Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam "komin" :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/125.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/126.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/127.jpg

A tutaj łuczki wewnętrzne.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/128.jpg

W następnym tygodniu szalowanie wieńców pod świetliki dachowe.

Ha! ja też komin postawiłem tydzień temu:) ale mam "troszkę" mniejszy domek. Autorus wykonuje ocieplenie podłogi na gruncie też proszkiem PUR, nawet filmik nagrałem z zagęszczania żeby pokazać że jak się po workach jeździ to się nie kurzy :) Ale chciałem się zapytać jak grubą będziesz miał wylewkę?

Bo pewnie dasz proszek, folia, beton (ile cm?), rurki od podłogówki i znów beton (ile cm?)?

Ha! ja też komin postawiłem tydzień temu:) ale mam "troszkę" mniejszy domek. Autorus wykonuje ocieplenie podłogi na gruncie też proszkiem PUR, nawet filmik nagrałem z zagęszczania żeby pokazać że jak się po workach jeździ to się nie kurzy :) Ale chciałem się zapytać jak grubą będziesz miał wylewkę?

Bo pewnie dasz proszek, folia, beton (ile cm?), rurki od podłogówki i znów beton (ile cm?)?

No więc tak, odnośnie wylewki to całość ma mieć ok 20cm, na pur dałem ok 10cm, teraz po tym chodzę. Aby było pewnie dałem jeszcze siatkę zgrzewaną. Potem będą rurki i znów zalewam ale juz betonem z mixokreta.

No więc tak, odnośnie wylewki to całość ma mieć ok 20cm, na pur dałem ok 10cm, teraz po tym chodzę. Aby było pewnie dałem jeszcze siatkę zgrzewaną. Potem będą rurki i znów zalewam ale juz betonem z mixokreta.

Dzięki za odpowiedź, też miałem dać beton B20 ale już strop jest i pozostaje siatka + mixokret, myślę że też wytrzyma :) cały czas podziwiam postępy i trzymam kciuki za szybkie zakończenie budowy :)

tez czesto zagladam bo bardzo jestem ciekawa efektu koncowego :) podziwiam bardzo... ja na szczescie juz za dwa tygodnie sie wprowadzam... szczerze powiedziawszy mam dosc dwuletnich zmagan z budowa i naprawde ciesze sie, ze to juz koniec. Chyba nie dala bym rady tego dluzej ciagnac. Dlatego podziwiam odwagi i zycze mocnych nerwow :) i oczywiscie bede obserwowac do samego konca :) pozdrawiam

Odnośnie okien to powstaje znów/znowu kłopot jak to wykończyć.

Konkretnie o węgarek.

1 )Mogę go rzeźbić w styro bez pośrednio ale to będzie duże wyzwanie, bo ja mam okna łukowe.

Styropian grubości 10cm, okno wystaje ok 7cm. Styropian już mam zakupiony niestety.

2) Można tez wstawić styro 7 cm a potem do tego styro np 3 lub trochę więcej.

Tylko jak wtedy te styro ze sobą połączyć? Tylko na kołki? Dać między klej? To by było najprostsze w kwestii rzeźbienia, ale musiałbym dodatkowo dokupować styro. OT.

Hehe, właśnie wczoraj z żoną podziwialiśmy postępy i się nad tym zastanawialiśmy.

Ad. 1. Ale w czym w zasadzie problem? W niedokładności cięcia łuku? Taki nożyk i w parę chwil (na profilu) pozamiatane:

ZTCW można sobie dobrać długość noża, a więc i dopasować głębokość rzeźby. Ba, nawet profil zrobić bezpośrednio na nożu.

Ad. 2. Bleee fuj ;)

nożyk faktycznie fakjny, uproszczona wersja ta do 140mm jednako to kosztprawie 800zł. Na dodatek dostajemy łyse urządzenie i tyle. Hm, na wycięcie powiedzmy ok 20 łuków to trochę sporo. Ale co ja tam wiem, jestem w końcu tylko inwestorem.

Z tego co wiem to ktoś na forum już robił systemem 2) juz sobie przypomniałem Piczman tak zrobił

i fota

175kp6.jpg

186rb1.jpg

Edytowane przez autorus