autorus 03.11.2016 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 To akurat prawda, u mnie obecnie tez jest taki schodek w starym domu i też dla domowników to zero problemu. Ale innych pod uwagę nie brałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Jak to się stało, że powstał taki uskok Firma montująca schody pomyliła wyliczenia? Jeśli ten uskok chcesz obudować drewnem, to może to być dodatkowym niebezpieczeństwem dla schodzących z góry. Wyobraź sobie, że podchodzisz do schodów i stajesz na pierwszy stopień. Ponieważ wyglądem (kolorem) nie różni się on od krawędzi uskoku, to możesz zapomnieć, że jest tu uskok=stopień. Jestem za obudowaniem uskoku plytkami, żeby się wyróżniał ze względu na i tak wątpliwe bezpieczeństwo przy schodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.11.2016 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Na szczęście piętro jest stricte przestrzenią prywatna. Goście będą da parterze. Szukam okoliczności pozytywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Nie dziwię się, ale przemyśl obłożenie stopnia=uskoku płytką, a nie drewnem. Do dzieci na pewno będą przychodzić koledzy/żanki, a wtedy nie uniknie sie wizyt w pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.11.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Lasek na pewno sobie poradzi Jutro przyjedzie koparka i będzie równanie terenu z drugie strony. Planowane tez będą nowe nasadzenia. Będzie ciekawie. teren zmieni się nie do poznania. Przy samej kopule będzie sadzony bluszcz. Wiec w zamyśle, pnącze będzie wchodziło na budynek. Rozważyłem za i przeciw i stwierdziłem, że ryzykuję. Najwyżej za kilka lat się pokalam i powiem, że zrobiłem błąd. Ciągle robię błędy wiec w statystyce to nie namiesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Bluszcz ? zimozielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.11.2016 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Tak. Mam ścianę obrośniętą takim bluszczem. Jest ok. Mam na ogrodzie sporo bluszczu. Jest ok. No to musi być ok. Albo nie. Oczywiście to nie będzie wyglądało tak, że co 2 metry zasadzę sadzonkę. No nie. Wybiorę 8-10 lokalizacji max. Szczególnie od strony północnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Od pólnocnej to bluszczbędzie rósł tak sobie. U mnie nie chciał. Przemyśl przywarkę japońską http://www.clematis.com.pl/pl/informacje-o-roslinach/wiecej-informacji/artykuly-o-pnaczach/431-przywarka-japonska-schizophragma-hydrangeoides Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dziś równanie terenu. Najlepsza wiadomość jest taka, że ziemi powinno wystarczyć http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/819.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/820.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/821.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/822.jpg http://www.timtur.com.pl/budowa/2016/823.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 04.11.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) No dobra,jestem Trzy dni byłem na montażu w Łorsoł i nie było czasu na neta Odnosząc się do zakończenia tego uskoku, z pełną świadomością przychylam się do porad Pestki Byłem widziałem i nijak nie pasuje obrobienie tego drewnem, o czym wspomniałem na spotkaniu Nie ze względów technicznych,bo jak będzie taka potrzeba,to oczywiście obrobię Z jednej strony chodzi o względy bezpieczeństwa,o czym wspomniała Pestka, a z drugiej strony o aspekt wizualny Schody będą z noskami,a więc ten uskok też trzeba by było tak obrobić, żeby to miało ręce i nogi Uskok ma 8cm Dojdzie gres pewnie z 15mm,więc razem będzie 9,5cm Od tego odjąć ostatni stopień 4cm,więc zostanie 5,5cm Czyli co,zrobimy podstopień 5.5cm:confused: Jak to będzie wyglądać Żeby uniknąć tak niskiego podstopnia, można ten uskok zakończyć opaską w formie dywanowej, czyli bez noska, ale to też nie będzie dobrze wyglądało, bo tu schody z noskami, tam podłoga z gresu, a opaska jeszcze z innej parafii,bo dywanowa i nie wiem po co tam wkomponowana Ja stanowczo tak jak na spotkaniu doradzam obrobienie tego płytkami, ale to już wasza decyzja Jak zadecydujecie,tak zrobię Pisał też ktoś,żeby za wszelką cenę zlikwidować ten uskok dolewając schody Autorus napisał że nie da się bo z boku jest za nisko puszka pod oświetlenie To jest akurat najmniejszy problem,bo puszkę można by było przesunąć wyżej Poważniejszym problemem raczej nie do przeskoczenia jest to, że te policzki betonowe które idą po obu stronach schodów, są na górze schodów za niskie I tak,jak obłoży się schody drewnem, przednia krawędź stopnia będzie się prawie równać z górną krawędzią policzka Podnosząc schody o 9cm,wystawałyby one poza policzki Na dole schodów te policzki wystają wyżej ponad stopnie Na górze policzki są po prostu sporo za niskie, a po obłożeniu tego drewnem,efekt wizualny będzie sporo gorszy, niż tak jak to teraz widać Pisząc to dopiero zczaiłem,że puszki od oświetlenia też nie da rady przesunąć do góry, bo wyjdzie poza policzek PS Czy to nie pomysł glazurnika o takie zakończenie tego uskoku? Edytowane 4 Listopada 2016 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 No i lasekD wszystko wyjaśnił I to w szczegółach. Faktycznie chodziło o wstęgę białą , nie wiedzieć czemu jest na ostatnim schodku niższa. Odnośnie wykończenia to jest jeszcze czas do poniedziałku, może wtorku. Vadiol co prawda przyklasnął mojemu pomysłowi odnośnie obrobienia drewnem, ale tez uważał, że płytki byłyby akceptowalne ponieważ są barwione w masie wiec boki wyglądają całkiem ładnie. Zrobię trochę fotek i wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 04.11.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Rozważam jeszcze taką opcję, rozważam........co ja plotę,proponuję, bo koniec końców to nie ja inwestor na obłożenie tych schodów,obłogowaną dębem sklejką gr.15mm Nosek bym pogrubił do 4cm,więc po obłożeniu wyglądałyby normalnie Plus jest taki,że schody obniżyłyby się wtedy o 2,5cm i nie wchodziły tak w górną krawędź policzka, bo tak jak napisałem wcześniej,te policzki u góry są stanowczo za niskie kilka górnych,nie tylko ostatni O ile dobrze pamiętam,to pierwszy stopień jest wyższy od pozostałych Przy tym rozwiązaniu obniżymy go o 2,5cm i będzie taki jak pozostałe Edytowane 4 Listopada 2016 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.11.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dopiero dziś przyuważyłem... autorus Twój adres to faktycznie Spełnionych Marzeń 1 ?? CZAD ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 ...a może policzki podnieść? Różne cuda robiliśmy więc może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.11.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Gdyby to były moje schody, poszłabym za tą ostatnią radą Laska w tę obłogowaną dębiną sklejkę. Po tym co przeczytałam we wcześniejzym poście Laska, uważam, że jest to najlesze rozwiązane. Autorus, ci betonowcy od schodów po prostu sp...li schody i na dole i u góry Rom-Kon, myślisz,że dałoby radę? Zróbcie jakąś naradę we czterech z Vadiolem, Laskiem i Autorusem. Edytowane 4 Listopada 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 04.11.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 na obłożenie tych schodów,obłogowaną dębem sklejką gr.15mm Nosek bym pogrubił do 4cm,więc po obłożeniu wyglądałyby normalnie Łączenie pogrubienia ze sklejką wyjdzie w dość newralgicznym miejscu, robiłeś już coś takiego.... 15 mm sklejki +dwa razy 1,5mm obłogi to 18mm, to już z litego przejdzie ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Myślę, że pierwszy pomysł kolegi Laska był najlepszy. Czyli ten uskok będzie zrobiony płytkami. W sumie to samo czoło będzie zrobione płytką. Odnośnie stopni to rozmawialiśmy , że można je zdobić z desek o grubości 3cm, aby z tą wstęga nie przedobrzyć. Jedyna kwestia o której myślę to czy schody maja mieć noski, czy bez nosków ale z widocznym miejscem połączenia. Jestem ciekawy jak to wygląda, czy ktoś ma jakąś fotkę? Bo może to wcale tak się nie rzuca w oczy i wtedy można by było dać schody dywanowe, które zawsze mi się podobały Musze się z tym przespać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Odnośnie dopasowania koloru schodów do koloru ściany napisałem do Barlinka. Chciałem się dowiedzieć czym barwią swoje deski z kolekcji dąb balsamico grande. Dostałem szybką odpowiedz: "Szanowny Panie , Balsamico Grane to produkt barwiony w lakierze matowym. Produkt barwiony fabrycznie mieszanką kilku barwników, dlatego nie jestem w stanie Panu podać konkretnego koloru czy nazwy. Z poważaniem Joanna Kosycarz koordynator ds. informacji handlowej Barlinek S.A." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 04.11.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Z doświadczenia, zadałeś niewłaściwe pytanie. Pytanie powinno brzmieć czy możemy nabyć bejce, wytrawe, lakobejce etc, którą barwicie deskę....itd Czasami działa, aczkolwiek cena potrafi być konkretna. Firmy nie lubią dzielić się takimi informacjami Raz też producent zgodził się wybarwić nasz produkt, który wysłaliśmy do niego. Odnośnie dopasowania koloru schodów do koloru ściany napisałem do Barlinka. Chciałem się dowiedzieć czym barwią swoje deski z kolekcji dąb balsamico grande. Dostałem szybką odpowiedz: " Szanowny Panie , Balsamico Grane to produkt barwiony w lakierze matowym. Produkt barwiony fabrycznie mieszanką kilku barwników, dlatego nie jestem w stanie Panu podać konkretnego koloru czy nazwy. Z poważaniem Joanna Kosycarz koordynator ds. informacji handlowej Barlinek S.A." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2016 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Faktycznie dobre zadanie pytania to podstawa do sensownej odpowiedzi.Wychodzi ze mnie niedoświadczenie w branży Ale coś zauważyłem, że to odcień kasztanu (cokolwiek to znaczy). Ta informacja była w opisie deski. Z doświadczenia, zadałeś niewłaściwe pytanie. Pytanie powinno brzmieć czy możemy nabyć bejce, wytrawe, lakobejce etc, którą barwicie deskę....itd Czasami działa, aczkolwiek cena potrafi być konkretna. Firmy nie lubią dzielić się takimi informacjami Raz też producent zgodził się wybarwić nasz produkt, który wysłaliśmy do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts