Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A stopnie chcesz z czego? Konstrukcja lekka, czy wylewka betonowa? Na beton architektoniczny już u Ciebie za późno.

Podaj trochę szczegółów.

O szkle możesz myśleć później. Wcale nie musi być gięte. Wcale nie musi być szkło, żeby uzyskać piękny efekt.

konstrukcja lekka, to wiem na pewno. Drewno lub metal. Tak to sobie wyobrażam.

Co miałaś na myśli pisząc ze wcale nie musi być szkło?

To ostatnia wersja moich projektantek. Ostatnia i raczej ostateczna. I czułem przez skórę ze będzie z tym problem. Dobrze ze to jest jeszcze daleka perspektywa. Ale przygotowania zaczynam już dziś. I żeby byłą jasność, schody i barierka podobają mi się. Mam tylko wątpliwości w kwestii technicznego i kosztowego wykonania.

Doczytałam na rysunku, że barierka z płyt szklanych prostych i widać to na antresoli. Wobec tego nie gięłabym szkła w dolnej części schodów, skoro na górze mają być proste. Można dać tafle o szerokości poszczególnych stopni nie stykające się ze sobą.

Czy pochwyt chcesz drewniany? W tym wypadku trzeba by go zrobić z metalu i obłożyć drewnem. To pozwoli zamocować tafle szkła.

Szkło w prostych taflach na pewno będzie dużo tańsze.

Wiem, że podoba Ci się efekt pokazany na projekcie. Mnie też się podoba – jest lekko i przejrzyście.

Ale myślę, że musisz sie zastanowić nad ceną i innymi możliwościami, które mogą się okazać równie efektowne i wcale nie cięższe z wyglądu. Poza tym wszyscy chcą teraz szkło i to staje się powoli nudne, a ile mycia i sprzątania. Twoja kobieta nawet jeśli sama tego nie będzie robiła, to będzie wkurzona każdym śladem na szkle.

Uwagi mam do szerokości biegu i wysokości stopni. Ja wolałabym stopnie niższe, przede wszystkim z powodu zabiegu. Poza tym korzystniej jest mieć schody o szerokości 110 a nawet 120 cm.

Jeśli pozwolisz, pokaże Ci trochę możliwości, które ja bym rozważyła.

Tu wprawdzie schody jednobiegowe, ale widać jak wygląda balustrada z pojedynczych tafli szkła Coastlands House-01.jpg Nie ma pochwytu, ale jaki to problem zrobić.

Myślę, że mógłbyś rozważyć też balustradę tylko po jednej, wewnętrznej stronie schodów Marchewka-balustrada z jednej strony.jpg To zwiększy możliwości.

Marchewka ma w ofercie balustrady z giętego drewna Marchewka-balustrada.jpg

Dwie dleikatne balustrady metalowe 219f3f095050a492.jpg 1243622876A2aML3eq1Ge10FK9.jpg

To póki co tyle w kwestii balustrady.

Chcę Ci jeszcze pokazać oryginalnie wykończone schody. Chodzi mi o same stopnie – biało, ale z zadziorem. Całe schody na obu fotkach są piękne.[ATTACH=CONFIG]233629[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]233630[/ATTACH]Modern-spiral-staircase.jpg STAIRS-Clifton-View-7-Apartment3.jpg

Mam też wrażenie, że Twoje projektantki narysowały kształt schodów, ale zupełnie nie zaproponowały sposobu wykonania konstrukcji. Projekt schodów musi dopiero powstać :yes:

U Marchewki i Trąbczyńskiego w galeriach są schody dywanowe wiszące bez podpory. Popatrz.

Edytowane przez pestka56

autorus, dokladnie teka cc 40 :) nie zabila nas finansowo a prezentuje sie i sprawuje rewelacyjnie :) patrzylam na Twoj model z projektu i powiem calkiem ciekawa propozycja ale cena faktycznie kosmiczna :D Jesli chodzi o te schody i szklo to ja tak jak kolezanka napisala wkurzalabym sie kazdym sladem na nich :D ale to zalezy od podejscia, ja jestem pod tym wzgledem pedantka, inny moze na to patrzec inaczej, wiec jak sie Wam podobaja to nie ma sie co zastanawiac. Ja wolalam do paru rzeczy doplacic i miec takie jak mi sie podobaja niz wybierac mniejsze zlo ;) W moim wypadku tez to dotyczylo m.in. schodow. Doplacilam i nie zaluje :)

Kurczę, te balustrady są czadowe :) Normalny kosmos. Ciekawe tylko, czy przypadkiem nie wyjdą drożej niż gięte szkło. Ale wygląd szok :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Kto robi takie cuda?

4 niekonwencjonalne balustrady metalowe:

[ATTACH=CONFIG]233619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233621[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233622[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]233623[/ATTACH]

A gdzie dziennik budowy koleżanki? chętnie bym pooglądał :)

autorus, dokladnie teka cc 40 :) nie zabila nas finansowo a prezentuje sie i sprawuje rewelacyjnie :) patrzylam na Twoj model z projektu i powiem calkiem ciekawa propozycja ale cena faktycznie kosmiczna :D Jesli chodzi o te schody i szklo to ja tak jak kolezanka napisala wkurzalabym sie kazdym sladem na nich :D ale to zalezy od podejscia, ja jestem pod tym wzgledem pedantka, inny moze na to patrzec inaczej, wiec jak sie Wam podobaja to nie ma sie co zastanawiac. Ja wolalam do paru rzeczy doplacic i miec takie jak mi sie podobaja niz wybierac mniejsze zlo ;) W moim wypadku tez to dotyczylo m.in. schodow. Doplacilam i nie zaluje :)

no niestety dziennika nie prowadze :( mamy wszystko udokumentowane ale na dysku :) za pozno tu trafilam, a nie chcialo mi sie zaczynac od polowy budowy dziennik prowadzic :)

Jesli chodzi o te metalowe balustrady... wspominalam juz, ze mamy podobne gusta??? :D:D tez mi sie te najbardziej podobaja z propozycji kolezanki :) No nas by taka balustrada juz zabila finansowo :D wykosztowalismy sie na PC, skutkiem czego jest to, ze w dalszym ciagu brakuje kilku rzeczy w domu :) ale powoli do przodu damy rade :)

Autorus, a teraz widać? Coś dziwnego się stało.

Balustrady, hmmm, jeśli łapią cię za serce te metalowe, to musisz poszukać kto w Twojej okolicy zajmuje się obróbką metalu, spawaniem itp. Może Twoje projektantki mają kontakty. Można też spróbować z kowalem artystą.

Moim zdaniem takie balustrady można zrobić na dwa sposoby:

1. spawać z prętów lub pasów odpowiednio wyciętej blachy;
  2. wycinać z arkuszy blachy i łączyć te arkusze montując je do schodów i pochwytu poręczy.

Ten drugi sposób moim zdaniem da lepszy efekt. Poza tym można wykorzystać piękno powierzchni metalu. Szczotkowana blacha stalowa, albo miedziana mają niezaprzeczalną urodę same w sobie.

Ja mogę podrzucić link do firmy rozprowadzającej różne blachy, siatki i blachy perforowane. W Warszawie znam też dwa sklepy blacharskie i, o ile dobrze zapamiętałam z przypadkowej wizyty, to w pobliży jednego z nich jest firma, z którą można by rozmawiać o wykonaniu różności z metalu.

Myślę, że twoje projektantki z chęcią taką balustradę zaprojektują. Mało jest w PL osób, które decydują się na takie pozytywne szaleństwo, więc to dla projektanta duża radość.

Bardzo Cię namawiam, bo Twój dom zyska dzięki temu.

no niestety dziennika nie prowadze :( mamy wszystko udokumentowane ale na dysku :) za pozno tu trafilam, a nie chcialo mi sie zaczynac od polowy budowy dziennik prowadzic :)

Jesli chodzi o te metalowe balustrady... wspominalam juz, ze mamy podobne gusta??? :D:D tez mi sie te najbardziej podobaja z propozycji kolezanki :) No nas by taka balustrada juz zabila finansowo :D wykosztowalismy sie na PC, skutkiem czego jest to, ze w dalszym ciagu brakuje kilku rzeczy w domu :) ale powoli do przodu damy rade :)

Neszka, :bye:załóż galerię i po prostu pokaż.

Nawet nie musisz jej upubliczniać, tylko zaprosić kogo zechcesz. Ja bym chciała zostać zaproszona :yes:

Kurczę, te balustrady są czadowe :) Normalny kosmos. Ciekawe tylko, czy przypadkiem nie wyjdą drożej niż gięte szkło. Ale wygląd szok :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Kto robi takie cuda?

5 mi osobiście się podoba ale moja ślubna powiedziała że jak bym coś takiego zrobił jak pierwsze 4 to mnie wymelduje. A z jej akurat gustem nie mam zamiaru dyskutować;)

A i jeszcze jedno - zarówno przy szkle jak i przy tej 5 powiedziała że to zaakceptuje pod warunkiem że do dokumentacji dołączę umowę ze sprzątaczką:jawdrop:

Edytowane przez plusfoto

5 mi osobiście się podoba ale moja ślubna powiedziała że jak bym coś takiego zrobił jak pierwsze 4 to mnie wymelduje. A z jej akurat gustem nie mam zamiaru dyskutować;)

A i jeszcze jedno - zarówno przy szkle jak i przy tej 5 powiedziała że to zaakceptuje pod warunkiem że do dokumentacji dołączę umowę ze sprzątaczką:jawdrop:

Odeślij ją do Spirei, ona ma rewelacyjne schody z siatkową balustradą :yes: