Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisze sobie wniosek do PGNiG i muszę zaproponować jak pociągnąć gaz. punkt docelowy jest na żółto. Gaz jest w drodze.

http://www.timtur.com.pl/budowa/gaz.jpg

Raczej chyba nie ma sensu ciągnąc dookoła i wchodzić przez garaż. Mój pomysł to ta żółta linia, tyle, że wtedy gazomierz będzie w ogrodzeniu a gazownicy aby spisać stan licznika będą przeskakiwali przez rów :)

ok, a na podstawie fotki gdzie byś skrzynkę zaproponował?

- główna ulica z gazem jest na dole rysunku

- czerwona linia to prąd

- równolegle do ulicy jak pisałem jest woda i telekomunikacja i te linie nie da się obejść.

Jaki może być koszt takiego projektu? Może lepiej na wstępie takiego projektanta dopytać?

Podaje alternatywna trasę :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/gaz1.jpg

I właśnie do mnie dotarło ze pierwsza wersja linii gazowej owszem jest najprostsza ale jednoczesnie nie do wykonania bo tam przecież stoi szopa na narzędzia. Gdzie ja miałem oczy ;)

Właśnie miałem pisać, że puszczasz gaz przez pomieszczenia, ale zauważyłeś. Mnie cały czas nurtuje ukrycie rurki gazowej do kuchenki: pod sufitem, czy poddaszem między wiązarami- nie wiem co na to przepisy. Przyłącze mam przy domu (z pewnych powodów), ok. 15m rurki od głównego gazociągu. Zapłaciłem ok. 1900zł, chłopy zrobili wszystko, nie interesował mnie projekt- pokazałem tylko w którym miejscu ma być skrzynka na budynku. Projekt na instalację wewnętrzną osobno- ok. 500-600zł.

WESOŁYCH ŚWIĄT ! ! !

Dotarłem w moim myśleniu o budowie do etapu posadzek. Niechybnie w końcu mnie to będzie czekało. Po konsultacjach doszedłem do wniosku, że:

1) albo daje posadzkę z mixokreta koszt ok 11zł/m2 + materiały

2) albo robię beton szlifowany i musi być z węzła b25 ale czekam jeszcze na forumowicza bury_kocur z forum muratora aby się dowiedzieć o odczucia subiektywne :)

W moim przypadku będą następujące warstwy:

1) ubity piasek

2) pur ok 50-55cm

3 chudziak ok 10cm z betonu b15

4) rurki do ogrzewania, odkurzacz centralny rurki

5) zalewanie posadzki