U mnie też wychodziło, ale jak podpięłam do rurki 3 spryskiwacze, to nawet na 1,5 metra nie psikało. Stąd rabaty postanowiłam podlewać linią kroplującą. Drugi powód, że to dla rośli zdrowsze. Nie wszystki lubią mieć moczone liście. Trawy ozdobne jak mokre, to sie pokładają, a wrzosy i wrzośce, róże potrafią grzyba złapać. Spryskiwaczy wyłącznie na trawnik. Chociaż u mnie to tylko jak trawnik naprawdę umiera. Musi sobie radzić sam, bo to podlewanie nieekonomiczne strasznie.

Zastanawiam się nad podcięciem wentylacyjnym. W firmie ujdzie ale w domu trochę to jednak będzie wyglądało dziwnie.

Każde pomieszczenie zasilane jest rurami fi wew 9cm.

czyli P=Pi*r2= 63,5cm2

Drzwi bez podcięcia mają 0,5cm luzu czyli:

P1=0,5*82=41cm2

A drzwi z podcięciem mają dodatkowo :

P2=P1+ 3*60cm=243,5cm2

Co wy o tym myślicie?

http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/78.jpg

Edytowane przez autorus

Z tego co mi podawał kolega bajbag na drugim forum:

Ps. Minimalna powierzchnia otworów/szczelin wentylacyjnych powinna wynosić co najmniej:

- 200cm2 dla pomieszczeń "brudnych",

- 80cm2 dla pozostałych.

Czyli dla brudnych zostawić te wcięcie, a dla czystych no tu jest problem. Ale od czego jest ekspert :

Finlandia, czy można te drzwi podciąć aby szpara był 1cm? Czyli zwiększyć szparę o 0,5cm?

Moze okrągłe otwory. Tak też sie robi i mnie to się bardziej podoba :)

Autorus, nie zapomnij o puszkach poboru wody. Czasem warto mieć możliwość użycia węża bez ciągania kilometrów za sobą po ogrodzie. Zainstalowałam jesienią i od razu się sprawdziły :)

Ja mam podciecie wentylacyjne w ( prawie) kazdym pomieszczeniu. Zamkniecie drzwi i tak skutecznie ogranicza wymiane/mieszanie powietrza. Widze to po stezeniu CO2. Ale dziala, bo mam porownanie z jednym pomieszczeniem bez podciecia. Olbrzymi minus to dramatyczne zmniejszenie izolacyjnosci akustycznej.

http://images67.fotosik.pl/1075/dde90521cb217b8emed.jpg

kurcze słabe to zdjęcie, tylko takie znalazłam, może uda Ci się powiększyć, wydaje mi się, że tako po 10 cm z każdej strony jest bez podcięcia.

Zmierzę ten otwór, jak wrócę do domu i pstryknę lepsze zdjęcie.

W każdym razie wcale to źle nie wygląda.

http://images67.fotosik.pl/1075/dde90521cb217b8emed.jpg

kurcze słabe to zdjęcie, tylko takie znalazłam, może uda Ci się powiększyć, wydaje mi się, że tako po 10 cm z każdej strony jest bez podcięcia.

Zmierzę ten otwór, jak wrócę do domu i pstryknę lepsze zdjęcie.

W każdym razie wcale to źle nie wygląda.

Czyli podobnie jak u mnie. Tylko u mnie te wycięcie jest jakby większe bo ma 3,5cm. . A wolałbym takie jak u Ciebie.

No i płyteczki śliczne :) Bo to chyba nie jest parkiet?

No i płyteczki śliczne :) Bo to chyba nie jest parkiet?

A dziękuję bardzo, to oczywiście płytki Paradyż Thorno Bianco, te duże 21,5 x 98.5 cm, matowe, fakturowane, no i super w utrzymaniu w czystości. Mamy je w całym domu.

Tak jak mówiłam, wrócę do domu, zmierzę to podcięcie, żeby głupot nie nagadać i napiszę :)