Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Świeże fotki z budowy schodów, niestety jeszcze nie u mnie. Ale wyglądać będzie przecież tak samo :) Miałem wątpliwości odnośnie osadzenia oświetlenia. Moje philips ma bardzo głęboką puszkę, prawie 8cm i nie byłem pewien czy wejdą we wstęgę. Będzie ok :D:D:D

DSC01421.jpg

DSC01521.jpg

DSC01523.jpg

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zawsze można, chodzi o to żeby się nie narobić jak dziki osioł. Muszę pochować peszle z przewodami, wysokość coś ok 2cm i idelanie by pasiło, aby dać najpierw 2cm i do tego 2cm z folią przylepioną :)

Szukałem i znalazłem ten styro z folia o grubości 2,5cm :)

http://www.icmarket.pl/kotar-plyta-izolacyjna-izorol-p-12001.html

http://www.instalatorek.com.pl/index.php?products=product&prod_id=598

rurki z peszlem to 4cm średnicy .niech chłopaki polożą ję u góry na macie nie pod nią,na nie pójdzie 6-7cm betonu więc będzie ok.odnośnie maty ze styropianem 3cm to chyba innej grub.nie znajdziesz.tam gdzie jest 4cm styropianu na piętrze daj 5cm -zapas mamy.mata z podklejonym styropianem w porównaniu z samą matą powoduje,że rurki ogrzewania dużo lepiej się trzymają i nie odpinają się tak spinki jak na samej macie:no:

Odnośnie rurek to mój elektryk użył karbowanych o średnicy 2,5cm.

Dalej się zastanawiam nad ociepleniem. Zerknąłem w notatki z tamtego roku. Mam zapisane 750m2 , strasznie dużo. Ogólnie to powierzchnię biorę z pola kuli, tj p=4*pi*r2 = 4*3,14*(6,5^2) = 530,66m2

Od tego trzeba odjąć dwa świetliki po 3m2 = 6m2 oraz ściany które nie piankujemy bo łączy je dach plaski. Wstępnie to jakieś 70m2.

Wychodzi 530-6-70= 454 + błąd 10% = 500m2.

Miałem jeszcze piankować z zewnątrz dach między kopułami, ale teraz się zastanawiam. Czy przypadkiem:

a) nie zrobić tego od wewnątrz(pianka dużo tańsza, tj ok 50%

b) nie odłożyć tego w czasie

c) dach garażu ocieplić w inny sposób.

No i po rozmowach z kolegą z drugiego forum Mistrzem Janem nie będę dawał pinaki na dach płaski od strony zewnętrznej. Dam ale od strony wewnętrznej :)

Dostałem info od Tomaszs131 ze 20cm pianki od wewnątrz to koszt ok 80zł/m2 U mnie krokwie 18 wiec tyle nie wejdzie teoretycznie.

No i coraz cieplej na budowie :)

Oczywiście to nie jest gont. Ma 1cm grubości. Raczej jest to taka guma którą wykorzystują do budowy placów zabaw dla dzieci albo jako maty pod ciężary na halach sportowych.

"Maty wyprodukowane są z granulatu gumowego SBR, który pochodzi z recyklingu i w pełni przepuszcza wodę. Konstrukcja ta gwarantuje łatwość montażu i szybkość demontażu na dużych powierzchniach. Maty dostosowane są do układania na podłożu twardym (podłoga, beton, asfalt) lub utwardzonym (piasek, żwir)."

Tu fotka przekroju, ale grubszej maty.

b_t_3.jpg

Edytowane przez autorus

Autorus, jakiś namiar gdzie szukaś tych płytek możesz wrzucić. Zastanawiam się czy nadały by się na podłogę w garażu, albo w korytarzu między boksami w stajni.

Czy znasz ten specyfik? http://liquid-rubber.pl/

Znajomi pokryli tym rok temu plaski dach na przedwojennym domu. Wcześniej nic nie powtrzymywało przeciekania, Teraz jak ręką odjął.