Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie cena dużo lepsza, tj 29zł za 20kg.

Niech mi ktoś wytłumaczy. Czy dobrze rozumuje.

Najpierw dajemy dysperbit zw rozcieńczeniu 1:1 jako grunt

potem malujemy odpowiednia ilość razy i przyklejamy na niego styropian?

jeden ze sprzedawców na alle... proponował najpierw dysperbit a na niego izoplast w-kl. Tyle, że to już się niezła sumka robi.

http://allegro.pl/dysperbent-dysperbit-20-kg-izoplast-29-zl-promocja-i2272777765.html

U nas było raz maziane 1:1 potem samym dysperbitem na to klejony styropian na piankę i potem styropian także pomaziany dysperbitem w lekkim rozcieńczeniu z wodą.. na to folia kubełkowa

wszystko zależy czy może być lekka izolacja przeciwwodna czy ciężka.. my na początku myśleliśmy, że musimy robić ciężką i proponowali IZOHAN IZOBUD WM 2K, ale okazało się, że starczy dysperbit, różnica polegała na tym, że jeśli izohan to parę tysięcy w ziemie trzeba byłoby władować w ziemię

Edytowane przez Kamila i Marcin
dopisek

U nas było raz maziane 1:1 potem samym dysperbitem na to klejony styropian na piankę i potem styropian także pomaziany dysperbitem w lekkim rozcieńczeniu z wodą.. na to folia kubełkowa

wszystko zależy czy może być lekka izolacja przeciwwodna czy ciężka.. my na początku myśleliśmy, że musimy robić ciężką i proponowali IZOHAN IZOBUD WM 2K, ale okazało się, że starczy dysperbit, różnica polegała na tym, że jeśli izohan to parę tysięcy w ziemie trzeba byłoby władować w ziemię

I zazdroszczę wam braku KOMINÓW. Mnie podkusił kominek i masz :(

A czy zwykły klej do styropianu przyklei się do Dysperbitu?

U mnie też był Dysperbit- 2 razy, pierwszy lekko rozcieńczony, kolejny już normalny. Styropianu nie kleiłem do fundamentu- "wisiał" na 1 kołku do styropianu, potem przyciśnięty piaskiem i ziemią. Za radą mojej ekipy budowlanej między styropianem a ścianą mam pionowo folię czarną budowlaną aż do drenażu. Pełni podobną rolę jak Dysperbit. Folię mocowałem zszywkami do suporeksów powyżej bloczków fundamentowych. Na zdjęciach widać czarny pas nad styropianem- to właśnie folia.

Natomiast folii kubełkowej nie dawałem w ogóle. Z jednej strony do częściowej ochrony styropianu pod ziemią użyję zdemontowanych płytek glazury, przyłożonych do styropianu (wcześniej pokrytego klejem i siatką). Na koniec wystająca ściana przyziemia pokryta ma być tynkiem mozaikowym- takim samym jak na kominie.

Nie wiem czy na zwykły klej można, my chcieliśmy aby szybciej łapał dlatego pianka..

będziemy mieli pompę ciepła, więc kominów nie trzeba a kominka nie mieliśmy do tej pory więc parcia na niego nie było, więc brak.. a wentylacja mechaniczna, jedyny kominek to odpowietrzenie kanalizy w dachu:)

Edytowane przez Kamila i Marcin

My też mamy drenaż na wysokości ławy fundamentowej.. (według badań geologicznych mieliśmy mieć wodę na 1,2-1,8, ale jak już wykopaliśmy fundament, to nie było tak źle.. woda jakaś tam się sączyła, ale nie było jej tak dużo jak sądziliśmy...)

drenaż bardzo ładnie odprowadza wodę, bo nawet po deszczu parę dni widać jak płynie z rury, dlatego każdemu polecam wykonanie opaski

My kupiliśmy też żółtą.. i drenaż zrobiliśmy tak..

wykonany dołek tak aby odsłonić ławę do środka geowłóknina (2m szerokości tak by było na zakładkę) do środka żwirek, rura i żwirek, wygląda to mniej więcej tak:

http://img713.imageshack.us/img713/3001/dsc02509nq.jpg

na zdjęciu jest także rura 160 kanalizacyjna (w najwyższym punkcie), coby od czasu do czasu można wlać wodę i przepłukać cały drenaż

potem na włókninę piasek sypaliśmy

Nie no wielkie dzięki za zdjęcie. :)

A powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym patentem z rurą kanalizacyjna na pion? To na prawdę dział? I jak to jest połączone? Bezpośrednio do tej żółtej rury drenerskiej?

I drugie pytanie, rozumiem, ze potem obwinęliście ta rurę geowłoknina i co dalej? Wysypaliście drobne kamienie? Czy jakoś inaczej? Ok doczytałem piasek :)