lelelek 17.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam autorus w twoim dzienniku,Mieszkamy od czerwca 2011 czyli pierwszy sezon już za nami. W poprzednim sezonie garaż ocieplony tylko od zewnątrz teraz ocieplam tez 15 od wewnątrz - zobaczymy czy to nie będzie miało żadnego odbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.12.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ja tyż mam wyrzut z reku do garażu.. czy -10 czy 0 na zewnątrz w garażu mam ok +10*.. póki co wilgoci nie widać.. reku chodzi już 2 miesiące.. No ślicznie, wyjdzie na to że wszyscy mają wyrzutnie w garażu tylko się zapomnieli pochwalić Macie jakieś fotki swojej instalacji? No i są jakieś niepożądane efekty? Wychodzi na to, że tez zrobię, a przynajmniej tak jak kolega lelelek. On dodatkowo ma przekierowanie strumienia na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.12.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam autorus w twoim dzienniku, Mieszkamy od czerwca 2011 czyli pierwszy sezon już za nami. W poprzednim sezonie garaż ocieplony tylko od zewnątrz teraz ocieplam tez 15 od wewnątrz - zobaczymy czy to nie będzie miało żadnego odbicia. Możesz świetnie sterować, wstawiasz czujnik wilgotności, ustalasz jakaś wartość przy której następuje przełączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 20.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No ślicznie, wyjdzie na to że wszyscy mają wyrzutnie w garażu tylko się zapomnieli pochwalić Macie jakieś fotki swojej instalacji? No i są jakieś niepożądane efekty? Wychodzi na to, że tez zrobię, a przynajmniej tak jak kolega lelelek. On dodatkowo ma przekierowanie strumienia na zewnątrz. Też planuję wyrzutnie w garażu. Tyle, że u mnie garaż to drewniana wiata odseparowana od budynku będąca jednocześnie tarasem. Czyli niezupełnie szczelna- z wilgocią raczej nie będzie problemów. Ufam, że uzyskam (abstrahując od samej tem pod wiatą) przy okazji darmowe odśnieżanie tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.12.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 jaki sens wyrzucać stare powietrze do garażu? Czy garaż ma dodatkowo swoja wentylacje grawitacyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.12.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nie tylko ma a wręcz jest nakaz aby miał. Przez to muszę mieć jedną dziurę w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2012 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nie tylko ma a wręcz jest nakaz aby miał. Przez to muszę mieć jedną dziurę w dachu. Czy ja mam rozumieć, że kolega tez ma wyrzutnie w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 hmm a ja nie mam żadnej wentylacji w garażu , nie było jej w projekcie i nie wybudowałem .... i nikt z tego tytułu nie robił problemów ...czyżby były różne przepisy ? dodam że w projekcie do PnB miałem tylko 1 komin w kuchni ze względu na kuchenkę gazową (gaz) którego finalnie nie podłączyłem i komina nie wybudowałem Kamila i Marcin mają wyrzutnie do garażu na tą zimę - jeśli się sprawdzi mają to tak zostawić - jeśli nie to wyrzutnia przez ścianę w garażu na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 myślę, ze ja tez tak zrobię. Gdyby coś nie wyszło przeciągnę rurę dalej na zewnątrz i tyle. Zastanawiałem sie jeszcze nad jedna sprawą, kiedyś Adam_mk wyliczył ze to nie ma sensu ale: - ponieważ będę miał 2reku, niestety, jedną wyrzutnie bym zrobił do garażu a druga pociągnął do PW. Wystawałaby z muru i dmuchała bezpośrednio na agregat. Koszt takiego układu żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Czy ja mam rozumieć, że kolega tez ma wyrzutnie w garażu? U mnie jeszcze daleko do tego ale zarówno projektant jak i kierbud oraz majster potwierdzili to co napisałem. Po likwidacji wszystkich kominów i kanałów wentylacyjnych dziura z garażu została naniesiona. I nie ma tu znaczenia czy wyrzutnia jet do garażu czy gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.12.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 myślę, ze ja tez tak zrobię. Gdyby coś nie wyszło przeciągnę rurę dalej na zewnątrz i tyle. Zastanawiałem sie jeszcze nad jedna sprawą, kiedyś Adam_mk wyliczył ze to nie ma sensu ale: - ponieważ będę miał 2reku, niestety, jedną wyrzutnie bym zrobił do garażu a druga pociągnął do PW. Wystawałaby z muru i dmuchała bezpośrednio na agregat. Koszt takiego układu żaden. Podobno najlepiej garaż porządnie ocieplić a posadzkę posadowić bezpośrednio na gruncie bez izolacji termicznej. Ziemia ponoć ogrzeje wszystko do temperatur takich, że mrozu nie nie będzie (ciepło też nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 21.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Potwierdzam.Garaż nie ogrzewany. Zawsze, nawet w największe mrozy woda nie zamarza, ale zimno jest.Dla samochodu to najlepsze warunki, szczególnie zimą, jak sypią sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Koledzy ale to podstawa, zgadzam się z wami. nawet wymyśliłem, żeby w garażu zrobić kostkę brukową Jakieś inne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.12.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Wentylacja w garażu? Pewnie, żeby się spalinami nie zatruć. Myślę, że generalnie od niedawna zaczęto ocieplać garaże i stąd te wentylacje, bo wcześniej uciekało przez nieszczelności. Zrobiłbym ew. kratkę z żaluzją przez ścianę w najwyższym punkcie i już- bez komina wentylacyjnego, itp. Cały czas się zastanawiam nad tą posadzką w garażu- dawać ocieplenie, czy "grzać" od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.12.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 grzej gruntem. Jak ci się nie spodoba to ocieplisz. W drugą stronę to już kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 22.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Podobno najlepiej garaż porządnie ocieplić a posadzkę posadowić bezpośrednio na gruncie bez izolacji termicznej. Ziemia ponoć ogrzeje wszystko do temperatur takich, że mrozu nie nie będzie (ciepło też nie). U mnie tak właśnie jest, garażo-kotłownia nie jest ogrzewana, nie ma izolacji pod posadzką (murarz nie mógł tego przeżyć). Jest wentylacja grawitacyjna (to znaczy komin wylotowy, wlotu nie ma - zakładam, że nieszczelności na dużej bramie wystarczą). To jest pierwsza zima, jeszcze w warunkach ekstremalnych nie testowałem. Na razie najmniej było 8 stopni w plusie (posadzka miała 10). Przez garaż przechodzi kanał wylotowy od rekuperatora, więc jakby co mogę wyprowadzić w środku powietrze. Jeśli będę miał problem z temperaturą to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.12.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 LAMPA OGRODOWA KULA GAJA, lżejszy temat na święta http://ekocieplotech.pl/photos/1303195181_1.jpg http://ekocieplotech.pl/photos/1303195181_3.jpg Taki jest pomysł na podświetlenie ścieżki do domu. Nawiązywałoby z kształtem budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 22.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Fajne Te Kopuły, hmmmm taki Eskimoski Dizajn, Choć po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku że inspiracja może pochodzi z domu Bilbo Bagginsa Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Te*konto usuniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 23.12.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Cudne oczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) grzej gruntem. Jak ci się nie spodoba to ocieplisz. W drugą stronę to już kłopot Jak teraz wyleję te naście cm betonu to potem nie będę skuwał, jakby coś nie tak wyszło. Ocieplanie jak mi się nie spodoba, bez kucia podniesie posadzkę, a to znowu komplikuje sprawę bramy garażowej i wjazdu (i tak mam lekko pod górkę). A lampy bardzo fajne, też na nie mam chrapkę Edytowane 23 Grudnia 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts