Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Śledzę wątek, ale deko się pogubiłam, czy obecny kolor kopuł to jest już elewacja docelowa?

P.S. Ostatnio gdzieś mi się wyświetliły fotki z etapu kopuł z cegiełek - też super wyglądały!

Także się ju pogubiłem. Kilkukrotnie.

Tak to docelowy kolor ale niekoniecznie docelowy materiał zewnętrzny.

Ale czy na tym świecie jest coś docelowe?

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skrzynki drenażowe:

http://www.pipelife.com/pl/Produkty/eko/skrzynki_stormbox.php

...ale i tak wersja z transporterami jest dużo tańsza.

Ten system jest dobry przy słabej przepuszczalności gruntu. Duża powierzchnia chłonna i dodatkowo duży - pojemny bufor. Woda "wyłapana" z ulewy może rozsączać się nawet parę dni.

Edytowane przez Rom-Kon

Wygląda to ciekawie, przemyśle sprawę z moimi ogrodnikami.

To co pokazujesz będzie działać, ale wyłącznie w glebie przepuszczalnej i na złożu żwirowo-piaskowym.

Poza tym szkoda tej wody. Zrób zbiornik z przeznaczeniem do podlewania.

http://www.aquatechnika.com.pl/pl/zagospodarowanie-deszczowki-w-ogrodzie/401-system-ogrodowy-torus-garden.html

Można zrobić wokół kopuł opaskę drenażową. Nawet nie koniecznie wkopaną w grunt. Coś jak suchy strumień, który bardzo ładnie odprowadza wodę do zbiornika. To prościej i dużo taniej.

Autorus, pogadaj z ogrodnikami o suchym strumieniu :)

Na brzegach suchego strumienia można zrobić bardzo ładne nasadzenia

Dry creek bed-DSC_2151-001.jpg

California Country by David Thorne Landscape Architect-03.jpg

Dry creek bed-DSC_2151-003.jpg

Narrow-drystream-Jan-Johnsen(w).jpg

Edytowane przez pestka56

A jak chcesz zbierać z kopuł?

Koncepcja jest taka, żeby po piankowaniu przykleić 30-50cm na gruntem/kostką kształtki styropianowe takie jak do spadku w dachach płaskich - czyli zrobić grzybek jak w Smerfach :) Na to tynk taki jak w Tarczynie i kampinos co powinno wszystko zamaskować. Rynny od spodu jakieś ozdobne żeby to ładnie wygłądało. Tak to widzę na ten moment.

Koncepcja jest taka, żeby po piankowaniu przykleić 30-50cm na gruntem/kostką kształtki styropianowe takie jak do spadku w dachach płaskich - czyli zrobić grzybek jak w Smerfach :) Na to tynk taki jak w Tarczynie i kampinos co powinno wszystko zamaskować. Rynny od spodu jakieś ozdobne żeby to ładnie wygłądało. Tak to widzę na ten moment.

Pomysł dobry ale z wyginanymi rynnami się nie spotkałem. Nawet nie znalazłem odwodnienia liniowego łukowego. Dla tego poszedłem w kierunku odwodnienia za pomocą drenażu. Rury są położone dookoła. Mówię rury ponieważ drenaż jest podwójny. Tak wyszło.

Było to rozważane jakieś 3 lata temu i upadło. Albo robi się szkieletor albo budynek z cegły. Trzeba się było na coś zdecydować i poszło na akumulacyjna cegłę. Konsekwencje wyboru są jakie są. Ale jak patrze na znajomych z kopuł to idą dokładnie w tym samym kierunku.

Pomysł dobry ale z wyginanymi rynnami się nie spotkałem. Nawet nie znalazłem odwodnienia liniowego łukowego. Dla tego poszedłem w kierunku odwodnienia za pomocą drenażu. Rury są położone dookoła. Mówię rury ponieważ drenaż jest podwójny. Tak wyszło.

Zwykły dach okrągły nie jest niczym nowym więz z rynnami nie będzie problemu. Jak zrobię i się sprawdzi to będę polecał :)

No, weź Rom-Kon :confused: , przecież to deszczówka, a czy to jest coś innego co z nieba leci na nasze ogrody ?

Opłacalne czy nie, ale mniej się wody z wodociągu, czy studni zużywa, a to już coś. Nie mówiąc o tym, że jeśli z wodociągu i chlorowana, to szkodzi roślinom.