Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wiem co to jest ;). Wiem wyobraź sobie ;), że biały blat mozna zrobić z różnych materiałów, ale tylko z jednego można odlać zlew z blatem a tak to jest na projekcie. Oczywiście można dać każdy inny biały zlew i każdy inny biały blat, ale ja się odniosłam do tego co widze w projekcie :).

A i nie bedzie wyglądało identycznie ;)

A ja pomyślałam, że to jest po prostu zasygnalizowanie, że zlew ma być podblatowy w kolorze blatu.

Zlew w jednym bloku z blatem można wykuć z kamienia, odlać z żywicy albo z białego betonu i te 3 materiały z pewnością nie wyczerpują możliwości :) Corian nie jest jedynym materiałem. Są też materiały podobne do Corianu, które jednak Corianem nie są.

jesli bedziesz sprawdzal granity - czy mozesz sprawdzic czy macie w Polsce River White & Bianco Romano? Jak znajdziesz daj znac :D

Mania tu mają, ale one wcale na białe nie wyglądają :(

http://www.graniton.pl/blat-granitowy-branco-romano-3cm-grubosci-polerowany-p367

http://www.graniton.pl/blat-granitowy-river-white-3cm-grubosci-polerowany-p93

) Corian nie jest jedynym materiałem. Są też materiały podobne do Corianu, które jednak Corianem nie są.

A kto powiedział, że to jedyny materiał? Właśnie podobne, ale żaden nie ma tych właściwości co Corian. Zreszta to nie ma już znaczenia, autor wątku nie rozważa takiego rozwązania. Żeby nie było nie jestem fanem Corianu, wręcz przeciwnie nie lubie go, co nie zmienia faktu, że tylko on ma takie właściwości plastyczne, reszta to tylko próby podrobienia go. Temat Corianu zamkniety ;) niema jak granit :).

Pestka bo nie sa, ale sa najbardziej biale i zalezy jakiego slaba sie znajdzie. Dobrze wiesz ze od kilku lat walkuje ten "problem wyboru" i zeby juz zjadlam na tych granitach. Te dwa (i ma byc bianco nie branco bo bianco to bialy) sa uwazane na mojej polkuli za najbardziej biale. Pisalam o tym Autorusowi. Jednak tez mu pisalam ze zalezy od slaba i czasami trzeba zjechac pol kraju zeby trafic na odpowiedni slab bo zdjecia z netu i tak nie odpowiadaja rzeczywistosci. Z naturalnych kamieni super biale to tylko marmur :cool: O grze swiatla tez mu pisalam. O tym ze sa rozne zylki od szarych po czerwone tez, o tym ze to naprawde personalny wybor tez.

Na temat corianu duzo sie nie wypowiem bo u mnie zostal odzucony na wstepnej eliminacji - Rick mi go zapronowal. Jak 1% ludzi go tutaj uzywa to wszystko. Dlatego ze jest za slaby i za miekki i kwarcowka wygrywa z nim. A mody odlewanych zlewow tutaj nie ma wiec go nie kupuja.

No ciekawa jestem jaka wycene bedzie mial. Ja juz mam na swoje wycene i na oba - na szczescie mam taka sama, bo czasem kwarcowka jest drozsza.

Dokładnie jak napisałaś, faktycznie słyszałem dokładnie to samo jest za miękki.

Jeśli chodzi o kwarce to na razie dostałem wycenę i ona jest większa niż granit Nero Assolutto Zimbabwe. I to w konfiguracji ze grani jest 3cm grubości a kwarcyt 2cm. Macie może leprze kontakty. Kontakt na granit mam od Pestki.

czy lepsze nie wiem, po zwiedzeniu iles-tam sklepow wybralam jeden bo moge zaplacic gotowka i zaoszczedzam, inny maja za to samo cene-kosmos. Ale jak pisalam - kwarcwka moze byc drozsza od granitu, wspomnialam u siebie :D W zaleznosci jaki wzor, jakie wykonczenie. I z ta gruboscia tez Ci pisalam ze kwarcowka jest ciezsza od granitu.

Ten co piszesz bardzo ladny. Do nowoczesnej kuchni ladnie by wygladal. Ja mam klasyczna kuchnie i ciemne drewniane podlogi (w kuchni tez) i ciemny blat mam jako zapasowy wybor. Ale przez to jaka mam kuchnie pojde w zwyczajny czarny Black Galaxy. Oczywiscie wybierajac czarny pojde za sercem a nie za rozumiem czyli granit. Z bialym jest ciezko i mi rozum przemawia.

W jednej lazience mam czarny galaxy na blacie - sciagam go, wczoraj przywloklam Calacutte kwarcowke o ktorej wspominalam, z ciekawosci mozesz sobie do mnie zjarzec i zobaczyc jak wyglada. W jaskini u meza mam ciemny granit w lazience i lawe z Black Galaxy. Mucha nie siada, nic sie nie robi, nie musze sie trzasc ze plama czy cos. No a z bialym - co pisalam to wiesz i sam zreszta napewno wiesz. Ciezko wybrac bo to duzy wydatek i nie jest to mebelek ktory sie zmieni po roku bo sie dojdzie do wniosku ze be. Temu wazne wziasc wszystkie za i przeciw - nie tylko wizualne ale praktyczne, szczegolnie ze to kuchnia.

A nie trzasc sie jak ja nad moimi bialymi marmurami w pozostalych lazienkach :cool: Bo powiem Ci z reka na sercu - trzese sie. I dostaje migawek serca za kazdym razem jak mam najazd bandy :D

Dokładnie jak napisałaś, faktycznie słyszałem dokładnie to samo jest za miękki.

Jeśli chodzi o kwarce to na razie dostałem wycenę i ona jest większa niż granit Nero Assolutto Zimbabwe. I to w konfiguracji ze grani jest 3cm grubości a kwarcyt 2cm. Macie może leprze kontakty. Kontakt na granit mam od Pestki.

Naogół cena kwarcytu jest większa. Priv

Edytowane przez Beskidziak

mania 1220 Mam w swiom domu 5 różnych marmurów i jeden granit, oraz piaskowce na zewnątrz. Obsuga kamieni jest moim chlebem codziennym ;). Owszem marmur nie nadaje sie do kuchni, ale w łazienkach to bym sie tak nie trzęsła ;). A jeśli masz kuchnie klasyczna i brązowe podłogi to zamiast czarnego pospolitego granitu proponuje przepiękny antique brawn. Jest tak ciemny, że z daleka wygląda prawie jak czarny a mmo to jest brązowy z pieknym ledwo widocznym wzorem, polecam zobacz.

katka - wyspe mam ciemny braz, aktualnie lezy niej zwykly brat z drewna zabejcowany na braz. Pomysl z brazowym granitem podsunela mi Pestka jak walkowalysmy moja kuchnie - bylam na nie. Ale ostatnio trafilam na necie na jakas fotke gdzie biala kuchnia ma brazowy blat, teraz sama o tym piszesz. Nie zastanawialam sie nad takim wyborem i musze poglowkowac :D

Trzese sie nad lazienkami tylko jak banda przyedzie, czyli dzieci corki, jak jestesmy sami to nie. Ale w mojej lazince mam szlifowany marmur a w glownej mam matowy, zniszczenia byly straszne - pasta, soki, szminki, kredki i sama nie wiem co jeszcze - ale znalazlo sie tam wszystko co nie powinno rozlane, rozmaziane itd.

Pomysle o tym brazie jak obie z Pestka mowicie, moze nawet nie na cala kuchnie ale chociaz na wyspe, dzieki :D Kuchni jeszcze nie skonczylismy wiec mam czas .

Autorus sorrki ze tak sie wcielam !

HIHI, no powiem wam dziewczyny, że nie było tu jeszcze takich analiz poza oczywiście wpisami Pestki :) Ale to oczywiście dobrze. Dalej zbieram wyceny i noiwe adresy gdzie się pytać o wyceny. Myslę, że coś fajnego z tego wyjdzie.

Upolowałem okap kuchenny, WYSPOWY AMICA INOX IH17104 90CM , i na początku zdziwiłem sie ze dostawca chce za przesyłkę 90zł. Stwierdziłem ze to przesada i naciąganie i pojechałem osobiście. Jak na miejscu zobaczyłem paczkę to już wiedziałem, że wszystko jest ok. Cała paka nie weszłaby mi do samochodu, średnica 90cm + po każdej stronie z 15cm.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2018/38.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2018/39.jpg

Z ciekawych rzeczy dowiedziałem się, że wszelkie nowości Amiki najpierw jada do Niemiec a dopiero potem są sprzedawane w Polsce.

Właśnie nigdy Amiki nie brałem pod uwagę. Źle mi się kojarzyła, taki PRL.. Ale ten okap jest fajny, po prostu lepszego nie znalazłem, a szukałem długo.

Płyta grzewcza na być teka bo żadna inna firma nie produkuje nerek :) a zastąpić nerki się nie da choć intensywnie próbowałem. Trzeba by zmienić całą koncepcje kuchni a na to już siły nie nam. Poza tym ktoś to profesjonalnie zaprojektował, gdzie mi tam do niego.

Pestka masz swoje typy sprzętów z Amiki, mogłabyś coś wstawić, chętnie bym zerknął.

Edytowane przez autorus

Rozważ piekarnik, są bardzo dobre i nie przesadzone w cenie. Ja jak będę wymieniać sprzęty,m to tylkona Amicę i ze względów finansowych i dlatego, że mi się podobają ich sprzę, no i nie bez znaczenia jest dla mojego J, że można sterować tymi sprzętami centralnie z telefonu.

Gałeczki okey, ale nie na płycie, gdzie się gotuje. mycie jest zbyt upierdliwe :) No, i te 3 szyby... masz maluszka w domu, więc warto myśleć o bezpieczeństwie.

Poza tym TAR miała przypadek z piekarnikiem Samsunga. „wybuchła” szyba. Na szczęście w takim momencie, że nic się jej nie stało, a Samsung sprawnie dokonał wymiany. Takie przypadki sdarzają się w piekarnikach, naprężenia, te rzeczy.

Tego piekarnika jeszcze nie widziałam, w sensie, że biały. A może widziałam, tylko ja wolę czarne, albo stalowe szczotkowane, więc nie reaguję na białe.

Przy okazji – suszarki (do prania) zimą potrafią się zapalić. Zapytaj Manię, powie więcej, bo u nas nikt raczej o tym problemie nie mówi.

Edytowane przez pestka56