autorus 11.02.2013 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ok, wiec ten pomysł podsunęła mi firma zajmująca się IB. Wśród oczywiście jeszkie wielu pomysłów co należy robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 11.02.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja myślałem o rurkach z podłogówki lub rurka cwu puszczona meandrem pod lustrem. Latem bedzie dalej problem (jesli bedzie to fragmentem podlogowki) a CWU to troche szkoda strat ciepla w momencie gdy pod prysznicem bedzie zona, ktora golic sie nie zamierza. Lepiej juz moze "oglolic" lustro tak jak pisze Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2013 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W związku z nadchodzącą pora wznowienia budowy chciałbym się poradzić co do kolejności prac. Konkretnie chce zakończyć stan surowy otwarty. Ale ponieważ budżet z gumy nie jest zastanawiam się co potem: - jak położę elektrykę to następną zimę będę tylko nasłuchiwał czy z securite ktoś nie dzwoni ze mam włamanie, bo amatorów świeżych nieotynkowanych instalacji elektrycznych jest całkiem sporo. A tynkowanie jest wątpliwe, nie wiem czy się wyrobię.Poza tym czy jest sens tynkować przed zimą skoro dom będzie nieogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.02.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Moim zdaniem to powinieneś najpierw zrobić SSZ i dopiero potem martwić się elektryką. Ja na ten rok mam tak właśnie w planach SSO lub jeśli starczy to SSZ. A przyszły rok to elektryka, woda i tynki a jak styknie to ogrzewanie i posadzki. No chyba że LOTTO się postara. Edytowane 13 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No raczej lepiej zrobić SSZ , niż kłaść kable i spać z jednym okiem otwartym w oczekiwaniu na alarm. Ja zamknąłem swój, kable kupione, ale nie kładę, bo nie wiadomo kiedy tynki będą, a po co mam kusić licho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 14.02.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ja mam SSO z oknami i drzwiami pozabijanymi dechami. Jako że ciemno w środku to położyłem w 5 pomieszczeniach kable od przyszłej rozdzielni do miejsc gdzie w przyszłości będzie oświetlenie, żeby cały czas z lampą nie latać bo jednak jest co robić (tu podkuć, tam podkuć, komin muszę jeszcze wymurować, puszki pod elektrykę wiercę itp.). Kable warte może były 50 zł no i niestety tygodnia nie poleżały. Złodziej przyszedł tylko po kabelki, więc najprawdopodobniej obserwował budowę i dobrze wiedział kiedy je sobie położyłem. Nic innego nie zniknęło... ale niesmak pozostał. W każdym bądź razie mnie to ostudziło. Zawsze możesz przygotować sobie miejsca pod puszki, przebicia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.02.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ja mam SSO z oknami i drzwiami pozabijanymi dechami. Jako że ciemno w środku to położyłem w 5 pomieszczeniach kable od przyszłej rozdzielni do miejsc gdzie w przyszłości będzie oświetlenie, żeby cały czas z lampą nie latać bo jednak jest co robić (tu podkuć, tam podkuć, komin muszę jeszcze wymurować, puszki pod elektrykę wiercę itp.). Kable warte może były 50 zł no i niestety tygodnia nie poleżały. Złodziej przyszedł tylko po kabelki, więc najprawdopodobniej obserwował budowę i dobrze wiedział kiedy je sobie położyłem. Nic innego nie zniknęło... ale niesmak pozostał. W każdym bądź razie mnie to ostudziło. Zawsze możesz przygotować sobie miejsca pod puszki, przebicia itp. czuję się przekonany. Albo kable + tynkowanie albo nic z tego. Swoją drogą to nie ma słów na takie $%#@! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Tomi !A zgłosiłeś to na policje ?Ja wiem, że to nic nie da, ale psuje im statystykę / a jak będzie więcej zgłoszeń/ i choć z tego powodu podejmą jakieś działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 15.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Niektórych tynk nie powstrzymuje. Położenie instalacji elektrycznej nie trwa tak długo, żebyś musiał robić to przed zimą koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.02.2013 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 I pod koniec tygodnia dobra wiadomość. Mam wstępne ustalenia z architektem wnętrz co do projektu w moim domciu. Wyzwanie podjęła firma z Krakowa mgr inż. arch. Joanna Filemonowicz FRS ARCHITEKCI +48 603 - 096 - 347 http://www.frs-architekci.pl Do tej pory z projektu domu jak i projektu ogrodu jestem zadowolony, liczę ze i w tym wypadku tez będę zadowolony Podpisanie umowy w następnym tygodniu no i wycieczka do Krakowa Całe szczęście, że dzieciaki mają ferie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Gratuluję postępów ! Chciałem tylko podpowiedzieć w sprawie lustra i podgrzewania go, u mnie lekko parowało w I sezonie z powodu bardzo wysokiej wilgotności PRZEGRÓD . Powietrze miało ok. 40 % ale to nie ma tu znaczenia . Teraz nie ma siły żeby cokolwiek zaparowało . Zamiast tej maty to sobie na pierwszy sezon elektryczną golarkę kup i gol się przed prysznicem, bardziej się opłaci Nie wiem czy gdzieś było ale możesz podpowiedzieć jak wygląda sprawa z PUR i pokryciem przeciwwodnym kopuły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.02.2013 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) sprawa z PUR wygląda tak, że jak tylko czekam aż trochę cieplej będzie i kładę kanalizację. I zasypuje PUR. Potem szybko rozkładam CWU, i znów przysypuje PUR. Potem wylewam posadzkę. Martwię się tylko że tego PUR będę miał za mało. Odnośnie dachu też PUR tylko natryskiwana zamkniętokomórkowa. Czekam też na kolegę Eryka który na swojej kopule będzie kładł PUR, on ma wiele dobrych pomysłów. I , żeby było jasne to jest najtrudniejsze w budowie tego typu domków. Zaciekawiło mnie twoje podejście do obróbki okien TAk chciałem zrobic u siebie, tylko u mnie jest więcej gimnastyki, bo okna łukowe. Jak zamocowywać styropian? Co stosowałeś między ramę a styropian? ile wystaje styropian przed okno? Edytowane 17 Lutego 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Styropian przyklejałem na zwykły klej do ściany, jego grubość dobrałem tak żeby zlicował się z oknami . To była chyba 8 cm .Później jak styro dobrze się trzymał, zwyczajnie opiankowałem .Od wewnątrz poszła później taśma paroszczelna, Ja z powodu braku czasu zastosowałem to co miałem pod ręka czyli dachową taśmę bitumiczną, gruba, elastyczna i klei się do wszystkiego . Później przy klejeniu docelowego styro na ścianę doklejałem cieńsze płyty które lekko nachodzą na ramę tworząc węgarek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.02.2013 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Nie obraź się ale masz łeb jak sklep A ja myślałem od kilku miesięcy jak to u mnie zrobić a tu gotowe rozwiązanie :lol2: Podoba mi się szczególnie ta pierwsza warstwa na równi z oknem I dopiero potem doklejanie reszty styro. Dla mnie to genialne W moim domku jestem zmuszony od początku wymyślać koło. Takie małe sukcesy bardzo mnie cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.02.2013 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Umowa podpisana http://www.frs-architekci.pl/images/logo2_smaller.png Czyli w tym roku oprócz SSO będzie jeszcze projekt wnętrz. To takie minimum. Reszta zależy funduszy. Edytowane 20 Lutego 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.02.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Autorus, wpisuję się ku pamięci. Poczytam w weekend. W Warszawie na Ochocie w pobliżu hotelu Notel (niedaleko lotniska i Szpitala na Banacha) jest całe osiedle kopulastych domów. Wiesz o tym? Kilkanaście lat temu, albo i dawniej było bardzo sławne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.03.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 http://inthralld.com/2012/04/unconventional-earth-homes-in-switzerland/?utm_source=scribol.com&utm_medium=referral&utm_campaign=scribol.com Skojarzyły mi się te domki z Twoim. Może coś ciekawego w ich wykończeniu lub wnętrzach podpatrzysz. SZCZELNY DACH płaski i kopułowy – czy słyszałeś o folii dekarskiej, zwanej też nylonem dekarskim?Podrzucam linki:http://www.technologie-budowlane.com/NYLON_DEKARSKI-3-100728-26.htmlhttp://liquid-rubber.pl/i jeszcze to, choć to raczej coś nieco innego http://folnet.pl/towar/wasser-stop-soudal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2013 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Odnośnie nylonu dekarskiego to jakiś czas było bardzo dużo negatywnych komentarzy, wiec sobie dopuściłem. A domki są słodkie bez dwóch zdań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 04.03.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Nylon dekarski w Polsce kilka lat temu sprzedawała firma krzak / oszust.Ponoć jest już inny dystrybutor.4 lata temu chciałem reperować dach i .... ... od tego czasu śledzę prasę w tym temacie.Dach zrobiony porządną papą. Edytowane 4 Marca 2013 przez krzysztof5426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Liquid Rubber jest zdaje się przedstawicielem kanadyjskiej firmy. Ja o tym specyfiku dużo dobrego słyszałam. Znajomi mają dom przedwojenny z prawie płaskim dachem i tym właśnie pokryli cały dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts