Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanko, zamontowalismy nad lazienka i kuchnia kominki wentylacyjne w dachowce. ostatnio slyszalem ze nie jest to dobrym rozwiazaniem jesli chodzi o wentylacje w tych pomieszczeniach. teraz poczytalem na forum o syfonach ktore powinno sie w takich wypadkach zamontowac. jak to sie ma w praktyce? jak powinny byc prawidlowo zamontowane? w scianie ? i jak ewentalnie je wyprowadzic do gory....

Gość zibik_eng
mam pytanko, zamontowalismy nad lazienka i kuchnia kominki wentylacyjne w dachowce. ostatnio slyszalem ze nie jest to dobrym rozwiazaniem jesli chodzi o wentylacje w tych pomieszczeniach. teraz poczytalem na forum o syfonach ktore powinno sie w takich wypadkach zamontowac. jak to sie ma w praktyce? jak powinny byc prawidlowo zamontowane? w scianie ? i jak ewentalnie je wyprowadzic do gory....

Kominki "wentylacyjne" służą do wentylacji pionów kanalizacyjnych... a nie pomieszczeń

Mam wrażenie, że albo nie rozumiesz tematu i mieszasz ze sobą dwie zupełnie różne rzeczy (wentylację pomieszczenia i wentylację kanalizacji), albo niejasno zadajesz pytanie.

Kanalizacja musi być wentylowana, kominki wentylacyjne są do tego idealnym rozwiązaniem. Niezależnie od tego, każdy przybór (kibel, umywalka, wanna itp.) musi mieć własny syfon, a odgałęzienie do niego prowadzące powinno spełniać kilka warunków dodatkowych (głównie chodzi o jego długość i spadek).

A zupełnie osobnym tematem jest wentylacja pomieszczenia: każda kuchnia, każda łazienka, każde pomieszczenie pozbawione okna (w skrócie pisząc, czepialscy proszeni są o nie czepianie szczegółów) powinny mieć swoją kratkę wentylacyjną, wyprowadzoną osobnym kanałem na zewnątrz, zwykle na dach, do komina wentylacyjnego.

J.

no właśnie chyba dobrze nie wytłumaczyłem, chodzi mi o wentylacje pomieszczenia. Zarówno jak łazienki i kuchni. Jak robiliśmy dach zamontowaliśmy nad tymi pomieszczeniami kominki wentylacyjne o których pisałem. Czy można je wykorzystać do wentylacji tych pomieszczeń ? bo słyszałem że nie jest to dobrym rozwiązaniem. Gdzie najlepiej je zamontować w ścianie czy w suficie ?

Gość zibik_eng
no właśnie chyba dobrze nie wytłumaczyłem, chodzi mi o wentylacje pomieszczenia. Zarówno jak łazienki i kuchni. Jak robiliśmy dach zamontowaliśmy nad tymi pomieszczeniami kominki wentylacyjne o których pisałem. Czy można je wykorzystać do wentylacji tych pomieszczeń ?

NIE MOŻNA - KOMINKI WENTYLACYJNE SŁUŻĄ DO WENTYLACJI PIONÓW KANALIZACYJNYCH

...bo słyszałem że nie jest to dobrym rozwiązaniem. Gdzie najlepiej je zamontować w ścianie czy w suficie ?

Najlepiej zamontować na pionie kanalizacyjnym - do tego służą.

Do prawidłowej wentylacji grawitacyjnej pomieszczeń kuchnia/łazienka trzeba postawić komin o odpowiedniej wysokości (zaprojektowany).

malwinka&kubus, oczywiscie nie słuchaj tych czerwonych bredni, są kominki np. średnicy 150mm które służą do zakończenia kanałów wentylacyjnych, także wentylacji pomieszczeń, natomiast problemem przy zastosowaniu kanałów z tworzyw sztucznych (nie wiemy z czego i jakie masz kanały) moze być wykraplanie się wilgoci, wody w tych kanałach (w zależności od warunków temperaturowo-wilgotnościowych)