Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja myślałem o rurkach z podłogówki lub rurka cwu puszczona meandrem pod lustrem.

Latem bedzie dalej problem (jesli bedzie to fragmentem podlogowki) a CWU to troche szkoda strat ciepla w momencie gdy pod prysznicem bedzie zona, ktora golic sie nie zamierza. Lepiej juz moze "oglolic" lustro tak jak pisze Konrad :)

W związku z nadchodzącą pora wznowienia budowy chciałbym się poradzić co do kolejności prac.

Konkretnie chce zakończyć stan surowy otwarty. Ale ponieważ budżet z gumy nie jest zastanawiam się co potem:

- jak położę elektrykę to następną zimę będę tylko nasłuchiwał czy z securite ktoś nie dzwoni ze mam włamanie, bo amatorów świeżych nieotynkowanych instalacji elektrycznych jest całkiem sporo. A tynkowanie jest wątpliwe, nie wiem czy się wyrobię.

Poza tym czy jest sens tynkować przed zimą skoro dom będzie nieogrzewany?

Moim zdaniem to powinieneś najpierw zrobić SSZ i dopiero potem martwić się elektryką. Ja na ten rok mam tak właśnie w planach SSO lub jeśli starczy to SSZ. A przyszły rok to elektryka, woda i tynki a jak styknie to ogrzewanie i posadzki. No chyba że LOTTO się postara. Edytowane przez plusfoto

Ja mam SSO z oknami i drzwiami pozabijanymi dechami. Jako że ciemno w środku to położyłem w 5 pomieszczeniach kable od przyszłej rozdzielni do miejsc gdzie w przyszłości będzie oświetlenie, żeby cały czas z lampą nie latać bo jednak jest co robić (tu podkuć, tam podkuć, komin muszę jeszcze wymurować, puszki pod elektrykę wiercę itp.). Kable warte może były 50 zł no i niestety tygodnia nie poleżały. Złodziej przyszedł tylko po kabelki, więc najprawdopodobniej obserwował budowę i dobrze wiedział kiedy je sobie położyłem. Nic innego nie zniknęło... ale niesmak pozostał. W każdym bądź razie mnie to ostudziło. Zawsze możesz przygotować sobie miejsca pod puszki, przebicia itp.

Ja mam SSO z oknami i drzwiami pozabijanymi dechami. Jako że ciemno w środku to położyłem w 5 pomieszczeniach kable od przyszłej rozdzielni do miejsc gdzie w przyszłości będzie oświetlenie, żeby cały czas z lampą nie latać bo jednak jest co robić (tu podkuć, tam podkuć, komin muszę jeszcze wymurować, puszki pod elektrykę wiercę itp.). Kable warte może były 50 zł no i niestety tygodnia nie poleżały. Złodziej przyszedł tylko po kabelki, więc najprawdopodobniej obserwował budowę i dobrze wiedział kiedy je sobie położyłem. Nic innego nie zniknęło... ale niesmak pozostał. W każdym bądź razie mnie to ostudziło. Zawsze możesz przygotować sobie miejsca pod puszki, przebicia itp.

czuję się przekonany. Albo kable + tynkowanie albo nic z tego.

Swoją drogą to nie ma słów na takie $%#@!

I pod koniec tygodnia dobra wiadomość.

Mam wstępne ustalenia z architektem wnętrz co do projektu w moim domciu. Wyzwanie podjęła firma z Krakowa

mgr inż. arch. Joanna Filemonowicz

FRS ARCHITEKCI

+48 603 - 096 - 347

http://www.frs-architekci.pl

Do tej pory z projektu domu jak i projektu ogrodu jestem zadowolony, liczę ze i w tym wypadku tez będę zadowolony :)

Podpisanie umowy w następnym tygodniu no i wycieczka do Krakowa :) Całe szczęście, że dzieciaki mają ferie :)

Gratuluję postępów !

Chciałem tylko podpowiedzieć w sprawie lustra i podgrzewania go, u mnie lekko parowało w I sezonie z powodu bardzo wysokiej wilgotności PRZEGRÓD . Powietrze miało ok. 40 % ale to nie ma tu znaczenia .

Teraz nie ma siły żeby cokolwiek zaparowało .

Zamiast tej maty to sobie na pierwszy sezon elektryczną golarkę kup i gol się przed prysznicem, bardziej się opłaci :cool:

Nie wiem czy gdzieś było ale możesz podpowiedzieć jak wygląda sprawa z PUR i pokryciem przeciwwodnym kopuły ?

sprawa z PUR wygląda tak, że jak tylko czekam aż trochę cieplej będzie i kładę kanalizację. I zasypuje PUR. Potem szybko rozkładam CWU, i znów przysypuje PUR. Potem wylewam posadzkę. Martwię się tylko że tego PUR będę miał za mało.

Odnośnie dachu też PUR tylko natryskiwana zamkniętokomórkowa. Czekam też na kolegę Eryka który na swojej kopule będzie kładł PUR, on ma wiele dobrych pomysłów. I , żeby było jasne to jest najtrudniejsze w budowie tego typu domków.

Zaciekawiło mnie twoje podejście do obróbki okien

207lb3.jpg

TAk chciałem zrobic u siebie, tylko u mnie jest więcej gimnastyki, bo okna łukowe.

Jak zamocowywać styropian?

Co stosowałeś między ramę a styropian?

ile wystaje styropian przed okno?

Edytowane przez autorus

Styropian przyklejałem na zwykły klej do ściany, jego grubość dobrałem tak żeby zlicował się z oknami . To była chyba 8 cm .

Później jak styro dobrze się trzymał, zwyczajnie opiankowałem .

Od wewnątrz poszła później taśma paroszczelna, Ja z powodu braku czasu zastosowałem to co miałem pod ręka czyli dachową taśmę bitumiczną, gruba, elastyczna i klei się do wszystkiego .

Później przy klejeniu docelowego styro na ścianę doklejałem cieńsze płyty które lekko nachodzą na ramę tworząc węgarek .

Nie obraź się ale masz łeb jak sklep :) A ja myślałem od kilku miesięcy jak to u mnie zrobić a tu gotowe rozwiązanie :lol2::lol2::lol2:

Podoba mi się szczególnie ta pierwsza warstwa na równi z oknem :) I dopiero potem doklejanie reszty styro. Dla mnie to genialne :)

W moim domku jestem zmuszony od początku wymyślać koło. Takie małe sukcesy bardzo mnie cieszą :)

Autorus, wpisuję się ku pamięci. Poczytam w weekend.

W Warszawie na Ochocie w pobliżu hotelu Notel (niedaleko lotniska i Szpitala na Banacha) jest całe osiedle kopulastych domów. Wiesz o tym? Kilkanaście lat temu, albo i dawniej było bardzo sławne.

http://inthralld.com/2012/04/unconventional-earth-homes-in-switzerland/?utm_source=scribol.com&utm_medium=referral&utm_campaign=scribol.com

Skojarzyły mi się te domki z Twoim. Może coś ciekawego w ich wykończeniu lub wnętrzach podpatrzysz.

SZCZELNY DACH płaski i kopułowy – czy słyszałeś o folii dekarskiej, zwanej też nylonem dekarskim?

Podrzucam linki:

http://www.technologie-budowlane.com/NYLON_DEKARSKI-3-100728-26.html

http://liquid-rubber.pl/

i jeszcze to, choć to raczej coś nieco innego http://folnet.pl/towar/wasser-stop-soudal

Liquid Rubber jest zdaje się przedstawicielem kanadyjskiej firmy. Ja o tym specyfiku dużo dobrego słyszałam. Znajomi mają dom przedwojenny z prawie płaskim dachem i tym właśnie pokryli cały dach.