Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie jeszcze nie tak szybko :) Ytong 1000szt trzeba wymurować na zaprawę zwykła. Na pewno trochę na to pójdzie. I z tego co rozmawiałem z wykonawca to nadal bedzie murował cegły na szalunkach, wiec byle tylko pogoda była. Ale dzięki za dobre rady :)

a co ja zrobię z 3 paletami LEPO?

Wiem o czym mówisz ale jak pisałem wcześniej, u mnie tylko dwie ścianki są zewnętrzne, czyli ta z przodu domu gdzie mam drzwi i dwa okna (wiec niewiele zostaje) , oraz ścianę w garażu gdzie mam drzwi a poza tym to jest garaż nieogrzewany. Wiec realnie będzie tam ok 0st.

Gdybym budował cały dom z ytong, to byłoby to absolutnie bezsensowne i dodatkowo głupie, ale ja mam dwie ścianki tylko.

Na budowie śnieg stopniał :)

Dziś zrobiłem kilka fotek z wysokości drugiej kopuły :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/146.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/147.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/148.jpg

Dziś także na własne oczy widziałem jak zatrzymał się na drodze samochód wyszedł miły pan z aparatem i zaczął robić zdjęcia. Dotąd słyszałem tylko takie relacje od pracowników. A tu mam LIVE :)

Autorus, widzę że masz wiązary wmurowane w attykę (ja też), przestrzeń dookoła wiązara w murze ocieplisz jakoś? może tą pianką dylatacyjną? ja się zastanawiam czy ona musi zostać pusta (czyli mostek) czy można tam pianki napsikać?

Nie jestem do końca pewny czy zrozumiałem. Chodzi ci zapewne o dwigary, mam je w garażu z racji dużej rozpiętości ścian :)

Jak je ocieplam?

Hm , Od zewnetrzbej strony garażu będzie zapewne styropian na max ok 20-25cm. Natomiast miedzy garażem a domem także będzie ocieplenie.

Ale jak to dokładnie będzie rozmieszczone jeszcze nie wiem. A jak ty planujesz?

Ja też od zewnątrz 20 cm a od środka 15, przestrzeń poddasza gdzie są wiązary/dźwigary jest wentylowana, więc zimna. I od środka tam gdzie styro 15, mam przerwy w tym ociepleniu, właśnie na wiązary, które muszą być wentylowane. Nie mam więc ciągłości ocieplenia, wychładza mi sie murek attyki a pod nim mam przestrzeń mieszkalną. Stąd się zastanawiam, czy mogę np jakiejś pianki tam nawpychać wokół wiązarów. Ale jak ty masz ocieploną ściane pomiędzy garażem a domem to już raczej nie musisz się tym martwić.

Dziś także na własne oczy widziałem jak zatrzymał się na drodze samochód wyszedł miły pan z aparatem i zaczął robić zdjęcia. Dotąd słyszałem tylko takie relacje od pracowników. A tu mam LIVE :)

poczekaj co będzie jak dom wykończysz i zamieszkasz w nim. Pielgrzymki gapiów zapewnione na najbliższe 10 lat.

Nie dziwię się, myslę że sama bym się zatrzymała żeby podziwiać takie cudo :) Trafiłam na ten dziennik przypadkiem, ale przeczytałam go w jeden wieczór :) Potem zaraziłam tym męża i wspólnie oglądalismy zdjecia z realizacji. Dom fantastyczny. Sama bym się na taki nie zdecydowała... ale podziwiam i życzę szczęscia. Na pewno też będę sledziła postepy