Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie IB to już wybrałem NEXWELL i komponenty są już na budowie wiec zmiany nie przewiduję. Choć rok temu zapaliłem się do Fateka i projekt porzuciłem. Więc nigdy nie należy mówić nigdy :)

no na plc-forum widziałem że sprzedawałeś rzeczy.. ja aktualnie realizuję na fateku .. szczegóły jakbys chciał zerknąć to w moim DB

Warto sprawdzać do końca. Wciąż pojawiają się nowsze i lepsze. Ten polski system ma tę zaletę, że nie trzeba w domu robić żadnej demolki. Zdaje się, że stosowne moduły i elementy są wstawiane np. w zamontowane już pstryczki elektryczki. Żadnych dodatkowych kabli.

tylko ta cena..

Posłuchajcie, a jakby położyć po prostu jakąś sieć CAN albo I2C czy 1wire, gdzieś gdzie mamy światełko czy inny element wykonawczy jaki atmel, są też elementy wykonawcze takie że tylko do i2c czy cana się podłącza i nie trzeba tych kontrolerów nawet programować, a ceny są po 10zł, a wszystko podpiąć pod jakieś raspberry(ma trochę portów). Trochę się trzeba natworzyć i czasu poświęcić, ale co tam, skoro piszczcie że takie straszne koszta.... Potem do sterowania tym parę najtańczych tabletów, czy smartfonów, takie pilociki... Koszty minimalne pracy dużo, efekt ten sam.

ajajaj.. też tak myślałem, ale po doświadczeniach firmowych z raspi w życiu bym nie zdecydował się na sterowanie tym domem z jego zawodnościąm jakościa wykonania itp. albo dedykowane cos jak KNX czy nexwell, albo właśnie PLC..

ja do plc będę miał około 50 termowmetrów po 1wire połączone, lan z www, sterowanie wentylacją, oświetleniem, ogrzewaniem itp, i to przez przemysłowy sterownik ktory przeznaczony jest do pracy ciągłej przez kilkanaście lat, raspi fajny jest żeby się pobawić, do poważnej pracy się nie nadaje niestety,,

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój J. przez rok współpracował z pewną firmą, która miała zajmować się tym tematem. Odbył ileś tam szkoleń, dostał stosowne uprawnienia. Po czym, jako że szlag bombki strzelił, zaczął rozgryzać temat na własny użytek. Jest to wszystko do zrobienia nawet metodą prawie chałupniczą wszystko można kupić i poskładać za niewielkie pieniądze. Pozostaje tylko sprawa oprogramowania sterującego. Dlatego uważam, że lepiej jest znaleźć coś takiego jak to Fibaro i skomponować sobie system sterowania, bez konieczności kablowania i z możliwością zmiany, rozszerzenia, bądź demontażu w dowolnej chwili nawet już po całkowitym wykończeniu domu.

Ja już trochę mieszkam we własnym domu ze sporym ogrodem. Wiem, że tak naprawdę to przydatna jest możliwość zapalania i gaszenia świateł pilotem, żeby nie lecieć po schodach bo się zapomniało i to wszystko jeśli o światło chodzi. Zapala mi się w ogrodzie i tak automatycznie o zmroku i gasi po 1 w nocy też automatycznie. Systemem podlewania ogrodu, w takim jak mój, lepiej jest sterować ręcznie, tzn. samej decydować, którą część podlewam, a której nie. Co innego gdybym miała hektary do podlewania. Sterowanie ogrzewaniem mam wbudowane w system obsługi kotła i zaglądam do niego raz na sezon. Poza kamerkami do podglądu na iPhonie co moje koty wyprawiają jak nas nie ma, reszta jest zbędna. Przynajmniej u nas :yes: Całe te inteligentne domy, to przerost formy nad treścią. Trzeba podchodzić z dystansem i rozsądnie.

mam pytanie...znalazłam na jednym z wątków że pytałes o :

Chodzi mi o okienko wewnętrzne, z ramą aluminiowa. Ale pytałem w MS i u nich rama ma 7cm, A mi by pasowało najlepiej 2-3cm max.

Szukam raczej czegoś jak drzwiczki przeszkolone do kuchni w ramie aluminiowej. Tylko potrzeba mi na wymiar. Same szkło ciężko wbudować w ścianę :(

Autorus

znalazłes może coś ?

na budowie wszytko ok, tynkarze tynkują, elektrycy podłączają itd. Ale u mnie chyba nastąpiło zmęczenie materiału. Tylko myślę, żeby już ten rok budowlany się zakończył. Nawet sądzę, ze dobrze się stało, że kopuły nie zostały zapiankowane, bo będę miał przy najmniej kilka miesięcy oddechu. Takie to moje budowanie. Byle do świąt.

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte na żądanie

W tamtym roku już spadł śnieg

No i żeś wykrakał... bo śniegu dziś nawaliło że ho ho

Powiedz jak plandeki po dzisiejszych wiatrach?

Gość Konto usunięte na żądanie
z własnego doświadczenia Ci powiem, że nie warto robić wylewek przed tynkami. Posadzka siada razem z tynkiem, który jest do niej "przyklejony" od góry w efekcie tynk przy podłodze pęka. Chyba, że dając dylatacje wywiniesz ją ze ściany na podłogę między tynk a posadzką tyle, że tynkarze będą się wściekać bo im będzie nie wygodnie.