Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana trójwarstwowa (bloczek ,wełna,klinkier) .Dom z klinkieru

Recommended Posts

Jak nie wiesz to nie pisz głupot 12 cm materiału o lambdzie 0,022 daje U=0,18 ( po doliczeniu tynków i muru nośnego nieco niżej np.0,17 ) ale do pasywnego to jeszcze hektar. Dopiero 20 cm materiału o lamda 0,022 daje U=0,11.

Prośba nie wiesz dokładnie to nie pisz bo wprowadzasz zamiesznie, a róznica między 10-12 cm a 20 cm jest zasadnicza.

Przede wszystkim to o pasywnym wspomniałem, że zbliżyłbym się mniej więcej - ale dom pasywny - to nie tylko ściany przecież a wiele wiele innych uwarunkowań- jak dla mnie wystarczy pojecie wysoko-energoszczędny...

Co do pasywniaka to nie musiałbym mieć 20 cm izolacji a 12-13 lambda 0.022 - i nie piszę głupot;)

PUR 0.022.jpg

ciekaw jestem jak to sie ma do idei pełnego przeszklenia od strony południowej...

Nie dajmy sie zwariować - co mi po ściany U=0.1 i walka o każdy 0.0001 jak najcieplejsze okna 4-szybowe występują w okolicach U=0.7, że o drzwiach wejściowych- albo bramie garażowej już nie wspomnę, jak nie mam odzysku ciepła ze zużytej wody, izolowanej kanalizacji a moje dzieci robią milion kursów dziennie dom-ogród (wyziębiając dom) - i w ogóle mój dom zamiast wymarzonych kształtów musiałby wyglądać jak industrialna stodoła- to ja podziękuję.

Niech mój dom w realu ma U=0.2 nawet U= 0.22 i tak będę dumny:)

ciekaw jestem jak to sie ma do idei pełnego przeszklenia od strony południowej...

Nie dajmy sie zwariować - co mi po ściany U=0.1 i walka o każdy 0.0001 jak najcieplejsze okna 4-szybowe występują w okolicach U=0.7, że o drzwiach wejściowych- albo bramie garażowej już nie wspomnę, jak nie mam odzysku ciepła ze zużytej wody, izolowanej kanalizacji a moje dzieci robią milion kursów dziennie dom-ogród (wyziębiając dom) - i w ogóle mój dom zamiast wymarzonych kształtów musiałby wyglądać jak industrialna stodoła- to ja podziękuję.

Niech mój dom w realu ma U=0.2 nawet U= 0.22 i tak będę dumny:)

OK duma to ważna rzecz.

ah no to moje gratulacje!

a co do tego otwieranai drzwi i biegania po ogrodzie, to te drzwi kilkanascie razy dziennie otwierane sa latem, zima nikomu nie chce sie co chwile wychodzic nawet dzieciom.

A co do okien to jest jeszcze jedna pożyteczna rzecz, a mianowicie taka, że w słonecznie dni zimą mimo wszystko grzeją w środku.