tomo21 29.06.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam! Mam w projekcie dach co do którego mam wątpliwości, że jest za słaby, no i w tej konfiguracji całość obciążeń idzie na ściany zewnętrzne. Budynek 9,7x9,7 ze stropem drewnianym i poddaszem użytkowym. Na dach planowana dachówka. W projekcie krokwie 8x18 co 80cm. Jętki podwójne 5x18. Zastanawiam się czy nie warto go podeprzeć poprzez dodanie płatwi i trzech słupów opartych na ścianach nośnych? Co wy na to?przekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.06.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Nas się o to pytasz? Ludzi tak jak Ty budujących swoje domy? Z takim pytaniem do architekta adaptującego... Nie wspominając o autorze projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.06.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 J. W. Te jętki coś za nisko. Jeżeli ścianki kolankowe są wysokie to wykonuje się sufit podwieszany/obniżony a nie jętki obniżać.Ale to oczywiście powinno być w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 29.06.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam! Mam w projekcie dach co do którego mam wątpliwości, że jest za słaby, no i w tej konfiguracji całość obciążeń idzie na ściany zewnętrzne. takie wnioski wysnułeś gdyż: a) posiadasz wyższe wykształcenie w kierunku budownictwo/architektura, uprawnienia do projektowania i wieloletnie doświadczenie zawodowe czy może: b) "wydaje ci się" Zastanawiam się czy nie warto go podeprzeć poprzez dodanie płatwi i trzech słupów opartych na ścianach nośnych? bezmyślnie "podpierając" zmienisz schemat statyczny całej konstrukcji powodując redystrybucję sił i momentów - w efekcie dach może się zwyczajnie złożyć... Jeżeli ci się "coś wydaje" nie tak - to projekt do przeliczania przez innego konstruktora w celu weryfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 29.06.2011 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Do zibik_eng - weź swój sarkazm i wsadź se wiesz gdzie.(jak pięknie graficznie mi to wypunktowałeś - teraz przejrzałem na oczy!!!) Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony. Wykształcenia i doświadczenia nie mam, gdybym je miał to nie pisałbym tutaj. Zgadzam się, że zmienią się siły działające na budynek. Wydaje mi się że rozłożą się bardziej równomiernie, ponadto krokwie będą mniej podatne na odkształcenia. Projekt pewnie i tak skończy u konstruktora ale to są koszta i zawsze dobrze jest zasięgnąć czyjejś opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 29.06.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Do zibik_eng - weź swój sarkazm i wsadź se wiesz gdzie.(jak pięknie graficznie mi to wypunktowałeś - teraz przejrzałem na oczy!!!) Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony. Na idiotyczne pytania można udzielić tylko "idiotycznych" odpowiedzi... Czytam to forum od kilku miesięcy i jeszcze nie wiedziałem konstruktywnego posta z Twojej strony ----> Wykształcenia i doświadczenia nie mam, gdybym je miał to nie pisałbym tutaj. Po prostu nie rozumiesz co piszę więc jak możesz widzieć "konstruktywizm"??? Zgadzam się, że zmienią się siły działające na budynek. Wydaje mi się że rozłożą się bardziej równomiernie, ponadto krokwie będą mniej podatne na odkształcenia. Poraz kolejny powtórzę WYDAJE CI SIĘ Projekt pewnie i tak skończy u konstruktora ale to są koszta i zawsze dobrze jest zasięgnąć czyjejś opinii. Niemożliwe!!! Z kosztami??? Przecież budowa domu nie powinnna wiązać się z żadnymi "kosztami"!!! Przyoszczędziłeś na tanim projektancie to teraz będziesz płacić za weryfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 29.06.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Zrób mi przysługę i nie udzielaj się więcej w tym wątku.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 29.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Cytuje z innego wątku To, że nie ma nic za darmo to ja rozumiem i przekonuję się o tym na każdym kroku. Tak więc nie żebraj na forum o darmowe rozwiązania tylko zwyczajnie zapłać komuś za przeliczenie swojej więźby... Budując dom należy się liczyć z kosztami, koszt dokumentacji to nawet nie 1-2% "kosztu budowy" jeżeli to jest za dużo to niestety nie stać Pana na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 29.06.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Prosiłem cię!"nie żebraj" Kim ty jesteś pajacu żeby się do mnie w ten sposób zwracać. Zawsze się zastanawiam czy tacy jak ty również w realu są tak mocni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts