Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tyż mam wyrzut z reku do garażu.. czy -10 czy 0 na zewnątrz w garażu mam ok +10*.. póki co wilgoci nie widać.. reku chodzi już 2 miesiące..

No ślicznie, wyjdzie na to że wszyscy mają wyrzutnie w garażu tylko się zapomnieli pochwalić :)

Macie jakieś fotki swojej instalacji? No i są jakieś niepożądane efekty? Wychodzi na to, że tez zrobię, a przynajmniej tak jak kolega lelelek. On dodatkowo ma przekierowanie strumienia na zewnątrz.

Witam autorus w twoim dzienniku,

Mieszkamy od czerwca 2011 czyli pierwszy sezon już za nami. W poprzednim sezonie garaż ocieplony tylko od zewnątrz teraz ocieplam tez 15 od wewnątrz - zobaczymy czy to nie będzie miało żadnego odbicia.

Możesz świetnie sterować, wstawiasz czujnik wilgotności, ustalasz jakaś wartość przy której następuje przełączenie :)

No ślicznie, wyjdzie na to że wszyscy mają wyrzutnie w garażu tylko się zapomnieli pochwalić :)

Macie jakieś fotki swojej instalacji? No i są jakieś niepożądane efekty? Wychodzi na to, że tez zrobię, a przynajmniej tak jak kolega lelelek. On dodatkowo ma przekierowanie strumienia na zewnątrz.

Też planuję wyrzutnie w garażu. Tyle, że u mnie garaż to drewniana wiata odseparowana od budynku będąca jednocześnie tarasem. Czyli niezupełnie szczelna- z wilgocią raczej nie będzie problemów. Ufam, że uzyskam (abstrahując od samej tem pod wiatą) przy okazji darmowe odśnieżanie tarasu :)

hmm

a ja nie mam żadnej wentylacji w garażu , nie było jej w projekcie i nie wybudowałem .... i nikt z tego tytułu nie robił problemów ...

czyżby były różne przepisy ?

dodam że w projekcie do PnB miałem tylko 1 komin w kuchni ze względu na kuchenkę gazową (gaz) którego finalnie nie podłączyłem i komina nie wybudowałem

Kamila i Marcin mają wyrzutnie do garażu na tą zimę - jeśli się sprawdzi mają to tak zostawić - jeśli nie to wyrzutnia przez ścianę w garażu na zewnątrz

myślę, ze ja tez tak zrobię. Gdyby coś nie wyszło przeciągnę rurę dalej na zewnątrz i tyle.

Zastanawiałem sie jeszcze nad jedna sprawą, kiedyś Adam_mk wyliczył ze to nie ma sensu ale:

- ponieważ będę miał 2reku, niestety, jedną wyrzutnie bym zrobił do garażu a druga pociągnął do PW.

Wystawałaby z muru i dmuchała bezpośrednio na agregat. Koszt takiego układu żaden.

Czy ja mam rozumieć, że kolega tez ma wyrzutnie w garażu?

U mnie jeszcze daleko do tego ale zarówno projektant jak i kierbud oraz majster potwierdzili to co napisałem. Po likwidacji wszystkich kominów i kanałów wentylacyjnych dziura z garażu została naniesiona. I nie ma tu znaczenia czy wyrzutnia jet do garażu czy gdzie indziej.

myślę, ze ja tez tak zrobię. Gdyby coś nie wyszło przeciągnę rurę dalej na zewnątrz i tyle.

Zastanawiałem sie jeszcze nad jedna sprawą, kiedyś Adam_mk wyliczył ze to nie ma sensu ale:

- ponieważ będę miał 2reku, niestety, jedną wyrzutnie bym zrobił do garażu a druga pociągnął do PW.

Wystawałaby z muru i dmuchała bezpośrednio na agregat. Koszt takiego układu żaden.

Podobno najlepiej garaż porządnie ocieplić a posadzkę posadowić bezpośrednio na gruncie bez izolacji termicznej. Ziemia ponoć ogrzeje wszystko do temperatur takich, że mrozu nie nie będzie (ciepło też nie).

Wentylacja w garażu? Pewnie, żeby się spalinami nie zatruć. Myślę, że generalnie od niedawna zaczęto ocieplać garaże i stąd te wentylacje, bo wcześniej uciekało przez nieszczelności. Zrobiłbym ew. kratkę z żaluzją przez ścianę w najwyższym punkcie i już- bez komina wentylacyjnego, itp.

Cały czas się zastanawiam nad tą posadzką w garażu- dawać ocieplenie, czy "grzać" od gruntu?

Podobno najlepiej garaż porządnie ocieplić a posadzkę posadowić bezpośrednio na gruncie bez izolacji termicznej. Ziemia ponoć ogrzeje wszystko do temperatur takich, że mrozu nie nie będzie (ciepło też nie).

U mnie tak właśnie jest, garażo-kotłownia nie jest ogrzewana, nie ma izolacji pod posadzką (murarz nie mógł tego przeżyć). Jest wentylacja grawitacyjna (to znaczy komin wylotowy, wlotu nie ma - zakładam, że nieszczelności na dużej bramie wystarczą).

To jest pierwsza zima, jeszcze w warunkach ekstremalnych nie testowałem. Na razie najmniej było 8 stopni w plusie (posadzka miała 10).

Przez garaż przechodzi kanał wylotowy od rekuperatora, więc jakby co mogę wyprowadzić w środku powietrze. Jeśli będę miał problem z temperaturą to dam znać :)

Gość Te*konto usuniete
Fajne Te Kopuły, hmmmm taki Eskimoski Dizajn, Choć po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że inspiracja może pochodzi z domu Bilbo Bagginsa Edytowane przez Te*konto usuniete

grzej gruntem. Jak ci się nie spodoba to ocieplisz. W drugą stronę to już kłopot :)

Jak teraz wyleję te naście cm betonu to potem nie będę skuwał, jakby coś nie tak wyszło. Ocieplanie jak mi się nie spodoba, bez kucia podniesie posadzkę, a to znowu komplikuje sprawę bramy garażowej i wjazdu (i tak mam lekko pod górkę).

A lampy bardzo fajne, też na nie mam chrapkę;-)

Edytowane przez DEZET