Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Plusfoto ile masz sekcji? Autorus ma 6.

Ja mam 4 od frontu, ale tylko kropelkowe na razie podłączone. Dołożymy jeszcze 2 sekcje też na rabaty i jedną wyłącznie do podlewania wierzbowego płotu (200 mb).

Na razie leży 250 mb rurki 16mm i 150 mb taśmy kroplującej. W ogóle chyba wymienię na taśmę, bo jest tańsza od rurki z kompensacją, a efekt ten sam i ma tę zaletę, że się nie zagina, co już mi się zdarzyło. Poza tym rurki mają kroplowniki minimum co 30 cm, a ja chcę gęściej i taśmy mają co 20 cm.

Nie pytajcie ile kosztuje to co mam, bo kupowałam po trochu i różnych firm. Na szczęście to wszystko do siebie pasuje.

Wszysko masz z jednej rozdzielni wody, czy osobne wyjścia wody z domu?

Tą kropelkową masz z kompensacją?

U nas jest podzielone na tył i przód. Tył ma na razie tylko kropelkowy warzywnik, ale sterowany ręcznie.

A... i mam do was obu pytanie o reduktory ciśnienia. Jakie i gdzie zainstalowane?

Myślę nad włączeniem w podlewanie kropelkowe dozowników nawozu.

U mnie reduktor jest zbędny bo ciśnienie nigdy nie przekracza 3 barów. Z reguły jest na poziomie 1,2 - 1,7. Zasilanie jest z jednego punktu natomiast sterownik w zależności od ustawień otwiera w dzielniku żądaną sekcję. Może zapuścić jedną z 6, dwie trzy czy wszystkie jednocześnie. Każdą z nich ustawia się indywidualnie. Linię mam z kompensacją choć w moim przypadku nie było to konieczne ale różnica w cenie była tak niewielka że szkoda było nie skorzystać.

2 bary podaje informator w katalogu Rain Bird. Założyłam reduktory bezpośrenio przed łączeniem doprowadzenia z linią kropelkową. U nas ciśnienie czasem buja się ponad 3,5 bara. Mamy 500 m w linii prostej do ujęcia wody. Wolę mieć reduktor niż nie mieć. Dłużej system posłuży.

Do 100 mb kompensacja teoretycznie niepotrzebna na płaskim terenie, ale u mnie linie kręcą między roślinami.

Edytowane przez pestka56