Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywiście, że się da ale... koszty , koszty, koszty . U mnie najdłuższy łuk ma ponad 12mb

Jutro odwiedza mnie firma Gawmed z Nadarzyna odnośnie barierek. Przyznam się ze już się spotykałem z tą firmą na budowie kilkukrotnie bo planowanie jednak trochę trwa :)

Myślałem aby zrobić drabinki z dachu płaskiego do świetlika. Oczywiście z nierdzewki i z wygięciem zgodnym z kopułą. Chodzi o to, że jak będzie położona pianka to ciężko będzie wchodzić na kopułę.

drabina.jpg

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

autorus muszę powiedzieć, że podziwiam Cię i gratuluje odwagi, nie wiem czy bym się na taki wyczyn zdecydował nawet gdybym gustował w takich kształtach. Mój dom to kompletne przeciwieństwo Twojego, nie ma ani jednego łuku :) u Ciebie innowacyjność na całego. Może kiedyś będzie dużo kopuł, wtedy będziesz mógł o sobie powiedzieć, że byłeś pionierem :) Ciekawi mnie jaki będzie efekt końcowy.

Konstrukcyjnie macie racje, ale z tą innowacyjnością chodziło mi bardziej jako całość. Wybudować kopułę ok, ale zamknąć tę inwestycję, umeblować, dopieścić szczegóły będzie to moim zdaniem duży wyczyn, gdyż wszystko jest produkowane pod kanciate konstrukcje. Patrząc nawet na sam czas budowania już widzę dużą różnicę, w moim przypadku 11 miesięcy po "wbiciu pierwszego szpadla" mam wykończony dom bez podłóg i mebli, a stosowałem tradycyjne technologie. Budowałem podobny metraż. Tak więc moim zdaniem jest to nie lada odwaga taka inwestycja no i trzeba się wykazać dużą innowacyjnością żeby taką inwestycję zamknąć pod klucz.

Intruz na dachu!!!! Mistrz Jan poddał pomysł rosołu.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/152.jpg

Kapinos się tworzy

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/153.jpg

czerwone punkty to miejsca montażu lamp. W końcu się za to wziąłem. Dla utrudnienia one są na sklepieniu.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/154.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2014/155.jpg

Konstrukcyjnie macie racje, ale z tą innowacyjnością chodziło mi bardziej jako całość. Wybudować kopułę ok, ale zamknąć tę inwestycję, umeblować, dopieścić szczegóły będzie to moim zdaniem duży wyczyn, gdyż wszystko jest produkowane pod kanciate konstrukcje. Patrząc nawet na sam czas budowania już widzę dużą różnicę, w moim przypadku 11 miesięcy po "wbiciu pierwszego szpadla" mam wykończony dom bez podłóg i mebli, a stosowałem tradycyjne technologie. Budowałem podobny metraż. Tak więc moim zdaniem jest to nie lada odwaga taka inwestycja no i trzeba się wykazać dużą innowacyjnością żeby taką inwestycję zamknąć pod klucz.

Ale meble to nie problem. Meble ustawia się pod ścianami działowymi. A pod łukowymi niskie komody, sofy itd. Zero problemu.

Budowa trwa długo bo to duża budowa, wykonawca twierdzi ze to 2 a może nawet jak 3 normalne domy. To musi być dłużej.

Jednak muszę przyznać ze było kilka rzeczy które trzeba było samemu wymyślić. Było ciężko, i jest nadal. Bo wymyślanie to wysiłek. OT.

Masz bardzo ciekawy dom już teraz. Taką dokładkę z wyjściem na taras nad garażem możesz zrobić jak już ochłoniesz finansowo po budowie.

Jakoś mi umknęło - Ty jeszcze ogrzewania nie kładłeś, prawda?

Dlaczego chcesz elektryczne?

My projektując dom tak właśnie przewidywaliśmy + kominek. Finansowo wyszliśmy na tym co najmniej źle i na szczęście można było to w miarę nieinwazyjnie zmienić.

Edytowane przez pestka56