Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem tylko nadmienić, że są wypożyczalnie takiego sprzętu. 10-20 zł/doba to nie jest jakiś przeraźliwy koszt, a wydaje się, że jeden dzień to wystarczający czas na ogarnięcie tematu wszystkich łuków. Można też tak, meheheh http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-urzadzenie-do-ciecia-styropianu-i-plastiku

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem czemu się śmiejesz..

mam pożyczoną taką (trochę większą) maszynkę do cięcia styropianu z drutem oporowym - działa rewelacyjnie..

właśnie miałem zaproponować coś takiego - bierzesz kawałek drutu oporowego (najlepiej 1mm kanthal) , robisz z czegoś "kopyto" ( z dykty czy płyty np. wyżynarką), mocujesz styropian i lecisz wokoło kantalem.. przy 10 oknach to nawet się nie zmęczysz.. taką maszynką ciąłem stytodur na paski 3,5 cm - (właśnie do węgarków) - super sprawa..

Albo znaleźć firmę robiącą sztukaterie styropianowe do elewacji (albo agencję reklamową która robi takie litery przestrzenne) i u nich wyciąć za parę groszy..

Edytowane przez _artur_

Nie rozumiem czemu się śmiejesz..

Przepraszam, źle wybrzmiało. Nie naśmiewałem się wcale z tego pomysłu i realizacji, bo jak widać patent jest skuteczny -- po bardzo niskich kosztach (choć ten akumulator w zestawie mnie niepokoi). Nieco tylko rozbawił mnie prowadzący "audycję". ;)

Żeby uściślić, to widziałbym to tak na podstawie tego patentu z drutem:

http://emide.pl/okna.autorusa.1.png

ew. można to zrobić jednym cięciem po lekkiej modyfikacji kształtu drutu (widać to na rys. 2. schematu), dzięki temu uzyska się taki oto efekt (węgarki oczywiście schematyczne, bo nie wiem jakie dokładne wymiary muszą być):

http://emide.pl/okna.autorusa.2.png

zamiast akumulatora może być transformator - kwestia żeby był mocny na te 12-14V bo kantal na takim napięciu chodzi.. poza tym jak niechcący dotkniesz to oparzy temperatura a nie zabije prąd ;)

przy takim kształcie to bym się nie pieprzył tylko gdziekolwiek gdzie mają ploter reklamowy bym pojechał i by mi zrobili co do mm.. i w dodatku zrobiłbym ze styroduru żeby łatwiej było potem osadzić, jeszcze rant na taśmę rozprężną bym dodał ;)

ryba mówi :p, żartuję, oczywiście przemyślę sprawę. Wróciłem właśnie z budowy, obklejałem folią okna, zakupiłem taką szarą bardzo mocną taśme, ale nie przewidziałem ze tego idzie tak mało. Nie wykorzystałem jeszcze jednej sztuki a zostało pewnie z 10szt :) patent z pożyczeniem jest bardzo dobry, mamy wypożyczalnie popytam. Jakby się nie udało to chyba kupie tylko chciałbym jakiś taki komplecik pełny. Albo faktycznie podjechać do agencji reklamowej i się dogadać.

Jest jednak pewien problem, rzeźbić w styro można. Chodzi o to, że mur w okół okien jest nierówny, na niego ma pójść klej, ale wiecie jak to jest nie wceluję aby odstęp był o,5mm aby dać taśmę rozprężna. Jest to a wykonalne. To budowa a nie laboratorium :(

Edytowane przez autorus

gdzie chcesz dawać tą taśmę? z tyłu styropianu?

mówiłem o taśmie rozprężnej do ramy okna - takiej 0.6-2 cm albo 0.8-3cm - to budowa jak piszesz - taśma z 8mm do 3cm się rozpręży a taką dokładność to chyba masz.. jak chcesz z tyłu to jest tez taka co do 5dm sięrozpręża chyba, ale to bez sensu, przy takich szparach to piankę niskoprężną lepiej dać..

Styropian pod nierówności można z kolei spróbować wymodelować acetonem. Nie wiem tylko jak się zachowa cegła w takiej sytuacji -- czy nie zassie acetonu i czy się nie rozsypie później.

PS czy węgarek ma dochodzić do szyby? Mało tej ościeżnicy jest...

Edytowane przez Myjk

Do szyby oczywiście nie, max to do środka szerokości ramy. Inaczej będzie wyglądało dziwnie.

Dziś wpadłem do castoramy i kupiłem kilka płyt styro o różnej grubości w tym 2,3 5cm do ćwiczeń. Jutro sprawdzę na budowie jak to by wyglądało.

Mam jeszcze pytanie jaka odległość między węgarkiem a ramą okna jest odpowiednia? 0,5cm? 1cm? 2cm?

hm, jest to spowodowane wyłącznie funkcjonalnością. Na piętrze nie dałoby się w prosty sposób wymyć okien a na dole tak. Ot cała zagadka.

Odnośnie styro to będą jednak dwie warstwy, pierwsza licowana z oknem, druga robiąca za węglarek. Poszedłem w ślady kolegi Piczmana.

Edytowane przez autorus

Mam zrobioną taką drutową przecinarkę z transformatorem. Ostatnio ścinałem płyty styroduru o ok. 3-5mm- poszło świetnie. Zdjęcia są w DB. Do wycięcia równego profilu można przygotować sobie 2 szablony z cienkiej sklejki (płyty pilśniowej). w nie wbijamy nieduże gwoździki, które pozwolą na unieruchomienie styro. Między szablon wkładamy styropian lub styrodur. Szablon ze styro prowadzimy po drucie uzyskując kształt zależny od szablonu. Szybko i powtarzalnie. Drut nie powinien rozgrzewać się do czerwoności, o czym mówi "spryciarz" na filmie. Akumulator nie jest dobrym rozwiązaniem.

Na budowie obecnie szalowanie stropu w drugiej kopule. Zajmie to pewnie jeszcze cześć następnego tygodnia. A czas leci jak szalony. Jak zwykle z niczym się nie wyrabiam i wszędzie są opóźnienie. A przecież trzeba się przygotowywać do piankowania. A jak będzie padało to w ogóle nie zapiankuję :(

Jestem bardzo zmęczony. :bash: