DEZET 16.04.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jakaś wysoka cena tego mazidła, a trochę tego potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.04.2012 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a co by kolega zaproponowal? Nie jestem do tego zbytnio przywiazany. Chodzi tylko zeby nie reagowala ze styropianem. No i duzo tego bedzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.04.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 dysperbit nie reaguje ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.04.2012 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Faktycznie cena dużo lepsza, tj 29zł za 20kg. Niech mi ktoś wytłumaczy. Czy dobrze rozumuje. Najpierw dajemy dysperbit zw rozcieńczeniu 1:1 jako gruntpotem malujemy odpowiednia ilość razy i przyklejamy na niego styropian? jeden ze sprzedawców na alle... proponował najpierw dysperbit a na niego izoplast w-kl. Tyle, że to już się niezła sumka robi. http://allegro.pl/dysperbent-dysperbit-20-kg-izoplast-29-zl-promocja-i2272777765.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.04.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) U nas było raz maziane 1:1 potem samym dysperbitem na to klejony styropian na piankę i potem styropian także pomaziany dysperbitem w lekkim rozcieńczeniu z wodą.. na to folia kubełkowa wszystko zależy czy może być lekka izolacja przeciwwodna czy ciężka.. my na początku myśleliśmy, że musimy robić ciężką i proponowali IZOHAN IZOBUD WM 2K, ale okazało się, że starczy dysperbit, różnica polegała na tym, że jeśli izohan to parę tysięcy w ziemie trzeba byłoby władować w ziemię Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Kamila i Marcin dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.04.2012 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 U mnie woda jest na 1,4m, ale mam piachy. Więc z opisu geologów wnioskuję ze wystarczy przeciwwilgociowa lekka. Także, zrobię zapewne jak Wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.04.2012 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 U nas było raz maziane 1:1 potem samym dysperbitem na to klejony styropian na piankę i potem styropian także pomaziany dysperbitem w lekkim rozcieńczeniu z wodą.. na to folia kubełkowa wszystko zależy czy może być lekka izolacja przeciwwodna czy ciężka.. my na początku myśleliśmy, że musimy robić ciężką i proponowali IZOHAN IZOBUD WM 2K, ale okazało się, że starczy dysperbit, różnica polegała na tym, że jeśli izohan to parę tysięcy w ziemie trzeba byłoby władować w ziemię I zazdroszczę wam braku KOMINÓW. Mnie podkusił kominek i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 17.04.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A czemu styropianu nie przykleić na zwykły klej do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.04.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A czy zwykły klej do styropianu przyklei się do Dysperbitu? U mnie też był Dysperbit- 2 razy, pierwszy lekko rozcieńczony, kolejny już normalny. Styropianu nie kleiłem do fundamentu- "wisiał" na 1 kołku do styropianu, potem przyciśnięty piaskiem i ziemią. Za radą mojej ekipy budowlanej między styropianem a ścianą mam pionowo folię czarną budowlaną aż do drenażu. Pełni podobną rolę jak Dysperbit. Folię mocowałem zszywkami do suporeksów powyżej bloczków fundamentowych. Na zdjęciach widać czarny pas nad styropianem- to właśnie folia. Natomiast folii kubełkowej nie dawałem w ogóle. Z jednej strony do częściowej ochrony styropianu pod ziemią użyję zdemontowanych płytek glazury, przyłożonych do styropianu (wcześniej pokrytego klejem i siatką). Na koniec wystająca ściana przyziemia pokryta ma być tynkiem mozaikowym- takim samym jak na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.04.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A czemu styropianu nie przykleić na zwykły klej do styropianu? Wydaje mi sie, że to wynika z tego, żeby nie mnożyc bytów. Po co jeszcze kupowac klej dodatkowo skoro na czarne mazidło świetnie można przykleić. Ale to jest moja teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.04.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie wiem czy na zwykły klej można, my chcieliśmy aby szybciej łapał dlatego pianka.. będziemy mieli pompę ciepła, więc kominów nie trzeba a kominka nie mieliśmy do tej pory więc parcia na niego nie było, więc brak.. a wentylacja mechaniczna, jedyny kominek to odpowietrzenie kanalizy w dachu:) Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 17.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Kleiłem klejem do styropianu na dysperbit smarowany dwa razy i trzymało bez problemów, ale z niepotrzebnym mnożeniem bytów się zgadzam. Szkoda że nie można tego przenieść na grunt polityki(: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.04.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ale z drugiej strony czytałem instrukcje i tam było napisane, ze jak już poprzyklejamy styropian na czarne mazidło to na styropian siatka, potem klej i folia kubełkowa. Znaczy się, ze jednak dają klej. Wiec sam juz nie wiem jak to zrobić porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.04.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Warstwy są w takiej kolejności od wewnątrz na zewnątrz (pionowo):- bloczki fundamentowe- mazidło- styropian- klej- wtopiona w klej siatka zbrojona- klej jako wyrównanie- tynk cienkowarstwowy/ płytki/ tynk mozaikowy do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.04.2012 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no tak ale mówimy o fundamencie wiec na samym końcu ja bym dał a nawet dam ( bo już fizycznie mam) folię kubełkową. Dodatkowo dam jeszcze dreny wokół i geowłokninę dla ochrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.04.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 My też mamy drenaż na wysokości ławy fundamentowej.. (według badań geologicznych mieliśmy mieć wodę na 1,2-1,8, ale jak już wykopaliśmy fundament, to nie było tak źle.. woda jakaś tam się sączyła, ale nie było jej tak dużo jak sądziliśmy...)drenaż bardzo ładnie odprowadza wodę, bo nawet po deszczu parę dni widać jak płynie z rury, dlatego każdemu polecam wykonanie opaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.04.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 No tak, rozpędziłem się trochę- ściany fundamentowe to folia kubełkowa (ja nie dawałem), ale drenaż mam zrobiony. Lepsza jest rura drenarska z włókniną niż goła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.04.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 z ta rura to juz dla mnie za pozno, zakupilem zolta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 My kupiliśmy też żółtą.. i drenaż zrobiliśmy tak..wykonany dołek tak aby odsłonić ławę do środka geowłóknina (2m szerokości tak by było na zakładkę) do środka żwirek, rura i żwirek, wygląda to mniej więcej tak:http://img713.imageshack.us/img713/3001/dsc02509nq.jpg na zdjęciu jest także rura 160 kanalizacyjna (w najwyższym punkcie), coby od czasu do czasu można wlać wodę i przepłukać cały drenaż potem na włókninę piasek sypaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.04.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie no wielkie dzięki za zdjęcie. A powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym patentem z rurą kanalizacyjna na pion? To na prawdę dział? I jak to jest połączone? Bezpośrednio do tej żółtej rury drenerskiej? I drugie pytanie, rozumiem, ze potem obwinęliście ta rurę geowłoknina i co dalej? Wysypaliście drobne kamienie? Czy jakoś inaczej? Ok doczytałem piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts