Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . Chciałbym wybudować dom z ścianą trójwarstwową czyli bloczek ,wełna,klinkier . Wiem ,że taka technika ma wiele zalet ,ale martwi mnie jedno . Trzeba zostawić otwory wentylacyjne w fugach . Czy skoro będzie tam wlatywało powietrze ,to czy jest sens tego klinkieru ?
https://forum.murator.pl/topic/158478-%C5%9Bciana-tr%C3%B3jwarstwowa-bloczek-we%C5%82naklinkier-dom-z-klinkieru/

ladnie wyglada ale z autopsji sciany sobie troche gnija potem przez skopana izolacje. Dziury zostawia sie na dole, no ewentualnie na gorze sciany aby sobie nie gnila. Nie skop izolacji i zobacz jak rowki polaczone sa z izloacja, pozioma sciany ( na kapilarne podciaganie). Z tym "wlatywaniem powietrza" to nie przesadzaj. Raczej martwil bym sie welana, bo jak zacznie osiadac to bedziesz mial u gory kurtyny.
  • 2 weeks później...

Witam,

Mur klinkierowy ma za zadanie osłaniać od warunków zewnętrznych: wiatru, deszczu, śniegu, itp. Ma bardzo słabe właściwości termoizolacyjne, tym bardziej, że będzie wentylowany od strony pustki powietrznej przez otwory wlotowe (około 30cm nad terenem) i wylotowe aż po dach. O parametrach cieplnych ściany będzie głownie decydować grubość izolacji cieplnej. Najlepiej jak będzie to sztywna płyta z wełny mineralnej (np. PANELROCK), przytrzymana talerzykami dociskowymi do ściany konstrukcyjnej zamontowanymi na kotwach łączących oba mury. O trwałości wełny będą decydować nie tylko jej właściwości ale również jej prawidłowy montaż oraz ułożenie folii lub papy na fundamencie, wykończenie przy otworach okiennych i drzwiowych itp.

W razie dodaktowych pytan prosze o kontakt bezpiśrednio z naszymi doradcami (801-66-00-36) - pomogą :)

Pozdrawiam

Tomek W.

e-konsultant Rockwool

Edytowane przez Tomek W
Witam,

Mur klinkierowy ma za zadanie osłaniać od warunków zewnętrznych: wiatru, deszczu, śniegu, itp. Ma bardzo słabe właściwości termoizolacyjne, tym bardziej, że będzie wentylowany od strony pustki powietrznej przez otwory wlotowe (około 30cm nad terenem) i wylotowe aż po dach. O parametrach cieplnych ściany będzie głownie decydować grubość izolacji cieplnej. Najlepiej jak będzie to sztywna płyta z wełny mineralnej (np. PANELROCK), przytrzymana talerzykami dociskowymi do ściany konstrukcyjnej zamontowanymi na kotwach łączących oba mury. O trwałości wełny będą decydować nie tylko jej właściwości ale również jej prawidłowy montaż oraz ułożenie folii lub papy na fundamencie, wykończenie przy otworach okiennych i drzwiowych itp.

W razie dodaktowych pytan prosze o kontakt bezpiśrednio z naszymi doradcami (801-66-00-36) - pomogą :)

Pozdrawiam

Tomek W.

e-konsultant Rockwool

a ja bym dal styropian zamiast welny

http://www.planetblog.pl/welna-mineralna-czy-styropian/

na pewno finansowe bedzie ;)

Tu bym polemizował :)

Jeśli by liczyć koszty związane z wykonaniem i elementami dodatkowymi to różnice nie są duże. Przykładowe obliczenia - http://dom.rockwool.pl/dlaczego+warto+ociepla%c4%87/czy+izolacja+z+we%c5%82ny+jest+du%c5%bco+dro%c5%bcsza+-c7-

Dla każdego przypadku może być to wartosc jeszcze mniejsza. :)

Kilka uwag bez głębszego wnikania w szczegóły konstrukcyjne ściany trójwarstwowej:

-wspomniane przez Ciebie "otwory wentylacyjne w fugach" zapewnia się poprzez wmurowanie puszek wentylacyjno-odwadniających, wykonanych są z tworzywa sztucznego, wyglądających tak:http://www.mikulska-klinkier.pl/sklep/admin/zdjecia/7a42efb8b055e01249c216b50d882429.jpg

Różna kolorystyka umożliwia dobór puszki pod fugę, co powoduje, że są one praktycznie niewidoczne w murze.

Umożliwiają one wypływ pary wodnej na zewnątrz muru. Zapewnia to utrzymanie optymalnej wilgotności warstwy ocieplenia. Puszki dodatkowo zabezpieczają mur przed gryzoniami i większymi owadami (kratka w zewnętrznej części) oraz wodami opadowymi (specjalne wyprofilowanie wewnątrz puszki).

Układa się je w spoinach pionowych co 100 cm, na dole oraz na górze elewacji.

-bardzo ważny jest też odpowiedni montaż ocieplenia oraz połączanie muru z klinkieru z resztą ściany: krążki dociskowe stabilizują warstwę ocieplenia w murze szczelinowym tak, aby przylegała ona do ściany wewnętrznej. Poza tym odprowadzają skropliny pary wodnej z dala od ocieplenia, co jest szczególnie istotne w przypadku stosowania wełny mineralnej. Inną funkcją krążka jest wymuszenie minimum dwucentymetrowej pustki powietrznej. Różne krążki - różne funkcje, np krązek LIP, krązek z wykraplaczem, ale generalnie mają one zdolność skraplania pary wodnej, która w postaci wody "ucieknie" przez wspomniane wcześniej puszki. http://www.mikulska-klinkier.pl/site/img/5/kotwa_odgiecie.gif

Bardziej szczegółowe informacje znajdziesz tutaj: Wytyczne do zamocowania elewacji.

W razie pytań zawsze można zadzwonić po poradę:)

Tu bym polemizował :)

Jeśli by liczyć koszty związane z wykonaniem i elementami dodatkowymi to różnice nie są duże. Przykładowe obliczenia - http://dom.rockwool.pl/dlaczego+warto+ociepla%c4%87/czy+izolacja+z+we%c5%82ny+jest+du%c5%bco+dro%c5%bcsza+-c7-

Dla każdego przypadku może być to wartosc jeszcze mniejsza. :)

tym bardziej ze nie ma podanej nazwy zwyklej izolacji i jest obliczenie robione przez producenta welny :)

tym bardziej ze nie ma podanej nazwy zwyklej izolacji i jest obliczenie robione przez producenta welny :)

Nazwa nie podana z przyczyn oczywistych :) natomiast ceny wzięte z rynku - weryfikacja w kilku hurtowniach materiałow budwlanych i firm wykonawczych.

wiec skad mamy pewnosc do czego bylo porownane, to tak jak napisac ze keramzytowe sciany sa lepsze od pozostalych! tylko jakich?!? z drewna bk czy innych...

ja bym tak bardzo nie upraszczal. Jezeli juz mamy cos oszacowac to podac koszt konkretnej welnu wzgledem konkretnego styro, ze wszystkimi detalami i robocizna, na tym samym metrazu i tym samym projekcie!

wiec skad mamy pewnosc do czego bylo porownane, to tak jak napisac ze keramzytowe sciany sa lepsze od pozostalych! tylko jakich?!? z drewna bk czy innych...

ja bym tak bardzo nie upraszczal. Jezeli juz mamy cos oszacowac to podac koszt konkretnej welnu wzgledem konkretnego styro, ze wszystkimi detalami i robocizna, na tym samym metrazu i tym samym projekcie!

To aby nie było że wyssane z palca :)

Porównywane były styropian (lambda 0,041) i wełna FASROCK-L(taka sama lambda), grubośc 15 cm.

Założenia cenowe dla materiałów - sekocenbud IMB IQ 2010/42

Założenia cen dla robocizny - przyjęte na podstawie danych rynkowych, różnica w cenie wykonania wynosi od 5 do 10 zł na m2 na rzecz styropianu w zależności od wykonawcy - przyjęta cena uśredniona.

Założenia dla komponentów - ceny składników netto dla klienta indywidualnego - klej ok 0,8 zł/kg zużycie 5 kg/m2, zaprawa zbrojąca ok 0,75 zł/kg zużycie 5-6 kg/m2, siatka ok 2-2,5 zł/m2, podkład ok 1,5 zł/m2, tynk silikatowy od 3,7 (baumit) do 4,3 (caparol) zł/kg zużycie granulacja 1,5 mm 2,5 kg/m2 granulacja 2,0 mm 3-3,5 kg/m2, tynka akrylowy od 3,43 (caparol) do 3,44 (baumit) zł/kg zużycie granulacja 1,5 mm 2,5 kg/m2 granulacja 2,0 mm 3 kg/m2 - uwzględniona marża hurtownii ok 15%

Podana różnica (23%) tyczy się docieplenia o powierzchni 250m2.

Pozdrawiam :)

to ja ze swojego podwórka dodam nieco inne spojrzenie na ścianę 3w. Mam zastosowaną pianę PUR otwartokomórkową -dziś pomyślałbym może nad zamkniętokomórkową... Zamiast drogich kotew zastosowałem drut ocynkowany w otulinie pcv (najgrubszy jaki udało się dostac do naciągania siatki ;) )- moim zdaniem super ciepłe rozwiązanie

mur3W.jpg

Resize a.jpg

Resize of Resize of xx.jpg

Na zdjęciu widoczne dość duże róznice w grubosci warstwy ocipelnia ( na oko 6-8 cm ) czy to planowo ? czy tak wyszło ekipie ? . Co ze szczeliną wentylacyjną: jest ? nie ma ? Puszki wentylacyjne są ? brak?

wykonawca porozciągał sznurki które zapewniały min 13 cm grubość izolacji ( zazwyczaj wyszło ciut grubiej ) a ew nadwyżki murarze podczas stawiania ściany z klinkieru zcinali by zapewnić 1cm szczeliny, Faktem jest ze na początki wykonawcy wychodziło troche nierówno ( było to ich takie pierwsze zlecenie a ja sie na to godziłem) ale na kolejnych ścianach te nierówności były już dość małe (z 1mm natrysku przyrasta 12 cm piany- i każde opoźnienie ręki i pistolet natryśnie grubszą warstwę).Tu właśnie lepiej sprawdziłaby sie piana twarda-zamknietokomórkowa bo ma mniejsze przyrosty (1mm-da ok 1 cm piany-i tu natrysk wygląda trochę jak malowanie farbą pistoletem

Puszek wentylacyjnych nie stosowałem -szczelina wentylacyjna jest do poziomu podbitki i membrany dachowej i każde podgrzanie ściany klinkierowej ( a nieźle sie nagrzewa)- na pewno wymusza jakiś obieg powietrza za ścianą - dla pewności w przyszłym roku zamierzam zrobić odwierty w fudze i sprawdzać wilgotność. z tymi puszkami to boję się żeby nie zamieszkały tam mrówki, przecinki, meszki które obumierając zaczną gnić za ścianą

zdecydowanie bym wolal w tym przypadku styropian, albo nawet welne niz ta pianke! przewijala sie juz ona w watkach ze nie sprawdza sie zbyt dobrze.

i po cholere sciana 3w, fakt ladna wyjdzie ale klopotu z tym...

Nie wiem czy dobrze ale mam taki programik do obliczania U.

Co do cen to nie zastanawiałem sie za bardzo - wełnę kiepsko technologicznie widziałem ( nadziewanie wełny na kotwy albo kotwy przez wełnę - musiałbym non stop pilnować czy wszędzie dobrze przylega) , styropian jakoś do mnie nie przemawia ( chyba że styrodur)

Poza tym te kotwy - 1 kotwa z kapinosem to koszt około/ponad 2 zł (250m2 ścian x 6 kotew /m2 = ~3000zł) drut naciągowy kosztował mnie 220 zł

pur zamknięta.jpgpur 0.34.jpgstyropian.jpgwełna.jpgXPS.jpg

Dlaczego piszesz 13 cm średnio , a w obliczniach podajesz 14 cm ocieplenia. Pozatym myslę że realnie patrząc na zdjęcie ( strasznie duże różnice w grubiości - no chyba że to poprawili ) to masz 10-12 cm średni a nie żadne 14 cm.
średnio to wyszło 13-16 bo jak mówiłem były porozciagane sznurki dystansowe 13 cm od ściany, których pilnowałem żeby były zalane a ew nadwyżki piany ścinali murarze od klinkieru. Ja nie upieram sie przy swoim rozwiązaniu ze jest idealne i jedyne słuszne- podaje tylko inną koncepcję ściany 3W. Dziś faktycznie rozważyłbym twardą pianę, która równiej sie nakłada i bywają takie z lambdą 0,022- wtedy 10-12 cm dałoby izolację jak w domu pasywnym. Tak czy tak jestem dopiero ciekaw efektów zamieszkania i ew termowizji - do tego potrzeba niestety jeszcze trochę czasu i duuużo kasiory :)