Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana trójwarstwowa (bloczek ,wełna,klinkier) .Dom z klinkieru

Recommended Posts

Witam . Chciałbym wybudować dom z ścianą trójwarstwową czyli bloczek ,wełna,klinkier . Wiem ,że taka technika ma wiele zalet ,ale martwi mnie jedno . Trzeba zostawić otwory wentylacyjne w fugach . Czy skoro będzie tam wlatywało powietrze ,to czy jest sens tego klinkieru ?

ladnie wyglada ale z autopsji sciany sobie troche gnija potem przez skopana izolacje. Dziury zostawia sie na dole, no ewentualnie na gorze sciany aby sobie nie gnila. Nie skop izolacji i zobacz jak rowki polaczone sa z izloacja, pozioma sciany ( na kapilarne podciaganie). Z tym "wlatywaniem powietrza" to nie przesadzaj. Raczej martwil bym sie welana, bo jak zacznie osiadac to bedziesz mial u gory kurtyny.

• 2 weeks później...

Witam,

Mur klinkierowy ma za zadanie osłaniać od warunków zewnętrznych: wiatru, deszczu, śniegu, itp. Ma bardzo słabe właściwości termoizolacyjne, tym bardziej, że będzie wentylowany od strony pustki powietrznej przez otwory wlotowe (około 30cm nad terenem) i wylotowe aż po dach. O parametrach cieplnych ściany będzie głownie decydować grubość izolacji cieplnej. Najlepiej jak będzie to sztywna płyta z wełny mineralnej (np. PANELROCK), przytrzymana talerzykami dociskowymi do ściany konstrukcyjnej zamontowanymi na kotwach łączących oba mury. O trwałości wełny będą decydować nie tylko jej właściwości ale również jej prawidłowy montaż oraz ułożenie folii lub papy na fundamencie, wykończenie przy otworach okiennych i drzwiowych itp.

W razie dodaktowych pytan prosze o kontakt bezpiśrednio z naszymi doradcami (801-66-00-36) - pomogą :)

Pozdrawiam

Tomek W.

e-konsultant Rockwool

Edytowane przez Tomek W

Witam,

Mur klinkierowy ma za zadanie osłaniać od warunków zewnętrznych: wiatru, deszczu, śniegu, itp. Ma bardzo słabe właściwości termoizolacyjne, tym bardziej, że będzie wentylowany od strony pustki powietrznej przez otwory wlotowe (około 30cm nad terenem) i wylotowe aż po dach. O parametrach cieplnych ściany będzie głownie decydować grubość izolacji cieplnej. Najlepiej jak będzie to sztywna płyta z wełny mineralnej (np. PANELROCK), przytrzymana talerzykami dociskowymi do ściany konstrukcyjnej zamontowanymi na kotwach łączących oba mury. O trwałości wełny będą decydować nie tylko jej właściwości ale również jej prawidłowy montaż oraz ułożenie folii lub papy na fundamencie, wykończenie przy otworach okiennych i drzwiowych itp.

W razie dodaktowych pytan prosze o kontakt bezpiśrednio z naszymi doradcami (801-66-00-36) - pomogą :)

Pozdrawiam

Tomek W.

e-konsultant Rockwool

a ja bym dal styropian zamiast welny

http://www.planetblog.pl/welna-mineralna-czy-styropian/

na pewno finansowe bedzie ;)

Tu bym polemizował :)

Jeśli by liczyć koszty związane z wykonaniem i elementami dodatkowymi to różnice nie są duże. Przykładowe obliczenia - http://dom.rockwool.pl/dlaczego+warto+ociepla%c4%87/czy+izolacja+z+we%c5%82ny+jest+du%c5%bco+dro%c5%bcsza+-c7-

Dla każdego przypadku może być to wartosc jeszcze mniejsza. :)

Kilka uwag bez głębszego wnikania w szczegóły konstrukcyjne ściany trójwarstwowej:

-wspomniane przez Ciebie "otwory wentylacyjne w fugach" zapewnia się poprzez wmurowanie puszek wentylacyjno-odwadniających, wykonanych są z tworzywa sztucznego, wyglądających tak:http://www.mikulska-klinkier.pl/sklep/admin/zdjecia/7a42efb8b055e01249c216b50d882429.jpg

Różna kolorystyka umożliwia dobór puszki pod fugę, co powoduje, że są one praktycznie niewidoczne w murze.

Umożliwiają one wypływ pary wodnej na zewnątrz muru. Zapewnia to utrzymanie optymalnej wilgotności warstwy ocieplenia. Puszki dodatkowo zabezpieczają mur przed gryzoniami i większymi owadami (kratka w zewnętrznej części) oraz wodami opadowymi (specjalne wyprofilowanie wewnątrz puszki).

Układa się je w spoinach pionowych co 100 cm, na dole oraz na górze elewacji.

-bardzo ważny jest też odpowiedni montaż ocieplenia oraz połączanie muru z klinkieru z resztą ściany: krążki dociskowe stabilizują warstwę ocieplenia w murze szczelinowym tak, aby przylegała ona do ściany wewnętrznej. Poza tym odprowadzają skropliny pary wodnej z dala od ocieplenia, co jest szczególnie istotne w przypadku stosowania wełny mineralnej. Inną funkcją krążka jest wymuszenie minimum dwucentymetrowej pustki powietrznej. Różne krążki - różne funkcje, np krązek LIP, krązek z wykraplaczem, ale generalnie mają one zdolność skraplania pary wodnej, która w postaci wody "ucieknie" przez wspomniane wcześniej puszki. http://www.mikulska-klinkier.pl/site/img/5/kotwa_odgiecie.gif

Bardziej szczegółowe informacje znajdziesz tutaj: Wytyczne do zamocowania elewacji.

W razie pytań zawsze można zadzwonić po poradę:)

Tu bym polemizował :)

Jeśli by liczyć koszty związane z wykonaniem i elementami dodatkowymi to różnice nie są duże. Przykładowe obliczenia - http://dom.rockwool.pl/dlaczego+warto+ociepla%c4%87/czy+izolacja+z+we%c5%82ny+jest+du%c5%bco+dro%c5%bcsza+-c7-

Dla każdego przypadku może być to wartosc jeszcze mniejsza. :)

tym bardziej ze nie ma podanej nazwy zwyklej izolacji i jest obliczenie robione przez producenta welny :)

wiec skad mamy pewnosc do czego bylo porownane, to tak jak napisac ze keramzytowe sciany sa lepsze od pozostalych! tylko jakich?!? z drewna bk czy innych...

ja bym tak bardzo nie upraszczal. Jezeli juz mamy cos oszacowac to podac koszt konkretnej welnu wzgledem konkretnego styro, ze wszystkimi detalami i robocizna, na tym samym metrazu i tym samym projekcie!

wiec skad mamy pewnosc do czego bylo porownane, to tak jak napisac ze keramzytowe sciany sa lepsze od pozostalych! tylko jakich?!? z drewna bk czy innych...

ja bym tak bardzo nie upraszczal. Jezeli juz mamy cos oszacowac to podac koszt konkretnej welnu wzgledem konkretnego styro, ze wszystkimi detalami i robocizna, na tym samym metrazu i tym samym projekcie!

To aby nie było że wyssane z palca :)

Porównywane były styropian (lambda 0,041) i wełna FASROCK-L(taka sama lambda), grubośc 15 cm.

Założenia cenowe dla materiałów - sekocenbud IMB IQ 2010/42

Założenia cen dla robocizny - przyjęte na podstawie danych rynkowych, różnica w cenie wykonania wynosi od 5 do 10 zł na m2 na rzecz styropianu w zależności od wykonawcy - przyjęta cena uśredniona.

Założenia dla komponentów - ceny składników netto dla klienta indywidualnego - klej ok 0,8 zł/kg zużycie 5 kg/m2, zaprawa zbrojąca ok 0,75 zł/kg zużycie 5-6 kg/m2, siatka ok 2-2,5 zł/m2, podkład ok 1,5 zł/m2, tynk silikatowy od 3,7 (baumit) do 4,3 (caparol) zł/kg zużycie granulacja 1,5 mm 2,5 kg/m2 granulacja 2,0 mm 3-3,5 kg/m2, tynka akrylowy od 3,43 (caparol) do 3,44 (baumit) zł/kg zużycie granulacja 1,5 mm 2,5 kg/m2 granulacja 2,0 mm 3 kg/m2 - uwzględniona marża hurtownii ok 15%

Podana różnica (23%) tyczy się docieplenia o powierzchni 250m2.

Pozdrawiam :)

to ja ze swojego podwórka dodam nieco inne spojrzenie na ścianę 3w. Mam zastosowaną pianę PUR otwartokomórkową -dziś pomyślałbym może nad zamkniętokomórkową... Zamiast drogich kotew zastosowałem drut ocynkowany w otulinie pcv (najgrubszy jaki udało się dostac do naciągania siatki ;) )- moim zdaniem super ciepłe rozwiązanie

mur3W.jpg

Resize a.jpg

Resize of Resize of xx.jpg

wykonawca porozciągał sznurki które zapewniały min 13 cm grubość izolacji ( zazwyczaj wyszło ciut grubiej ) a ew nadwyżki murarze podczas stawiania ściany z klinkieru zcinali by zapewnić 1cm szczeliny, Faktem jest ze na początki wykonawcy wychodziło troche nierówno ( było to ich takie pierwsze zlecenie a ja sie na to godziłem) ale na kolejnych ścianach te nierówności były już dość małe (z 1mm natrysku przyrasta 12 cm piany- i każde opoźnienie ręki i pistolet natryśnie grubszą warstwę).Tu właśnie lepiej sprawdziłaby sie piana twarda-zamknietokomórkowa bo ma mniejsze przyrosty (1mm-da ok 1 cm piany-i tu natrysk wygląda trochę jak malowanie farbą pistoletem

Puszek wentylacyjnych nie stosowałem -szczelina wentylacyjna jest do poziomu podbitki i membrany dachowej i każde podgrzanie ściany klinkierowej ( a nieźle sie nagrzewa)- na pewno wymusza jakiś obieg powietrza za ścianą - dla pewności w przyszłym roku zamierzam zrobić odwierty w fudze i sprawdzać wilgotność. z tymi puszkami to boję się żeby nie zamieszkały tam mrówki, przecinki, meszki które obumierając zaczną gnić za ścianą

Nie wiem czy dobrze ale mam taki programik do obliczania U.

Co do cen to nie zastanawiałem sie za bardzo - wełnę kiepsko technologicznie widziałem ( nadziewanie wełny na kotwy albo kotwy przez wełnę - musiałbym non stop pilnować czy wszędzie dobrze przylega) , styropian jakoś do mnie nie przemawia ( chyba że styrodur)

Poza tym te kotwy - 1 kotwa z kapinosem to koszt około/ponad 2 zł (250m2 ścian x 6 kotew /m2 = ~3000zł) drut naciągowy kosztował mnie 220 zł

pur zamknięta.jpgpur 0.34.jpgstyropian.jpgwełna.jpgXPS.jpg

średnio to wyszło 13-16 bo jak mówiłem były porozciagane sznurki dystansowe 13 cm od ściany, których pilnowałem żeby były zalane a ew nadwyżki piany ścinali murarze od klinkieru. Ja nie upieram sie przy swoim rozwiązaniu ze jest idealne i jedyne słuszne- podaje tylko inną koncepcję ściany 3W. Dziś faktycznie rozważyłbym twardą pianę, która równiej sie nakłada i bywają takie z lambdą 0,022- wtedy 10-12 cm dałoby izolację jak w domu pasywnym. Tak czy tak jestem dopiero ciekaw efektów zamieszkania i ew termowizji - do tego potrzeba niestety jeszcze trochę czasu i duuużo kasiory :)