autorus 22.08.2016 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Śledzę wątek, ale deko się pogubiłam, czy obecny kolor kopuł to jest już elewacja docelowa? P.S. Ostatnio gdzieś mi się wyświetliły fotki z etapu kopuł z cegiełek - też super wyglądały! Także się ju pogubiłem. Kilkukrotnie. Tak to docelowy kolor ale niekoniecznie docelowy materiał zewnętrzny. Ale czy na tym świecie jest coś docelowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.08.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Skrzynki drenażowe:http://www.pipelife.com/pl/Produkty/eko/skrzynki_stormbox.php ...ale i tak wersja z transporterami jest dużo tańsza. Ten system jest dobry przy słabej przepuszczalności gruntu. Duża powierzchnia chłonna i dodatkowo duży - pojemny bufor. Woda "wyłapana" z ulewy może rozsączać się nawet parę dni. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.08.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Ale to ewidentna strata. Lepiej przechować wodę i wykorzystać do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Faktycznie koszt skrzyneczki 128zł jest ok, i do transportu dużo łatwiejsze. Opcja do przemyślenia http://www.kamaonline.pl/galerie/s/stormbox-skrzynka-rozsac_18316.jpg http://www.kamaonline.pl/galerie/s/stormbox-skrzynka-rozsac_18317.jpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Wygląda to ciekawie, przemyśle sprawę z moimi ogrodnikami. To co pokazujesz będzie działać, ale wyłącznie w glebie przepuszczalnej i na złożu żwirowo-piaskowym. Poza tym szkoda tej wody. Zrób zbiornik z przeznaczeniem do podlewania. http://www.aquatechnika.com.pl/pl/zagospodarowanie-deszczowki-w-ogrodzie/401-system-ogrodowy-torus-garden.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.08.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Ja będę robił tak, jak radzi pestka - pojemnik na deszczówkę 10-12m3 bo mam w planach zbieranie wody rynnami również z kopuły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 A jak chcesz zbierać z kopuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.08.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 A jak chcesz zbierać z kopuł? Na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.08.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Można zrobić wokół kopuł opaskę drenażową. Nawet nie koniecznie wkopaną w grunt. Coś jak suchy strumień, który bardzo ładnie odprowadza wodę do zbiornika. To prościej i dużo taniej. Autorus, pogadaj z ogrodnikami o suchym strumieniu Na brzegach suchego strumienia można zrobić bardzo ładne nasadzenia Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.08.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 A jak chcesz zbierać z kopuł? Koncepcja jest taka, żeby po piankowaniu przykleić 30-50cm na gruntem/kostką kształtki styropianowe takie jak do spadku w dachach płaskich - czyli zrobić grzybek jak w Smerfach Na to tynk taki jak w Tarczynie i kampinos co powinno wszystko zamaskować. Rynny od spodu jakieś ozdobne żeby to ładnie wygłądało. Tak to widzę na ten moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.08.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Autorus widziałeś kopułę w Strykowie, przy wjeździe na autostradę? bardzo mi sie podoba to jak jest blachą okryta. Może u Ciebie dałoby się tak przykryć? chociażby białą czy jasno-szarą blachą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 To są kopuły magazyny do magazynowania soli i piasku na zimę. Maja one konstrukcję szkieletową. Tam jest do czego przybić poszycie dachowe. U mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Koncepcja jest taka, żeby po piankowaniu przykleić 30-50cm na gruntem/kostką kształtki styropianowe takie jak do spadku w dachach płaskich - czyli zrobić grzybek jak w Smerfach Na to tynk taki jak w Tarczynie i kampinos co powinno wszystko zamaskować. Rynny od spodu jakieś ozdobne żeby to ładnie wygłądało. Tak to widzę na ten moment. Pomysł dobry ale z wyginanymi rynnami się nie spotkałem. Nawet nie znalazłem odwodnienia liniowego łukowego. Dla tego poszedłem w kierunku odwodnienia za pomocą drenażu. Rury są położone dookoła. Mówię rury ponieważ drenaż jest podwójny. Tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.08.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 taką samą kontrukcje szkieletową można nałożyć na Twoją kopułę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2016 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Było to rozważane jakieś 3 lata temu i upadło. Albo robi się szkieletor albo budynek z cegły. Trzeba się było na coś zdecydować i poszło na akumulacyjna cegłę. Konsekwencje wyboru są jakie są. Ale jak patrze na znajomych z kopuł to idą dokładnie w tym samym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.08.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Pomysł dobry ale z wyginanymi rynnami się nie spotkałem. Nawet nie znalazłem odwodnienia liniowego łukowego. Dla tego poszedłem w kierunku odwodnienia za pomocą drenażu. Rury są położone dookoła. Mówię rury ponieważ drenaż jest podwójny. Tak wyszło. Zwykły dach okrągły nie jest niczym nowym więz z rynnami nie będzie problemu. Jak zrobię i się sprawdzi to będę polecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.08.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Zbieranie deszczówki w naszym klimacie nie jest opłacalne.mamy zbyt małe opady wtedy gdy tą wodę potrzebujemy. I dodatkowo jest to woda brudna i przechowywana dłuższy czas może wytwożyć jakąś cywilizację. A chlorem jej potraktować nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.08.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 No, weź Rom-Kon , przecież to deszczówka, a czy to jest coś innego co z nieba leci na nasze ogrody ? Opłacalne czy nie, ale mniej się wody z wodociągu, czy studni zużywa, a to już coś. Nie mówiąc o tym, że jeśli z wodociągu i chlorowana, to szkodzi roślinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.08.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Pestko a słyszałaś o kwaśnych deszczach???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.08.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Jakoś u mnie jeszcze się nie zdarzyły a w każdym razie nie zauważyłam. Emi, a u ciebie padało takie świństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts