surgi22 07.08.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Jak nie wiesz to nie pisz głupot 12 cm materiału o lambdzie 0,022 daje U=0,18 ( po doliczeniu tynków i muru nośnego nieco niżej np.0,17 ) ale do pasywnego to jeszcze hektar. Dopiero 20 cm materiału o lamda 0,022 daje U=0,11.Prośba nie wiesz dokładnie to nie pisz bo wprowadzasz zamiesznie, a róznica między 10-12 cm a 20 cm jest zasadnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 07.08.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Przede wszystkim to o pasywnym wspomniałem, że zbliżyłbym się mniej więcej - ale dom pasywny - to nie tylko ściany przecież a wiele wiele innych uwarunkowań- jak dla mnie wystarczy pojecie wysoko-energoszczędny... Co do pasywniaka to nie musiałbym mieć 20 cm izolacji a 12-13 lambda 0.022 - i nie piszę głupot;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.08.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 W wymogach odnośnie domu pasywnego sa pewne rożbieżności tzn. instytut Darmstadt podaje -zewnętrzną osłonę termiczną pozbawioną mostków cieplnych o wsp. U <= 0,15 , aktualnie wiekszość atorów podaje współczynnik U <= 0,1 vide http://www.energia.dczt.wroc.pl/files/2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 08.08.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ciekaw jestem jak to sie ma do idei pełnego przeszklenia od strony południowej...Nie dajmy sie zwariować - co mi po ściany U=0.1 i walka o każdy 0.0001 jak najcieplejsze okna 4-szybowe występują w okolicach U=0.7, że o drzwiach wejściowych- albo bramie garażowej już nie wspomnę, jak nie mam odzysku ciepła ze zużytej wody, izolowanej kanalizacji a moje dzieci robią milion kursów dziennie dom-ogród (wyziębiając dom) - i w ogóle mój dom zamiast wymarzonych kształtów musiałby wyglądać jak industrialna stodoła- to ja podziękuję. Niech mój dom w realu ma U=0.2 nawet U= 0.22 i tak będę dumny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.08.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 ciekaw jestem jak to sie ma do idei pełnego przeszklenia od strony południowej... Nie dajmy sie zwariować - co mi po ściany U=0.1 i walka o każdy 0.0001 jak najcieplejsze okna 4-szybowe występują w okolicach U=0.7, że o drzwiach wejściowych- albo bramie garażowej już nie wspomnę, jak nie mam odzysku ciepła ze zużytej wody, izolowanej kanalizacji a moje dzieci robią milion kursów dziennie dom-ogród (wyziębiając dom) - i w ogóle mój dom zamiast wymarzonych kształtów musiałby wyglądać jak industrialna stodoła- to ja podziękuję. Niech mój dom w realu ma U=0.2 nawet U= 0.22 i tak będę dumny:) OK duma to ważna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 11.08.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Dumny to z tego powodu, że jako budowlaniec drogowy;) sam od podstaw zaprojektowałem cały dom łącznie z doborem materiałów, instalacjami i więźbą ( oczywiście dałem konstruktorowi do sprawdzenia) i muszę przyznać że chyba poza 2 drobiazgami nic bym w swoim domu nie zmieniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.08.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 ah no to moje gratulacje!a co do tego otwieranai drzwi i biegania po ogrodzie, to te drzwi kilkanascie razy dziennie otwierane sa latem, zima nikomu nie chce sie co chwile wychodzic nawet dzieciom.A co do okien to jest jeszcze jedna pożyteczna rzecz, a mianowicie taka, że w słonecznie dni zimą mimo wszystko grzeją w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts