Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dach - za słaby?

tomo21

Recommended Posts

Witam!

Mam w projekcie dach co do którego mam wątpliwości, że jest za słaby, no i w tej konfiguracji całość obciążeń idzie na ściany zewnętrzne.

Budynek 9,7x9,7 ze stropem drewnianym i poddaszem użytkowym. Na dach planowana dachówka.

W projekcie krokwie 8x18 co 80cm. Jętki podwójne 5x18.

Zastanawiam się czy nie warto go podeprzeć poprzez dodanie płatwi i trzech słupów opartych na ścianach nośnych?

Co wy na to?

rzut parter.JPG

przekr

Gość zibik_eng
Witam!

Mam w projekcie dach co do którego mam wątpliwości, że jest za słaby, no i w tej konfiguracji całość obciążeń idzie na ściany zewnętrzne.

takie wnioski wysnułeś gdyż:

a) posiadasz wyższe wykształcenie w kierunku budownictwo/architektura, uprawnienia do projektowania i wieloletnie doświadczenie zawodowe

czy może:

b) "wydaje ci się"

Zastanawiam się czy nie warto go podeprzeć poprzez dodanie płatwi i trzech słupów opartych na ścianach nośnych?

bezmyślnie "podpierając" zmienisz schemat statyczny całej konstrukcji powodując redystrybucję sił i momentów - w efekcie dach może się zwyczajnie złożyć...

Jeżeli ci się "coś wydaje" nie tak - to projekt do przeliczania przez innego konstruktora w celu weryfikacji.

Do zibik_eng - weź swój sarkazm i wsadź se wiesz gdzie.(jak pięknie graficznie mi to wypunktowałeś - teraz przejrzałem na oczy!!!)

Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony.

Wykształcenia i doświadczenia nie mam, gdybym je miał to nie pisałbym tutaj. Zgadzam się, że zmienią się siły działające na budynek. Wydaje mi się że rozłożą się bardziej równomiernie, ponadto krokwie będą mniej podatne na odkształcenia. Projekt pewnie i tak skończy u konstruktora ale to są koszta i zawsze dobrze jest zasięgnąć czyjejś opinii.

Gość zibik_eng
Do zibik_eng - weź swój sarkazm i wsadź se wiesz gdzie.(jak pięknie graficznie mi to wypunktowałeś - teraz przejrzałem na oczy!!!) Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony.

Na idiotyczne pytania można udzielić tylko "idiotycznych" odpowiedzi...

Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony ----> Wykształcenia i doświadczenia nie mam, gdybym je miał to nie pisałbym tutaj.

Po prostu nie rozumiesz co piszę więc jak możesz widzieć "konstruktywizm"???

Zgadzam się, że zmienią się siły działające na budynek. Wydaje mi się że rozłożą się bardziej równomiernie, ponadto krokwie będą mniej podatne na odkształcenia.

Poraz kolejny powtórzę WYDAJE CI SIĘ

Projekt pewnie i tak skończy u konstruktora ale to są koszta i zawsze dobrze jest zasięgnąć czyjejś opinii.

Niemożliwe!!! Z kosztami??? Przecież budowa domu nie powinnna wiązać się z żadnymi "kosztami"!!! Przyoszczędziłeś na tanim projektancie to teraz będziesz płacić za weryfikacje.

Gość zibik_eng

Cytuje z innego wątku

To, że nie ma nic za darmo to ja rozumiem i przekonuję się o tym na każdym kroku.

Tak więc nie żebraj na forum o darmowe rozwiązania tylko zwyczajnie zapłać komuś za przeliczenie swojej więźby... Budując dom należy się liczyć z kosztami, koszt dokumentacji to nawet nie 1-2% "kosztu budowy" jeżeli to jest za dużo to niestety nie stać Pana na budowę domu.